İnsan yaşantısında ahlâk çok önemli bir davranış ilmidir. İslam dininin esaslarının başında “güzel ahlaklı olma” gelmektedir. İnsanın, kendisi ve çevresi ile ilişkilerinde; iyi, güzel, doğru, yararlı, olumlu, akıllı, zekice, ilmi ilişki ve iletişim kurmak için güzel ahlaklı olma durumundadır. Güzel İslam ahlakında olanlar, ideal insan konumunda olurlar. Akıllarını, zekâlarını, ilimlerini doğru iletişim ile işlevli hale getirirler. Yaşantılarında çok sorun ve problem yaşamazlar. Huzurlu, mutlu, kolay, rahat bir hayat yaşarlar.

Güzel ahlaklı olma durumunda, yaşantımızda ortaya çıkan sorunları kolay bir şekilde çözme kolaylığı oluşur. Ahlaklı insan, sorunlar altında ezilmez. Pek de sorun oluşturmaz. Aklını, zekâsını ilim ile kullanarak, her problemin üstesinden gelir. Ahlaklı insan; aile bireyleri ile akrabaları ile komşuları, arkadaşları, çevresi ile ideal boyutta bir iletişim ve diyalog kurar. İlmin ve İslam dininin ahlak çerçevesinde yaşar. Ahlaklı tutumu ile sorun, dert, sıkıntı, sorun oluşturmaz.

“Güzel ahlak, ailede öğrenilir. Okulda geliştirilir. Toplumda yaşanılır.” Ailede güzel ahlak edinilmemiş ise okulda da ahlaklı olma geliştirilemez. Toplumda uyum sağlanamadan, yaşam da sürdürülemez! Sorunlu, problemli bir birey, kişilik ortaya çıkar! Sorun olan kişinin, toplumda huzurlu, mutlu, rahat, kolay, dertsiz, belasız bir yaşantı sürdürmesi mümkün değildir. Mümkünde olmamaktadır! Harcanıp, gitmektedir!

“İslam dini, insana dosdoğru yolu gösteren yegâne hak ve tek dindir. En son Kur’ân ve peygamberimiz ile insanlığa vahiy yolu ile gelmiştir. Yaşam dinidir. Hayat dinidir.” “İslam dininde, âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ı tanımak, vahyine uymak, peygamberini örnek almak esastır.”

İslam dininde güzel ahlaklı olma asıl olan esasların başında gelir. Salih, iyi, güzel insan olmak için İslam dinini yaşamak gerekmektedir. İslam dinini yaşamayanların, iki âlemde huzurlu, mutlu, rahat, kolay, ideal bir yaşantı sürdürmesi mümkün değildir. Bunu dünya hayatında çok kolay görmekte, gözlemlemekteyiz.

“Dini değerler yaşanmadan, bir insanın ideal insan olması görülmemiştir. Allah cc. İnsani yarattı. Hayatta işlevini de, yaratılışına uygun İslam dini olarak koydu. İslam dini yaşam kılavuzudur. Hem dünya hem de ahiret hayatında insanı huzurlu, mutlu, rahat ettirir.” İslam dinin ilkelerinden biride; güzel ahlaklı olmaktır. Güzel ahlak olmadan, hayat çekilmez. “Bizler, dinimizi vahiy kitabından ve yaşantısını peygamberimizden öğreniyoruz.” Biz, güzel yaşantıyı sadece ve ancak İslam dininden öğreniriz. Biz, İslam dinine borçluyuz. İslam, varlık ve değer kaynağıdır.

Ahlak, davranış düzenidir. Her insan bu düzen içinde yaşamalı. Yaşamıyorsa, helak olur, yok olur, perişan olur, berbat olur! Felakete doğru gider! Ahlaklı insan en iyi, ideal, doğru, dürüst, uyumlu, güzel, yararlı, değerli insandır. Ahlaksız insanda bunun tersi zararlı varlıktır. İnsan özelliği taşımaz. Vahşi bir yaban hayvanından çok daha zararlı olur! Kötü, çirkin, yalan, yanlış içinde kaybolur! Toplumlara ibret gözü ile bakabilen, görebilen bunu kolayca görür.

