Herkesin bilmesi ve yapması gereken iman, ibadet ve ahlâk ile ilgili bilgilere ilmihâl bilgileri denir. Bu bilgileri anlatan kitaplara ilmihâl kitapları denir. İslâm dinini doğru öğrenmek isteyenlerin, ilmihâl kitaplarını okumaları lâzımdır. Kur’an-ı kerime ve sünnete uymak, ilmihâl kitaplarına uymak demektir. Bu kitaplardaki bilgiler, Kur’an-ı kerimin ve hadis-i şeriflerin açıklamalarıdır.

Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem; “İlim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadın üzerine farzdır” buyurmuştur. Burada öğrenilmesi istenilen bilgiler, ilmihâl bilgileridir. İlmihâl kitapları, bu bilgileri herkesin anlayacağı şekilde anlatmaktadır.

Büyük İslam âlimi İbni Abidin “rahmetullahi aleyh” buyurdu ki: “Her Müslüman erkek ve kadının, ilmihâl bilgilerini öğrenmesinin farz olduğunu, âlimler söz birliği ile bildirdi. (Menhel-ül Vâridîn) Dört hak mezhep olan Hanefî, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezhebi âlimlerine Ehl-i sünnet âlimleri denir. Ehli-i sünnet âlimleri, böyle ilmihâl kitapları yazmışlar. Dört hak mezhebin her birine âit ilmihâl kitabı vardır. Dinini seven ve kayıran insanların, ilmihâl bilgilerini, imanı yâni Ehli-i sünnet itikadını, farzları, haramları, abdest, namaz, gusül, alış-veriş bilgilerini öğrenmesi ve çoluk çocuğuna öğretmesi birinci vazifesidir. Çocuklarına ilmihâl bilgilerini öğretmeyen, onlara karşı dinî ve insanî vazifesini yapmamış olur. Bunlar öğrenilmedikçe, Müslümanlık olamaz. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “İlim bulunan yerde Müslümanlık vardır. İlim bulunmayan yerde Müslümanlık kalmaz.”

İlmihâl bilgilerini öğrenen, dinde ölçü sâhibi olur. Doğruyu yanlışı birbirinden ayırır. Dinî konularda konuşanların doğru mu yanlış mı konuştuğunu bilir. İlmihâlini öğrenmeyen ve çocuklarına öğretmeyenler, iman ve ibadet konusunda hata etmek ve yanlış yollara sapmak tehlikesindedirler. Ecdadımız, her zaman toplanıp, ilmihâl kitaplarını okurlar, lâzım olan iman, ibadet ve ahlâk bilgilerini öğrenirlerdi. Çocuklarına Kur’an-ı kerim okumasını öğretirlerdi. Ancak, böyle Müslüman kaldılar. [Hakikat Kitabevi’nin yayınladığı Tam İlmihâl Saadet-i Ebedîye ve İslâm Ahlâkı, çok kıymetli ilmihâl kitaplarıdır.]