Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve  Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP)   desteklediği  ‘Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında Rize’nin İkizdere ilçesinde yayla kekiği deneme bahçesi oluşturuldu. ANG Vakfı (Ali Nihat Gökyiğit Vakfı) tarafından uygulaması yapılan proje ile Çağrankaya Mahallesinde hazırlanan örnek bahçede geçen yıl temmuz ayında ekilen yayla kekiğinde ilk hasat yapıldı. Kekik bahçesini gezen DOKAP Başkanı Yusuf Mengi, İlçe Kaymakamı Cafer Kaymakçı, Belediye Başkanı Hakan Karagöz’de ilk hasadı gerçekleştirdi.  Dekarda 300 kilogram kuru kekiğin elde edileceği bahçelerde yılda 3-4 kez hasat yapılabilecek. İçerdiği karvakrol, timol gibi değerli etkili maddelerinden dolayı, ilaç, gıda ve kozmetik sektöründe kullanılan, katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkilerden olan yayla kekiği arıcılık sektörü içinde önem arz ediyor. Polen ve nektar bakımından zengin olan yayla kekiği etkili madde içeriklerinden dolayı varrova gibi parazit ile mücadelede kullanılması nedeni ile organik arıcılık içinde potansiyeli yüksek bitkiler arasında yer alıyor. Fitoterapi, aromaterapi gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarında kullanılan kekik türlerinin, başta uçucu yağlar olmak üzere içinde bulundurduğu önemli maddelerle antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri bulunuyor.

“RİZE’DE KEKİK, TRABZON’DA MÜRVER, GİRESUN’DA KARAYEMİŞ “

DOKAP Başkanı Yusuf Mengi bölgenin potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek “ 2012 yılında kurulan başkanlığımız bölgenin potansiyellerini ortaya çıkarabilmek, kalkınmasına, refahına hizmet edecek projeleri bir an önce hayata geçirmek çalışmalar başlattı. Analiz yaparken bu bölgenin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi kararını verdik. Bu bölgenin çay ve fındığın yanında çok derin bir ürün potansiyeli olduğunu ve tıbbi aromatik bitkiler hususunda da bulunmaz bir kaynak olduğunu gördük. 5-6 bin tür bitki üzerinde çalışma yaptık. Sonuçta İkizdere Vadisi'nde kekik, Trabzon'da mürver Giresun'da karayemiş gibi bitkiler üzerinde durduk ve bunlara model bahçeler kurularak vatandaşa buradan gelir elde edilebileceğini gösterdik. Organik, nitelikli, katma değeri olan ürünlerin bölgenin kalkınmasında çok önemli bir refaha hizmet edeceğini düşünüyoruz” dedi.

“TAMAMLAYICI VE KORUYUCU TEDAVİ YÖNTEMLERİNDE KEKİK KULLANILABİLİR”

Projenin Teknik Yürütücüsü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tıbbi Bitkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yüksel Kan yurtdışından benzer ürünleri alan değil satan ülke olma konumunda bu projeleri hayata geçirdiklerini belirterek “Rize'de tıbbi aromatik bitkilerden kekiğin ekimini gerçekleştirdik. Katma değeri yüksek olan kekik gıda baharat, ilaç, arıcılık sektöründe kullanılıyor. Arılarında tercih ettiği zengin bir bitki. Ayrıca arı sağlığını da koruyarak varroa karşı koruyucu bir özelliği var. Dolayısıyla bu bitkinin bölgede çoğalması, arıcıları da çok yakından ilgilendiriyor. Bu tür ürünler doğal alanlarından rastgele toplanıp pazarda düşük fiyatlara satılıyordu ve sürdürülebilirliği de yoktu. En önemli amacımız ürünün üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak. Standart bir üretimi sağladıktan sonra ülkemizde yüksek fiyatlarda bir pazarının olacağını öngörüyoruz. Yurt dışında bu tür ürünlere inanılmaz ilgi var. Özellikle fitoterapi, aromaterapi gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarında ülkemizin doğal bitki türleri son derece önemli. Kekik türlerinde bulunan başta uçucu yağlar olmak üzere içinde bulundurduğu önemli maddelerle antimikrobiyal  ve antioksidan özellikleri bulunuyor. Koruyucu tedavi yöntemleri arasında, yetiştirdiğimiz kekikte yeni bir ürün olma potansiyeli taşıyor. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Covid 19’a karşı ne kadar önleyici oldu ortaya çıkacaktır” açıklamasında bulundu.

“BÖLGEMİZE KATMA DEĞER KATACAK”

İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz “Bölgemize, İkizdere’ye katma değer katacak çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Çağarankaya muhtarımızın bize tahsis ettiği 1 dekarlık arazide geçen yıl Temmuz ayında fidelerin dikimini yaptık. Artık hasat zamanı geldi. Lavanta tarlalarının görselliğin de çok güzel bir bahçe oluştu. Yılda 3 ya da 4 kez hasat edilebilecek bir ürün. Yetiştirilmesi birinci aşamaydı. şimdi paketlenmesi ve satışı için iyi çalışmalar yürüteceğiz. Önümüzdeki yıllarda vatandaşlarımız bu ürüne ilgi göstermesi ile önemli bir gelir kapısı açılmış olacak” ifadelerini kullandı.

 Kekik hasadını yapan Esen Baş” Şimdiye kadar hep yeşil çay topladık, şimdi kekik hasat ediyoruz. Muhteşem bir koku ve manzara ile birlikte çalışıyoruz. Çaydan daha kolay, bizde bahçelerimize ekmeyi düşünüyoruz” dedi.