İnsan fikri, Rabbani özellikli ve İslam nitelikli ise insanın nitelikli eylem, davranış ve hareketleri olur. Aksi halde insani davranış göstermez. “Dünyanın en zalim, katil, katliamcı insanlarına bakınız. İslam’dan hiç nasiplenmemiş, hayvan altı duruma düşmüş, zalim kişilerdir. Ahlak bunlarda sıfırın altındadır.” Müslüman’ın hulk, karakteri, huyu güzel olmalıdır. Çirkin olanından mümin olmaz. Etik Müslüman olmaz.

Ahlaklı olma; “ insanın iyi eylemleri gerçekleştirmesi, kötülüklerden uzak durması ile olur. Bunu huy, karakter, alışkanlık haline getirir.”

Din bilgidir. Din ahlaktır. Din samimiyettir. Din hakka, hukuka, hakkaniyetle uymaktır. Din güzel ahlaktır. Ahlaksız insandan dindar mümin olmaz. Müslüman’ın ahlaksız olması çelişkidir. Ahlaksız bir Müslüman’ın Müslümanlığı tartışılır.  Bundan güzel örnek olmaz. Allah cc. Ve halk, ahlaksızı sevmez. Mümin, ben merkezli değil hodkâm değil; diğerkâm olmalıdır. Sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeli. Ahlaklı anlayışla yaşamalı. Ahlaklı olma bir fazilettir. Ahlaksız insandan değer, fazilet, iyilik beklenemez. Söz, yazı ve davranışları iyi olmaz. Güzel örnek olmaz. Sözü yalan, yazısı yalan, davranışları çirkin, yanlış, kötü ve olumsuz olur!

İslam olan, hak, hukuk içinde güzel ahlakla davranır. Hakkı, hukuku, hayrı, iyiliği, hakça ibadeti gerçekleştirir. Düşünebilen, konuşabilen, akıllı, zeki olan insan; güzel ahlaklı olmak zorundadır. Akılsızdan güzel ahlak, etik davranış beklenemez.

Peygamberimiz; “ben, güzel ahlakı tamamlamak üzere görevlendirildim,” buyurmuşlardır.

Hayatın her aşamasında ahlak, etik davranış olmalı. Ahlak felsefesi, psikolojisi, sosyolojisi, ilke ve kuralı ile davranmalı. Ahlakı sistemli bir şekilde ilmi olarak yaşamalı. Edebi, adabı, usulü, kuralı, kaidesi, ilkesi ile yaşamalı. İyi, ahlaklı, güzel, yararlı, estetik davranışlı olmalı. Edebe, adaba bağlı olmalı. Hayâ sahibi olmalı. Ahlaklı birey, aile, toplum, devlet olmalı. Birey, lider, devlet başkanı, insanlar olarak, güzel ahlaklı olmalıyız. Akıllı, zeki, âlim olup;  sevgi, saygı içinde barışçı yaşamalıyız. Çevreci olmalıyız. Özgürlükçü olmalıyız. Hak, hukuk tanıyıcı olmalıyız. Olgun insan olmalıyız. Doğru, dürüst, etik insan, mümin olmalıyız. Samimi, bilge dindar, takva mümin olmalıyız. Bunlar olmazsa, olmazlardandır. Ahlakilik olmadan, insan olunmaz. Hayvan bile olunmaz. Hayvandan aşağı bir yaratık durumuna düşülür. Dünya tarihine ve günümüze ibretle bakıldığında bunlar görülür.

Ahlaksız bir birey, toplum hayatı çekilmez! İnsani psikolojik, ekonomik, ruhi, sosyal, kültürel yaşantı olarak bozar! Bozuk, ahlaksız bir toplumda; düzenli, intizamlı, estetik yaşanılmaz. Ahlaksız hayat; değersiz, rezil, kepaze, perişan hayattır! Biz, İslam ahlakını, peygamberimizde, sahabelerde, âlimlerde, velilerde, peygamberlerde görüyoruz. Müslüman, yol ve yordamını, İslam ahlakı çerçeveli yaşamalı. Aklini, ilim ve İslam ile işlevli hale getirmeli. Teorik bilgilerini uygulayarak, gerçekleştirmeli. Kur’ân ve sünnet merkezli yaşamalı.

