Allah cc. Tin süresi 4. Ayette; “ Andolsun ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık,” buyuruyor.

İsra süresi 70. Ayette: “ Biz gerçekten insanoğlunu şan ve şeref- onur sahibi kıldık…” diyor.

Zariyat süresi 56. Ayette; “ Ben, cinleri ve insanları ancak beni tanıyıp, bana kulluk etsinler, diye yarattım,” söylüyor.

Allah cc. “Dini, kendimizi, aklı, neslimizi, malımızı korumamızı istiyor.” Kendi ellerimizle kendimizi tehlikeye atmamamızı istiyor. Sağlığın korunmasını, boş vaktin değerlendirilmesini, imandan sonra sağlığın çok önemli olduğunu vurguluyor.

İnsan öldürmek, zina etmek, Allah’a ortak koşmak, anne ve babaya eziyet etmek, yalan tanıklık etmek, sihir ve büyü yapmak, yetim malı yemek, faiz yemek, faiz alıp- vermek, meşru savaştan kaçmak, mümin kadına zina iftirası atmak, büyük günahlardandır.

Zümer süresi 3. Ayet: “ Dikkat et! Halis din yalnız Allah’ındır. O’nu bırakıp, kendilerine birtakım dostlar edinenler; onlara, bizi sadece Allaha yaklaştırsınlar, diye tapıyoruz, derler.”

Nisa süresi 36. Ayet: “ Allah’a ibadet edin. Ona hiçbir şeyi, ibadette hiçbir şeyi O’na ortak koşmasın.”

Kehf süresi 110. Ayet: “ Her kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa, iyi iş yapsın. Rabbine ibadette hiçbir şeyi O’na ortak koşmasın.”

Nisa süresi 48. Ayet: “ Allah, kendine ortak koşulmasını elbette bağışlamaz…”

Peygamberimiz buyuruyor: “ Müslüman, diğer insanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimsedir.”

Hadis-i şerif: “Hiç biriniz, kendi için istediğini, kardeşi içinde istemedikçe, iman etmiş olmaz.”

Müminûn süresi 51. Ayet: “ Ey Peygamber! Helâl olan şeylerden yiyin ve Salih- iyi işler yapın. Çünkü ben, sizin yaptıklarınızı, bilirim.”

Lokman süresi 18. Ayet: “ İnsanlara karşı avurdunu şişirme! Böbürlenme! Yeryüzünde çalımla yürüme! Çünkü Allah övünen ve kuruntu edenlerin hiç birini sevmez.”

Müslüman olarak, Kur’ân ve sünneti bilgiyle, bilinçle, samimiyetle yaşayınız. Namazları huşû içinde kılınız. Boş ve yararsız şeylerden yüz çeviriniz. Zekâtlarınızı veriniz. İffetlerinizi koruyunuz. Sözlerinize durunuz. Emanetlere hainlik etmeyiniz. Namaz kılıyorsanız, güzel ahlakınızı da edininiz. Vaktinde namaz kılınız. Herkesin hakkını veriniz. Yemininizi yerine getiriniz. Hak, hukuk asla çiğnemeyiniz.  Emaneti ehline veriniz. “Müminûn süresinin ilk 10 ayetine mutlaka uyunuz.”

Zariyat süresi 55. Ayet: “ Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten vazgeçirmeye çalışır, Allah’a inanırsınız.”

Tövbe süresi 71. Ayet: “ Erkek ve kadın, bütün müminler birbirinin dostları ve velileridir. İyiliği emreder, kötülükten vazgeçirirler. Namazı kılarlar, zekâtı verirler. Allah’a ve peygamberine itaat ederler. İşte bunları, Allah rahmetiyle yargılayacaktır. Çünkü Allah azizidir, hâkimdir.”

Nahl süresi 90. Ayet: “ Şüphesiz Allah, size adaleti, iyilik yapmayı ve yakınlara bakmayı emreder. Hayâsızlıktan, fenalıktan ve azgınlıktan yasaklar. Düşünmeniz için size böyle öğüt verir.”

Peygamberimiz buyuruyor: “Rüşvet alanda, verende cehennemdedir!”

Lütfen! Adaletli yönetici olunuz. İslam dininin başta gelen emri; adaletli, adil olmaktır. Gençliğinizden itibaren İslam dinini yaşayarak büyüyünüz. Kalbiniz ve beyniniz , İslam dinine bağlı olsun. İslam değerlerine bağlı kalınız. Allah cc. İçin seviniz. Allah’ın yasakladıklarını işlemekten korununuz. İnsanlara muhakkak, mutlaka iyilik ediniz. Yardım ediniz. İnfak ediniz. Hizmet ediniz. Allah cc. İçin ağlayınız. Merhametli, şefkatli, acıyan, müşfik olan olunuz.

Hac süresi 78. Ayet: “ Allah, dinde sizin için hiçbir zorluk yapmamıştır.”

Bakara süresi 286. Ayet: “ Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez.”

Bakara süresi 185. Ayet: “ Allah, size kolaylık ister. Zorluk istemez.”

Hadis-i şerif: “ Din işlerinde aşırı gidenler yok olmuştur. Dinde aşırı gitmekten, sakının. Sizden öncekiler dindeki aşırılıkları yüzünden helâk olmuştur.”

Kalem süresi 4. Ayet: “Şüphesiz sen yüksek bir ahlak üzeresin.”

Peygamberimiz buyuruyor: “Ben ancak yüksek ahlakı tamamlamak için gönderildim.”

“ Müslüman, dilinden, elinden insanların zarar görmediği kimsedir.”

“ Onun ahlakı Kur’ân idi.”

Peygamberimiz; başkaları ile tartışma, çekişme, gereksiz ve boş konuşma, kendini ilgilendirmeyen iş ile ilgilenme, eleştirme, hakaret etme, başkalarının gizli hallerini araştırma içinde bulunmazdı. O, güvenilir insan ve peygamberdi. Yapmayacağı işleri söylemezdi. Yalan söylemez. Söz verirse, yapar, sözünde durur, haktan hukuktan ayrılmazdı. Yapamayacağını söylemezdi. Allah’a ibadet eder, hiçbir şeyi O’na ortak koşmazdı. Allah’ın sözü önüne başka sözler geçirmezdi. Büyüklerine saygılıydı. Herkese ve özellikle akrabalarına iyi davranırdı. Yoksullara yardım ederdi. Evinde olan kendi ihtiyaçlarını bile yoksula verirdi. Diğerkâmdı. Yetimleri gözetir ve korurdu. Uzak komşuya, insanlara yardım ederdi. Arkadaşlarına, yolda kalmışa, yanında bulunanlara iyilik yapardı. O, insanların en iyisi, hayırlısı, yararlısıydı.

Peygamberimiz, maddi ve manevi temizliğe önem verirdi. Boy abdesti alırdı. Namaz abdesti alırdı. Bu temizliği yapmak, ayetle farzdır. Tövbe ederdi. İşlerini hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak üzere yapardı. Ticaret yapardı. Ölçüde, tartıda, alışverişte dosdoğru ve dürüst davranırdı. Kul hakkına ve Allah’ın hak, hukukuna harfiyen uyardı. Özenle uyardı.

Bizlerde Kur’ân ve peygamberimize uymalıyız. En güzel ve onurlu yaratılan insanın niteliğini, yaratılış temizliğini bozmamalıyız.