İnsan, okurken, bilmeye çalışırken, öğrenirken, öğrenim ve eğitim görürken; dini ilimlerle, pozitif ilimleri, mesleği, sanatı, tekniği, teknolojiyi, inovasyonu, kültürü birlikte öğrenmeli. İlim, bilim, bilgi, meslek, sanat, teknoloji, kültür öğreniminde, ayrımcılık olmaz. Hepsi Allah’ın ilmidir. Hepsi insan içindir. Doğru, iyi, güzel, yararlı, gereken, lazım olan her ilim; birey, aile, toplum, devlet yöneticileri tarafından öğrenilmeli. Hayata geçirilmeli. İnsanlara, hayvanlara, bitkililere, doğaya, çevreye, dünyaya, evrene yarayışlı hale getirilmeli. Bilgisiz, ilimsiz, bilimsiz, ahlaksız, teknolojisiz insan kalmamalı. İnsanları, varlığı yaşatıcı ilerleme içinde olmalı. Öldürücü teknik, teknoloji, yapay zekâ, robot yapmamalı. Bugün insanlık düşmanları yok edici silahlar yapmaktadır. Bunu yapanları gören diğer ülkelerde; canlarını, cananlarını, mallarını, mülklerini, vatanlarını, vatandaşlarını, bağımsızlıklarını korumak için çaba göstermektedir. Şu anda dünyada bulunan silahlar, tüm canlıları yok edecek nitelikte ve niceliktedir!

               Komünist dünya ile kapitalist dünya var gücü ile en öldürücü silahları var etmeye, icat etmeye, kullanmaya devam etmektedir! Emperyalist ve işgalci olan bu şer güçler, zayıfları ezmektedirler! Hala topraklar savaşlarla işgal edilmekte, güçlü olan diğerlerinin vatan topraklarını almaktadır! Dünyanın 40 kadar yerinde iç savaş, çatışma, terör, ülke savaşları devam etmektedir! Daha çok İslam ülkeleri dış müdahaleye ve vesayetçi, taşeron terör örgütleri ile yapmaktadırlar.

                Kur’ân’ı bizim çok iyi anlatıp, peygamberimiz gibi yaşamaya çalışmalı. Kur’an, bizlere betimleme dışında pek çok anlatım yapmaktadır. Bize diğer toplum yaşayışlarından haber vermektedir. Kıssalardan ibret alma, ders alma konusunda dersler vermektedir. Soru- cevap vermekte, öyle mi, diye olumsuz soru yöntemi sormaktadır. Karşılaştırma yapmaktadır. Benzetmeler yapmaktadır. Örnekler vermektedir. Nasihat- öğütler vermektedir. Hem müjdeleme hem korkutma yapmaktadır. Meydan okutmaktadır. Düşünmeye, araştırmaya, gezi- gözlem, inceleme yapmaya teşvik etmektedir. İlme, okumaya, öğrenmeye teşvik etmektedir. Ahlak dersleri vermektedir. Peygambere sav. Uyulmasını istemektedir. Namaz kılma, zekât verme, iffetli olma, oruç tutma, emaneti koruma, hac yapma, sözünde durma istenmektedir.

                Peygamberimiz buyuruyor: “ Kim Mümin’in süresinin ilk 10 ayetinin hükmünü yerine getirirse, cennete girer, buyuruyor.

                Mümin’in süresi 112. Ayet: “ Sizi boş yere yarattığımızı ve sizin gerçekten huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?”

                Nisa Süresi 147. Ayet: “ şükreder ve inanırsanız, Allah, size niçin azap etsin? Allah şükrün karşılığını veren ve her şeyi bilendir.”

                Peygamberimiz buyuruyor: Yemek yeyip, şükreden kimse, sevap bakımından, oruç tutarak, sabreden kimse gibidir.”

                İnsanlar ölümü ve ahiret hayatını düşünerek, dünya yaşantısını düzenlemeli. Devamlı şükür ve hamt içinde olmalı. Allah’ı zikretmeli. İbadet etmeli. İyilik yapmalı. Duayı terk etmemeli. Verdiği sözde durmalı. Yanar- döner, kaypak olmamalı. Haksızlık yapmamalı. Kimseye tuzak kurmamalı. Allah cc. Ve peygamberinin yolundan çıkmamalı. Sapkın yollara düşmemeli. Din- iman, bilgi cahili olmamalı. Din- iman, bilgi cahillerinden; doğru- dürüst, adil, insanlıklı insan olmaz. Olduğu görülmemiştir. Güzel yüksek İslam ahlakı, edebi, hayâsı sahibi olmalı. İçiyle, dışıyla, öz, söz, davranış, eylemleri ile mümin olmalı. İkiyüzlü olmamalı. Kendine ve hiç kimseye kötülük yapmamalı. Başkalarının arkasından kötü konuşmamalı. Dedikodu, çekiştirme yapmamalı. Günahta, batılda, küfürde ısrar etmemeli. Her derde sabırla dayanmalı. Moralı bozmamalı. Sabretmeli. Bela ve musibetlere dayanıklı olmalı.