Müslüman, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, doğru ile yanlışı, yalan ile doğruyu, hak ile batılı, küfür ile hakikati, ahlak ile ahlaksızlığı birbirinden ayırıp; hakça, peygamberce yaşamalıdır. Akıllı, zeki, âlim insan bunu yapar. Yapmayanda kahrolur, gider!

Ahlakın ana kaynağı; Kur’ân’dır. Yaşayışta örneği; peygamberimizdir. Mükemmel olmak için ahlak ilmini, İslam ilimlerini, bilgiyi tam olarak yaşamalı. İdeal insan olmak için bunları yaşamalı. Akli, nakil ve doğa ilimleri ile işletmeli. Akli; ilimle, Kur’ân, sünnet ile geliştirmeli. Bir melek gibi olmalı! Bir peygamber gibi olmalı.

Allah’ın istediği kul olmalı. Allah’ı seven, saygı duyan, itaat eden, emirlerini tutan, yasakladıklarından sakınan, şüpheli olanlardan da kaçınan; harama ve günaha düşmeyen, harika, şahane, harikulade, muhteşem, muazzam, mükemmel kul olmalı. Nefse, şeytana, şeytanlaşmışlara uyma yerine; Allah’a ve peygamberine uymalı.

İnsan, eğer kötülük yapıyorsa, bunu bilerek, nefsine, şeytanına, içten gelen kötülük duygusuna uyarak, yapmaktadır! İnsan kendine sahip olmalı. Hak sınırları aşmamalı. Haddini bilmeli. Rabbin emir ve yasaklarına uygun hareket etmeli. İnsan, niçin yaratıldığını öğrenmeli. İyi ve kötü eylemlerin neler olduğunu bilmeli. Niçin, iyiliği tercih ettiğinin bilincinde olmalı. İyiyi gerçekleştirmek, için neler yapacağını öğrenmeli. Her anını değerlendirmeli. Zamanı boşa öldürmemeli! Yalan söylememeli. Kötülükten sakınmalı. Kötülüğü sıfat edinmemeli.

İnsan, şerefli- onurlu, güzel, akıllı, zeki varlık olarak yaratılmıştır. Bu yaratılış bozulmamalı. Kötü niyet, duygu, düşüncelerle, kötü eyleme dönüştürülmemeli. “İnsanın kaderi; çabasına, uğraşına, gayretine göredir. Allah cc. Hiç kimseye kötü, çirkin, zararlı, berbat hayat yazmaz. Allah cc. Fiilleri yaratır. İnsan tercihini yapar.  Kötüyü, çirkini, yalanı, zararlıyı, yanlışı, bozuğu tercih etmemesi içinde kitaplar, peygamberler göndermiştir.  Allah cc. Da yazar. Allah cc. İnsan için kötülük istemez, dilemez. “Allah’ın yazması; yap, diye değildir.” “ Yaptı, diyedir. ”

İnsan, yeryüzünü imar etme, bayındır hale getirme, iyileştirme, düzeltme ile görevlidir. Allah’a ibadet etmekle, varlığa iyilik etmekle görevlidir. Yaratıcının emirlerine uymakla görevlidir. Hangi amaçla yaratıldığını bilmekle sorumludur. Kendini doğru yönetmekle görevlidir. Başkalarını doğru yönetme, idare etme, iyiliğe sevk etmekle görevlidir. İnsan gücünü sonuna kadar hak yolda kullanmaya görevlidir.

Allah cc. İnsani saf, temiz, güzel olarak yarattı. Ona temiz olanlardan yemesini, doğru işler yapmasını emretti. Doğruyu bilmesi için kitap ve emirler, peygamberler gönderdi. Hayır ve kötülük yolu gösterdi. Hayır, iyilik ve hak yolunu tercih etmesini emretti.

