Çocuk, genç, insan yetiştirme öyle kolay, basit, el yordamı ile olacak iş değildir. Uzmanlık, bilgi, bilginlik, bilgelik ister. Bunu bugün okullarda beş yüzden fazla branşta uzman olmuş öğretmenler, eğitimciler, öğretim görevlileri bile pek becerememektedir! “ Bunun için Allah’ın ilk emri Oku! Olmuştur. Gönderdiği İlahi Kur’ân kitabına bile; Kur’ân= okumak, adını koymuştur.”

Bizlerde sizlere her zaman Allah’ın bu emrini anımsatıyoruz. Oku! Diyoruz. Okumak, çok değerli, onurlu biri ibadettir, diyoruz. Ebeveynler, öğretmenler, imamlar, iletişim, bilişim görevi yapanlar, toplum, devlet yöneticileri kendilerini çok iyi yetiştirmeli. İnsan yetiştirme konusunda görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeli. Bizler başarılı olamazsak, başarılı insanlar yetiştiremeyiz. Birbirimizle işbirliği içinde disiplinli şekilde çağın gereklerine uygun; en gelişmiş insanı yetiştirmekle yükümlü, ödevliyiz. Çocuklarımızı, gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirme için stratejik planlı programlı, verimli, modern eğitim -öğretim yaptırmak durumundayız.

Ebeveynler, eğitimciler yeterli, düşünen, doğru, dürüst, gerçekçi, İslam ahlaklı olma durumundadır. İdeolojik sapıklık, felsefi bozukluk, dinsel yozlaşmışlık içinde olmamalı. Mazeret uydurmamalı. “Etkili olmak için yetkili olmak gerek. Yetkililiği sürdürmek içinde bilgili olmalı.” Başarısızlığın bahanesi, sebebi olmaz. Başarmak durumundayız. Her zaman planlı programlı stratejik projeli hareket etmeli. Benim dediklerimi çok iyi, derinden düşününüz. Harekete geçiniz. Hedefe kilitleniniz. Eğer makalelerimi okumadı iseniz, mutlaka hemen şimdi okumaya başlayın ve de başkalarına okutunuz. Kararsız, tutarsız, olumsuz, kötü, çirkin, yanlış, olumsuz hareketlerden sakınınız.

Ailenizde, okulda, işinizde kurallar olsun. Bu kurallar aşılmasın. Anlayış içinde empati yaparak kurallar çerçevesinde disiplinli şekilde yaşayın. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Evdeki görevler eksiksiz yerine getirilmeli. Savsaklama, laçkalık olmamalı. “Başarısızlığın bahanesi, sebebi olmaz, olmamalı.” Söylenmek, sızlanmak, küstahlık yapmak olmamalı. Herkes açık, net cümlelerle samimi konuşmalı. Samimi olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmeli. Sevgi, saygı, hoşgörü içinde davranılmalı. Kurallara mutlaka uyulmalı. “ Hababam Sınıfı’nın öğrenci, veli ve başarısız öğretmenleri gibi durum oluşturulmamalı.”

Aile içinde, okulda birbirini incitme, kırma, sızlanma, küstahlık asla olmamalı. Kural ve ilkelere mutlaka uyulmalı. “Hiçbir kişi statü nedeni ile kural çiğneyen asla olmamalı.” Az konuşulmalı, çok iş yapılmalı. Akıllı, zeki, mantıklı, sağduyulu, ilmi davranmalı. Dikkatli, duyarlı hareket etmeli. “Her sorun, problem beraber çözülmeli. Sabırla, ısrarla her işin üstesinden gelmeli.” Konuşma sözcükleri dikkatli seçilmeli. Olumlu düşünüp, doğru davranmalı. En iyi özellikle davranmalı. Yürekten samimi hareket etmeli. Aşırı kızgınlık, öfkeye kapılma olmamalı. Kendimizi kontrol etmeliyiz.

Davranış analizi yapıp, davranışlarımızı geliştirmeliyiz. “Her sorunun çözümü vardır, bunu becermeliyiz. Bilmediklerimizi sorarak, araştırarak, yaygın, örgün eğitim alarak, kurslara giderek mutlaka öğrenmeliyiz.” “Kocaeli BŞ. Belediyesi 326 branşta, 470 bin kişiye eğitim verdi. Bunu Rize, İstanbul BŞ. ve diğer bazı belediyelerde yapmaktadır. Milli Eğitim Müdürlükleri, Halk Eğitim Müdürlükleri, İş Kurumları da yapmaktadır. Bazı özel ve tüzel kişilikli kurumlar yapmaktadır. Bu kurslardan mutlaka yararlanmalıyız. Öyle kahve köşelerinde, evin bucaklarında pinekleyip, kalmamalıyız. Enerjik, dinamik, canlı, atılımcı olmalıyız. Her işi bilerek ve anlayarak yapmalıyız. Her zaman davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz.

