Bir insanın doğru, dürüst, düzgün, adil, adaletli, iyi, güzel, yararlı, önemli, değerli, gerçekçi, hak, hukuk, güzel ahlâk, edep, hayâ gibi değer yargılarına sahip olması için; İslâm olması, İslâm dinini bilgiyle, bilinçle, hakkıyla tam yaşaması gerekir. Bilge, bilgin, samimi mümin ve Müslüman olmalı. Allah’ın mutlak doğrularına, mutlak gerçeklerine uygun yaşamalı. Bilim, ilim, irfan, irşat, feyiz, hikmet değerlerine uyarak yaşamalı. Hiçbir şekilde kötülük, çirkinlik, olumsuzluk taşımamalı.

İyi bir insan olmak; iyi bir mümin ve Müslüman olmakla başlar ve devam eder. İslam yargı değerleri, insanları; insan, insancıl, insanlıklı, insaflı, vicdanlı, merhametli, dürüst yapar.  İslam olan kişi, vicdanlıdır. İnsaflıdır. Merhametlidir. Sevgi, saygı duyandır. Müşfiktir. Hiç kimseye haksızlık etmez, zalimlik yapmaz.

İyi insan olmanın yolu; iyi bir duyguya, güzel bir niyete sahip olmakla başlar. İyi duygu ve iyi niyetler; güzel düşünceleri oluşturur. Güzel düşünceler; iyi, güzel, yararlı, olumlu eylemlere, hareketlere, davranışlara sahip kılar. Yanı duygular; niyetleri, niyetler düşünceleri, düşünceler davranışları oluşturur. İnsan, duygu, niyet ve düşüncelerinden bunun için sorumludur.

Bir insanın iyi olması, vicdanlı, insaflı olması, merhametli, şefkatli, müşfik olması, Allah’tandır. Bunlar hak ve hakikatin gönüldeki sesidir.

Bir insanın kötü, çirkin, zarar veren, ziyan veren, olumsuz olması ve davranması; şeytandandır, nefsindendir. Allah cc. İle yeterli bağı, bağlantıyı, iletişimi, kurmamasındandır.

En doğruyu, en gerçeği Allah cc. Söyler. Bunun için Yüce Allah’ın sözlerine ve peygamberine uymalı. Örnek almalı. Rol model yapmalı. Başka sapkın, sapık, zararlı kılavuzlar, önderler aramamalı. Bugün, insanların ancak %10’u hak önderlere, liderlere, inanca sahiptir. Dünyanın hali bunun için kötü, çirkin, olumsuz durumdadır. Ama bu sapkınlıklarını hala anlamadılar! Zira derinden düşünmek, derinden düşünüp, dosdoğru anlamak, hak ve hakikati görmek ve işitmek istememektedirler. Bunlar gerçek anlamda insaflı, vicdanlı değillerdir.

Kur’ân ve sünnete uygun, bilimsel, akli, zekâyla yaşamayan bireyden; iyi mümin, iyi insan olmaz, olmamış, olmayacak. Batıla uyup ta, ben hak ve hakikat kişisiyim, denilmez. İçimizdeki, sapkın kişiler, batıl olanları, batıyı övmelerinin nedeni; kendilerine benzemelerindendir. Batı emperyalisttir, sömürücüdür, sömürgecidir, işgalcidir, saldırgandır, vahşidir, barbardır, hayduttur. Irkçıdır, Siyonizm yanlısıdır. Hak, hakikat, Müslüman düşmanıdır. Yabancı düşmanıdır. Masumu, mazlumu ezer, yok eder!

İster batıl inanışlar olsun, ister ideolojik görüşler olsun, hepsi sapkındır. Bu görüş ve düşünceler, toplumlara, ülkelere huzur ve mutluluk getirmemekte, vahşet içinde bırakmaktadır. Bunun en çok acısını da ülkemiz çekmektedir. Bugün de eski emperyalistler, sömürücüler, sömürgeciler aynen devrededir. Hiç değişen bir durum olmamıştır, olmayacaktır. Çünkü duygu aynı, niyet aynı, düşünce aynı olunca; eylem ve davranışlarda aynı veya benzer olmaktadır.

Biz bu haydut, vahşi, bozuk görüşlere asla kapılmamalıyız. Kandan, haramdan, canavarlıktan beslenenler gibi olmamalıyız. Biz âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ın en iyi kulu, kulları olmalıyız. Ömür gelir, geçer ama yaptıklarımız baki kalır. Her yapılan zalimliğin, zulmün, haksızlığın hesabı mutlaka verilecektir. Bunun için gaflet ve sapıklık içine düşmemeliyiz. İnsan yaptıklarının cezasını iki dünyada da çeker, çekmektedir! Her zaman nefis muhasebesi yapalım. Kendimizi çekap yapalım. Hesaba çekelim. Sorgulayalım, yargılayalım.

Hemen şimdi bir iman tazeleyelim. Allah’a ve peygamberine sas. İman edelim. İbadetlerimiz, Kur’ân ve sünnet üzere yapalım. Allah’ın emirlerini yapalım. Yasakladıklarından sakınalım. İyiliği artırarak, çoğaltalım. Kötülükleri azaltarak, yasaklayalım. Allah’a, peygamberine karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirelim. Kendimize, ailemize, insanlara karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirelim. Akraba ve komşularımıza, arkadaşlarımıza çok özenli davranalım. Doğal çevreye karşı haksızlık etmeyelim. Hayvanları sevelim, koruyalım. Mesleğimiz özenle, dikkatle, dosdoğru yapalım. Mesleki görevimizi aksatmayalım. Zalimler gibi olmayalım.

Ahirete hazırlıklı olalım. Bir mikroba, kan pıhtısına bile yenilirken, kendimizi dev aynasına görmeyelim. Ölümü ve ölümden sonrasını düşünelim. Cennet ve cehennem hakkında derinden düşünelim. Dini bilgilerimiz dosdoğru olsun. Sahte şeyh ve sahte mehdi görüşü edinmeyelim.

İnsan haklarına, hayvan ve bitki, çevre haklarına saygılı olalım. Adi canavar olmayalım. Canlıların yaşama hakkına saygılı olalım. Eğitim ve öğretimimizi güzel, iyi olandan yapalım. Herkesin her türlü hakkına saygılı olalım.

Yüce Allah’ı ve peygamberi dosdoğru tanıyalım. Sapkın, batıl görüşlerle hak din İslam dinini öğrenmeyelim. Kur’ân’ın gelişini, İslam dininin yaşayışını öğrenelim. Peygamberimizin sas. Hayatını düzgün öğrenelim. İslam dinin öngördüğü insan modelinde olalım. Farz ve sünnet olan ibadetleri eksiksiz yapalım, eda edelim. Zekât verelim. Ramazan orucu tutalım. Hac ve umre yapalım. İmanın şartlarını şüphesiz, kuşku duymadan kabul edelim. İçselleştirelim. Özümseyelim. Öğrenelim. Öğretelim.