İdeal bir evlilik ve mutlu bir aile sahibi olmak için önce kendimizi yetiştirmeliyiz. İyi bir eğitim, öğrenim, sanat, bilgi, kültür sahibi olmalıyız. Olgun aile olabilecek düzeye yükselmeliyiz. Eşler olarak; uyumlu, geçimli, ayakları üzerine durabilen, sağlam kişiliğe erişmeliyiz. Çok kitap okumalı. Evlilik okuluna gitmeli. Kurslara katılmalı. Evlilik, iletişim, diksiyon, doğru bilgi edinme üzerine eğitim almalıyız. Kadın, erkek; eşler birbirine güven vermeli. Doğru, dürüst davranmalı. Sıcak ilgi kurmalı. Sevgi, saygı, hoşgörü, arkadaş, dost, samimi, şefkat, sabır, fedakâr, sorumlu davranmalı. Her gün yenilenmeli. Bakımlı olmalı. Öfke, acelecilik, sabırsızlık, anlayışsızlık göstermemeli.

Kadın; eşini kapıda karşılamalı. Güzel, tatlı, güler yüzle karşılamalı. “Biz” diye hitap edilmeli. “Ben” olmamalı. Eşler birbiri akrabalarına yakın ve saygılı olmalı. Yerme olmamalı. Eşin hata ve yanlışlarını her gün dile getirip, eleştiri yapmamalı. Suçlama olmamalı. Her gün beklenti içinde olmamalı. Savurgan olmamalı. Kazancın yarısı harcanmalı, diğer yarısı biriktirilmeli. Zorunlu ihtiyaçlar karşılanmalı. Konfor, lüks, aşırılık, görsünler, diye harcama yapmamalı. Bir eşin çalıştığı yetmiyorsa, eşlerin ikisi de çalışmalı. Olumlu, yapıcı, ahlaklı, olgun davranmalı. Kusur araştırmamalı. Bizi ilgilendirmeyen işlere burun sokmamalı. Eski hataları örtmeli. Birbirine üstünlük sağlamaya çalışmamalı. O, ben, diye bir durum olmamalı. “Biz” olmalı. Biz yoksa aile de yoktur, bilmeli. Haksız, hukuksuz asla davranmamalı. İnatçı olmamalı. Temizliğe, düzene önem vermeli. Tatil yapmalı. Tatil parası yoksa akrabaya ziyarete gitmeli. İffetli, namuslu, ahlaklı, edepli, hayâ sahibi olmalı. Mahremiyeti mutlaka korumalı. Canlı, dinamik, sevinçli, coşkulu olmalı. Bilgili, yetenekli, becerikli olmalı. Eşler birbirine bağlı, sadakatli olmalı. “İyi günde, kötü günde, hastalıkta, darlıkta beraber hareket etmeli.” “Birlikten güç doğar, unutmamalı.” Gergin, çatışmacı, hırçın, çirkin olmamalı. Kavga etmemeli. Aşağılayıcı olmamalı. Peygamberimizin örnek aile hayatını kendimize örnek almalı.

İyiliğe, hizmete minnettar olmalı, teşekkür etmeli. Birbirini ezmeye çalışmamalı. Şiddet asla olmamalı. “İşbirliği içinde her sorunun, zorluğun üstesinden gelinir. Çözülemeyecek sorun olmaz, unutmamalı.” Aynı yatakta yatmalı. Cinselliği normal sürdürmeli. Fırsat buldukça konuşmalı. Olumlu düşünüp, güzel davranmalı. Farkındalık oluşturmalı. Yüze, göze sevinçle, hayranlıkla, aşkla, sevgiyle, sevdayla bakmalı. Rabbim ne güzel yaratmış, diye hayranlık duymalı. Hata ve yanlışlara duyarlı olmamalı. “İnsan beşerdir, hata yapar. Hatasız kul olmaz. Herkesinin hatası vardır. Bu yaratılışın gereğidir.” Birbirinize hediyeler alınız. Evin ihtiyaçlarını karşılayınız. “Yetiştirecek kadar çocuk sahibi olunuz. Çok çocuk sahibi olup, eğitimsizlikleri ile ailenin, toplumun başına bela etmemeli.” Ortak karar alınız. Birbiri ile hoş geçininiz. Alınganlık yapmayınız. Küs, dargın durmayınız. Gelirden fazla harcayıp, borçlanmayınız.

Sapık televizyon, dergi, gazete, kitap, film, tiyatro, sinema, iletişim, bilişim, kültür, sosyal- sanal medya araçlarından etkilenmemek için; izlemeyiniz, seyretmeyiniz. Bu pislikleri izleyende; doğru kişilik, evlilik kalmaz! Bu hafta, “Evlilik” üzerine bir televizyon programı izledim! Psikiyatri uzmanı erkek; “eşcinsel evliliklere gönderme yaparak, mutluluğu eşcinsel evlilikte örnek gösteriyor!” Kadın ve Doğum Uzmanı bayan doktor; “ kızların cinsel baskı altına alınmamaları, ahlaksız- edepsiz davranışlarının baskı görmemesini öneriyor!” Bu sapıklıklar, hainlikler hep düşman gâvurların projesidir. Bu alçaklarda bunu uygulamaktadır!