Sağlam irade, doğru bilgi, gerçek hayat sahibi olmalıyız. Boş, zararlı, yarasız, kötü, çirkin, yanlış hiçbir işin içinde olmamalıyız. Kendimizi ve başkalarını en iyi şekilde yetiştirmeliyiz. Harika projelerin ve işlerin içinde olmalıyız. Başkalarına en güzel örnek olup, iyi bir kılavuz olmalıyız. Herkesin dilinden, derdinden anlamalıyız. Saygılı, sevgi dolu olmalıyız. Benzersiz özel kişilikte bulunmalıyız. Herkesi dinlemeliyiz. “Keşke, eyvah; diyecek, duruma düşmemek için; her şeyi düşünerek, uzman deneyimli bilenlere sorarak yapmalıyız. Bilgisizce, akılsızca işler içinde asla olmamalıyız.” Huysuz olmamalıyız. Başarılı olmak için; bilerek, sistemli, planlı, sürekli çalışmalıyız. Pek çok branşta kitap, makale okumalı. Pek çok farklı kursa katılmalı.

Huzursuz, zor durumda, gergin, sinirli, evhamlı olmamak için her zaman akıl ve bilgi ile davranmalıyız. Bugün, ülkemiz ve dünya insanlığı aklı, zekâyı, bilgiyi doğru kullanıp, yaşamadığının acısını çok kötü çekmektedir! Bugün dünyada medeniyet yoktur. Vahşet, korkunç dehşet, barbarlık, vahşilik vardır! Çünkü edindiği ve yaşadığı bilgi doğru, gerçek değil; yalan, yanlıştır! Aileler, akrabalar, komşular, toplumlar, milletler korku ve kaygı içinde felaketi yaşamaktadır! Aklı, bilgiyi doğru kullanamadığından, bu kötü durumdan çıkış yolu bile bulamamaktadır! “Oysa her sorunun bir çözümü, her problemin bir çaresi, her derdin bir şifası, her zayıflığın bir dermanı mutlaka vardır.

Doğru bilgili, bilinçli, kültürlü, medeni bir topluma ihtiyaç vardır. Herkes birbirine sahip çıkmalı. Değerler hep birlikte öğrenilip, korunmalı. İlmi, milli, dini şuur kazandırılmalı. “Kutsal değerleri olmayanlar, yok olmaya mahkûmdur!” Kalp, beyin, ruh, genler kötülüklerle harap edilmemeli. “İlim sahibi olmalı. Güzel ibadet sahibi olmalı. Davamızda samimi olmalı.” Güzel anne, baba, çocuk, genç, öğretmen- eğitimci, imam olurken; en güzel arkadaş da olmalıyız. Güzel arkadaş olmak çok önemlidir. Arkadaşlar, diğer arkadaşları üzerine çok etkilidir. Bunun için kötü arkadaş asla edinmemeliyiz.  Dünya çıkarı için asla kötülük etmemeli. “Dünya sevgisi - dünyevileşme bütün kötülüklerin başıdır.”

İmanı sağlam, dindar bilge olmalıyız. Vatanımızı, milletimizi, devletimizi, bayrağımızı, kutsal mübarek değerlerimizi, ümmeti, insan olan insanlıklı, insaniyetli, insancıl kimseleri çok sevmeliyiz. Hiçbir canlıya, hayvana, bitkiye, doğaya asla zarar vermemeliyiz. Olgun hakiki bilge hak mümin ve Müslüman olarak dünya hayatını, ahiret için şekillendirmeliyiz. Başka kurtuluş yolu ve yöntemi asla yoktur. Bilmeliyiz.

Sorun, problem çözmek için önce bilgili, becerikli, yetenek geliştirmiş, ekip halinde çalışabilen olmalı. Ben, Milli Eğitim Müdürlüklerinin, Halk Eğitim Müdürlüğü’nün, İş Kurumu’nun, Tarım İlçe Müdürlüğü’nün, Belediyenin açmış olduğu pek çok kursa, seminere katıldım. İlçe Halk Kütüphanesi’nden yetişkinlerde en çok yararlanan insanım. Sizlerde bizler gibi olunuz. Hemen şimdi atılımcı olun ve girişimde bulunun. Yararını, kârını mutlaka göreceksiniz. Haydi, hemen şimdi girişimde bulunalım.