                İnsan gafletten uyanmalı. İyi niyetle, güzel çabalarla, yararlı işlerde bulunmalı. Allah cc. A’raf Süresi 205. Ayette, mealen; gafillerden olma!” diye uyarmaktadır. Gaflette olandan insanlıklı insan olmadığı bildirilmektedir.

                Helal isteyiniz. Helal kazanınız. Helalinden harcayınız. Başkalarına el- avuç açmayınız. İnsanlara ayrım ediniz. İyilik, yardım, hizmet etmek farzdır. Hırs, öç alma, intikam alma, gösteriş, övünmek için iş yapmayınız. Öfkelenmeyiniz. Öfkeyi kontrol ediniz. Sabırlı olunuz. Sabrediniz. Allah cc. 70 taneden fazla ayette sabırlı olmamızı istemektedir. Yaşamada sınırlarınız olsun. Ayetler sınırınız olsun. Ayetleri aşmayınız, geçmeyiniz. Had, hudut biliniz. Devletin koyduğu toplum kuralı, sosyal hayat kurallarını çiğnemeyiniz. Bunları da çiğnemek haramdır. Bunlarda kul hakkıdır. İki âlemde cezası vardır. Akraba ve komşulara yardım etmek farzdır. İnfak ediniz. Zekât, sadaka, fitre, fidye veriniz. Dünyanın pisli, kirli, bozuk işleriyle meşgul olmayınız. Sizi bozan her fitneden kaçınız. Sizi bozan her şey fitnedir.

                Takva mümin ve Müslüman olunuz. Sadece Müslüman olmak yeterli değildir. Cennete takva Müslümanlar girecektir. Takva; “korunmak, sakınmak, korkmak “ anlamına gelmektedir. Yanı Allah’ın emirlerine eksiksiz uymalı. Yasaklarından kaçınmalı. Şüpheli olanlardan sakınmalı. Hucurat Süresi 13. Ayette; en değerli Müslüman, en takvalı olanınızdır, buyrulmaktadır.

                Mümin, kalben, fiilen, sözlü, yazılı, eylemli olarak dua, ibadet, zikir, tövbe etmeli. Sadece sözlü dua yeterli değildir. Gereken her ne ise yapılmalı. Bunları yapmayan, Allah cc. Nezdinde en şerli- kötü kabul edilmektedir. Allah cc. Katında değeri olmamaktadır.

                Müslüman, en örnek güzel insandır. Beğenilendir. Yararlı olandır. Bilgindir, bilgedir. Medenidir. Yararlıdır. Allah’ın yarattığı tüm ön ad- sıfatlara sahiptir. Böyle olmalıdır.

                İslam dini maddi, manevi temizliğe çok büyük önem verir. İç ve dış temizlik, çevre ve doğa temizliğine çok önem ve değer vermektedir. Bir yer temiz, güzel değilse, oranın halkı da güzel değildir, anlamı çıkmaktadır. Beden temizliği, boy abdesti, namaz abdesti, mekân ve çevre temizliği esastır. Bunlar olmazsa, ibadette olmamaktadır. İnancımız, ahlakımız, ibadetimiz, muamelatımız bunları gerektirmektedir. Bunları her vatan, bayrak, devlet, hürriyet, bağımsızlık sevenlerin harfiyen yapması gerekir. İnsan yaşadığı dünyayı kirletmemeli. Dünya kirletilirse, hayat- yaşam son bulur! Bakteri, virüs, mikroplar canlıları yok eder! İş yerlerinin

                Hastalıklardan korunmalı. Gerektiğinde en iyi şekilde tedavi olmalı. Mikroplardan sakınmalı. Hastalığı başkalarına bulaştırmamalı. Bugün, korona virüs, Kovid -19 pandemi salgın hastalığı tüm dünyada yayılmaktadır. Aşılamada başarı 16 aydır sağlanamadı. Zira henüz 4 çeşit aşı tüm dünyada icat edildi. O da yetersiz üretilmektedir. Aşı olanların %20’lik kısmı aşı olmasına rağmen, korunmadığı için yine hastalığa tutulmaktadır! Sosyal, kültürel, eğitim, öğretim, ibadet hayatı olumsuz etkilenmektedir. İki öğretim yılında okullar tüm dünyada kapalıdır. İbadet eyerlerinde kısıtlama uygulanmaktadır. İş yerlerinin bazıları kapalıdır. Dünyada bu salgın hastalıktan ölenlerin sayısı 4 milyon kişiye yaklaştı. Ülkemizde de ölenler, 40 bin kişiye yaklaşmaktadır. Bu hastalığı bulaştırma, korunmama; haram, günah bir durumdur. Allah cc. Akıl, fikir, korunma isteği oluşturur, inşallah. İnsanlarda bu istekte olur, inşallah.