Bir duygu, niyet, düşünce, davranış mutlaka ilmin fazilet değerlerine, dini bilgilere dayanmalı. Aksi halde sapık hiçbir düşünce ve eylemden hayır, yarar gelmez. “Evlilik dini bir eylemdir.” Dinsizlik içinde evlilik olmaz, sürdürülemez. Avrupa’da boşanma %50, ABD’de %60’a ulaşmıştır. “Evlilik dışı doğum oranı batı ülkelerinin 10 tanesinde %50’nin üstünde, %71’e ulaşmıştır!” “21 Batı ülkesinde de %20 ile %50 arasındadır!” Ülkemizde ise boşanma oranı %23, evlilik dışı doğum oranı %2,4’tür! ( OECD İstatistiği)

Evli eşler karşı cinsi değil, kendilerini kontrol etmeli. Evliliği; bilgili, görgülü, huyu güzel karşı cinsle yapmalı. Acele, sinirli, bilgisiz karar vermemeli. Ülkemizde erkekler ortalama 27 yaşında, kadınlar 24 yaşında evlenmektedir. Eğer eşler kendini yetiştirmiş ise, normal bir durumdur. Önemli olan evliliğe hazır halde olmadır. “Bugün bireylerin kazançlarının düşük olması, evliliği azaltmaktadır.” Tarım toplumunda çok az boşanma olurdu. Sanayi toplumunda boşanmalar arttı! Bu sadece bayanın iş sahibi olmasından kaynaklanmamaktadır. Ben, 23 yıl ülkemizin en büyük yardım kurumunda gönüllü yönetici görevi yaptım. Yüzlerce dul bayanı tanıdım. Yüzlercesinden bir olgun eş olmayacağı kararına varırken, beylerinin de bir aile büyüğü olmayacağı kanaatine vardım. “Kendilerini yetiştirmemişler!” Maddi durumu olanlarda da evliliği sürdürecek ahlak ve fazilet değerleri bulunmamaktadır! Olan, daha çok her yıl ülkemizde ortada kalan 110 bin kadar çocuğa, devlete, millete olmaktadır! Bunlar daha çok topluma yük olmaktadır!

Eşlerin güzel ahlak ve biyolojik benzerliği olmalı. Estetik anlayış ve davranışta olmalı. “Ahlak iledir nizam- ı âlem, ahlak iledir kemal-ı âdem.” Bir bey, eşine, ailesine iyi davranıyorsa, hayırlı bir kişidir.” Ahlak olmadan, olgunluk olmaz. Evlilik yürümez. “İyi huy olmadan, evlilik yürütülemez.” “Sevimli olmadan uzlaşma, uyum olmaz.” “ Haram ve günahla aile ayakta kalınmaz.” Zevkine, keyfine düşkün eşlerden hayır gelmez! “Eşlerin boşanması, Allah’ın hoşuna gitmeyen en olumsuz bir davranıştır.” Güzel ahlak, edep, hayâ, terbiye olmadan aile ayakta kalmaz.” Eşler, çocuklar; İslam ahlak, edep, ilim, bilim, sanat, sanatkâr, zanaat, teknik, teknoloji üzerine yetişmeli. “Çağın koşullarına uygun yetenek, beceri geliştirmeli.” Gerilik ve aşırılık içinde olmamalı. Her zaman olması gereken en doğru, dosdoğru, gerçek hak yolda, orta halde yürümeli. Kanaatkâr olmalı. Harama, günaha düşmemeli. “Haram ile hayat devam etmez, asla unutmamalı.” “Kadının kocası üzerine hakları olduğu gibi erkeğinde hanımı üzerinde hakları vardır. Bunlar mutlaka öğrenilip, hayata uygulanmalı.”

Hadis-i şerif: “ Ben, lanet etmek için, insanların azap çekmesi için gönderilmedim. Ben herkese iyilik etmek için, insanların huzura kavuşması için gönderildim.” “En iyi mümin, eşine ve çocuklarına hayrı, iyiliği olandır.” “Bir babanın, çocuğuna bırakacağı en hayırlı üstün miras; güzel ahlâk ve eğitimdir.” “ En hayırlı kadın, gönüle huzur veren, hoş davranan, yararlı olandı.”

Hazreti Fatıma r.a: “ Hayırlı kadın, helâlinden başkasının dikkatini çekmeyecek şekilde giyinendir.”

“Kur’ân’da evlilik üzerine 25 kadar ayet geçmektedir. İnternetten lütfen okuyunuz.”

“İnternetten evlilik üzerine olan hadisleri de bakmanız mümkündür ve çok yararlıdır.” İlim, çok kıymetlidir. “İlim bilen; kendini, Rabbini, haddini, sınırlarını bilir. Bilmiyorsa, o ilim değildir.”