İnsani ilişkilerde, iletişimde, diyalog kurmada olumsuzlukların olmaması için; iyi konuşmayı, iletişim kurmayı, empati yapmayı, iyi davranmayı öğrenme dersi almalı. Niyet, duygu, düşünce, alışkanlıklar olumlu ve yararlı olmalı. Başkalarına hata, yanlış, kötülük yapmamalı. İletişim iyi, güzel, doğru, olumlu, yararlı, değerli olmalı. Boş, gereksiz konuşmamalı. Kötü, çirkin, yanlış davranış içine girmemeli. “Konuşmada insanın kişiliğini hedef almamalı. Yapılan yanlışlıklar üzerinde iyileştirici empati anlatımını nazikçe yapmalı.” Nazik, kibar, ince, zarif, olgun davranış sergilemeli. Her düşünce ve davranışın en idealini seçmeli. İlmi, dini, medeni, görgü kurallarına uygun davranışla yaşamalı.

İletişimde kolay, anlaşılır, doğru tümceler kullanmalı. İnatçı, keskin, kaba tavır asla olmamalı. Başkalarının dolduruşuna gelmemeli. Yanlış ve hata içine düşmemeli. Çatışma oluşturmamalı. Şiddet, dayak, sert muamele göstermemeli. Sadece olgun insan olarak yaşantı sürmeli. Her sorunun mutlaka bir veya birkaç çözümü vardır. Sorunlar daha çok elbirliği ile halledilir. Sabırla iletişim kurup, her sorunun üstesinden gelmeli. “Zıtlaşma, tersleme, itme, kakma asla olmamalı. Bu hayvani bir durum olur! “ Oysa insan, insan gibi olgun davranmalı. Eğer kendimizde eksiklik görüyorsak, mutlaka eksiklikleri giderme ile ilgili kitap okumalı, eğitim almalı, kurslara gitmeli. “Dünyaya boş gelip, boş paslı teneke olarak gitmemeli!”

Elde edilen doğru bilgilerle olumlu, güzel, iyi, yaşanabilir bir hayat kurulur. Çarpıcı, yumuşak, sabırlı, okşayıcı olmalı. “İletişim becerisi olmayanlar, insanlarla ve hayvanlarla doğru iletişim kuramazlar.” Farklı yaban hayvanlarının birbiri ile kurduğu iletişimi, diyaloğu bile kuramazlar. İşte bunun içindir ki; aile içinde, komşular, akrabalar ve toplumlar arasında şiddet, terör, savaş olmaktadır! İletişimin etkisi büyüktür. Bunu mutlaka öğrenip, becermeli. İyi niyetli, açık, net, hoşgörülü, anlayışlı olmalı. Sabretmeli. Hakta sebat etmeli. “Kur’an’ı rehber, peygamberimizi örnek almalı.” İlmi davranış ve tutum içinde yaşamalı. Kalbi, beyni, görselliği güzelleştirmeli. Hep konuşan olmamalı. Konuştuğumuzun iki katı dinlemesini öğrenmeli. Aklı, Zekayi, doğru bilgiyi edinip, doğru kullanmalı. “Dünyaya belli yeteneklerle gelen insan, bu yeteneklerini öğretim, eğitim ile geliştirmeli.” Yontulmamış kütük olarak kalmamalı. “Çoklu zekâ kullanarak yaşamalı. Yetenekleri beceriye dönüştürmeli.” Moral yüksek olmalı. Mutlaka çalışmalı. Kazandığımızı ekonomik olarak, zorunlu hallerde harcamalı. Eve eli boş gelmemeli. Hoştayn İneği gibi başkalarına sağılmamalı! Küresel emperyalizmin, Siyonizm’in, kapitalizmin, materyalizmin farkında olmalı.

Doğru iletişim kuramayanlardan, her kötülük gelir! Geçimsiz, güvensiz, insanlık sız olurlar! Bozuk davranışları ile çevresindekilere zarar verirler. Aile, komşu, akraba, sosyal hayatta herkes onlardan zarar görür! Hiçbir konuda başarılı olamazlar. Psikolojileri bozulur. Sosyal yaşantıları altüst olur. Algıları, alışkanlıkları daha da bozulur. Artık ipin ucunu kaçırmış olurlar! Gelişimleri için uzmana ihtiyaçları vardır. Topluma zararlı olma durumuna düşmüşlerdir. Kutsallık ve İlahi, ilmi değerlerini kaybetmişlerdir. İlmi, İlahi özellikli davranış sergileyemezler. Sevmesini, saygı, şefkat duymasını beceremezler. Kalplerinde kutsallığın sevgisi bile azalmıştır. Bu tiplerin acilen tedaviye gereksinimi vardır. Bugün dünya insanlığının çoğunluğu bu hayvani duruma düşmüştür! Çünkü insanlığını geliştirecek çalışma yapmadıklarından, hayvanlık ağır basmıştır.

Yanlış duygu, niyet, düşünceler; yanlış davranışları üretir. Yanlış tutum, olumsuzluklar, psikolojik sorunlar, insanı temiz doğasından koparır. Bunun için hiçbir zaman yalan, yanlış, kötü içinde kalmamalı. Kötülüğü öğrenmemeli. Her zaman olumlu, iyi niyet, güzel davranış, yararlı yaşayış içinde olma gayreti gütmeli. Eğer bir bozulma varsa; tıbbı, manevi tedavi almalı. Hak hakikatten kopmamalı. Materyalist olmamalı. Aklı, kalbi, belleği hak, ilmi bilgilerle beslemeli. Hep iyi düşünüp; iyilik, hizmet yapmalı. “Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’a bilinçle, hakkıyla ve layığıyla ibadet yapmalı.” Kötülüğün, pisliğin, çirkinliğin, yalanın ve yanlışın her çeşidini kendimizden uzak tutmalı. “Hakk’a yönelmeli ve yaklaşmalı. Peygamberimiz gibi İslam dinini yaşamalı.” Olumlu davranmak için olumlu bilgileri yaşamalı. Her zaman kitap okumalı. Kurslara gitmeli. “Bendeniz İlçemizde 2003- 2017 yılında yetişkinlerde en çok kitap okuyan birey seçildim. Diğer yıllarda da en çok okuyan bizler olduk. Ama kütüphaneden kitap alma yerine orada; orada oturup, yararlandığım için birinci olmadım.” “ Birde Komek’in ve diğer kurumların açtığı kursların hemen hepsine katıldım.” “ 30 yıllık öğretmenliğim esnasında da tüm kurs ve seminerlere isteyerek katıldım.” İnsan isterse, her istediğine erişir. Ama önemli olan, hedefte olan; hak ve hakikate erişmek olmalıdır.