Allah cc. akli, zekâyı doğru kullanmayı öğretti. İlim öğrenmesini yüzlerce kez öğütledi. Yalan söyleme, dosdoğru ol. Cömert ol. Hırsızlık yapma. Hırsa, ihtirasa kapılma. Rüşvet, faiz alıp- verme. Adil ol. Adaletle hükmet. Yanlış yapma. Haram ve günah işleme. İmanın ve İslam’ın şartlarına uy. İyi niyetli ol. Tevhit inancında ol. Güzel huyda ol. İyi insan ol, mutlu ol. Özgür ol. Allah’a özgürlük içinde kul ol. Nefsini terbiye et. Diğerkâm ol. Yaratılmışların en şereflisi olma sıfatını kaybetme! Allah cc. Nasıl olmanı istiyorsa, öyle ol. Aksi hallerde, durumda olma. Peygamberimizi kendine önder, lider, peygamber, öncü, örnek edin. Kur’ân’ın öğretisinde, peygamberimizin izinde yaşamaya azimle, gayretle, kararlılıkla, tutarlılıkla, sabırla sebat et. Hak Yol, Hak din İslam’da yaşamayı sürdüren asla, katiyen, kesinlikle, asla ve kat’a zarar görmeyeceğine eminim.

Ahlak, insanın davranış düzenidir. İyi ahlak ile iyi insan, kötü ahlak ile kötü insan olunur. Davranış şekline göre insan, iyi veya kötü diye tanımlanır. İstek ve irade ile davranış şekli saptanır. Ahlak önemli bir öğedir, değerdir. İyilik ve kötülük kavramları, ahlakı düşüncenin temel kavramıdır. Kötü ahlaklı insandan;  insani, İslam’ı, merhametli, adaletli, eşitlikçi, iyi davranış beklenemez.  Takva- muttaki insanlar daha ahlaklı müminlerdir. “İslam ahlakı, İslam dini içeriklidir. İslam ahlakı, insaniliktir, insaniyettir. İnsanlıktır. Hayatta, güzel ahlak olmazsa, varoluşun kahrı çekilmez.” Dünya ve ahiret hayatında güzel ahlaklı müminler ödülünü alacaktır. Ahlaksızın ibadetine bakılmayacak, değerli bulunmayacaktır. Ahlaksız insan zulmeder, Haksızlık eder.

“İnsan yanılabilir, yanlış yapabilir, bir varlıktır. Yanlışını İslam ölçüsü ile anlayıp, düzeltebilir.” “İslam olmayanlar, yanlışlarını doğru sanarak, yanlış ve hatada ileri gider!” İnsan her konuda yanılabilir. Ama yanılgısının farkına varışı; İslam, ilim, akıl, zekâ, ahlaklı olma ile giderilir. Ölçü birimi, tartı birimi doğru olursa, yanlış anlaşılır. Sapıtanlar, ayetleri, Hakk’ı, hakikati, doğru ve gerçekleri bile sapıklığı nedeniyle yalanlayabilir. Öyle bir sapkınlaşır ki, hiçbir delile- kanıta bile inanmaz. “Zalimliği, zulmü marifet, meziyet, fazilet bilecek kadar sapkınlaşır. Bu sapkınlar, sapıklığından pişman olup, tövbe edenleri çok az olur. Sapkınların irade özgürlüğü olmaz. Sapıklar, iradelerini başkalarına satmışlar. Başkalarının mankut’u, akılsız, zekâsız kölesi olmuştur. Ateistin, sapkının doğru, dürüst, adil, merhametli olanını hiç görmedim.”

Bir insan, Hakk’ı, hakikati, doğruyu, gerçeği, ahreti inkâr ediyorsa; onun doğru olmasını gerektirecek hiçbir değer kalmamış, demektir. Dünyada egemen durumda ise, yasaya takılmayacağını da düşünüyorsa, ahiret inancıda yoksa her kötülüğü, pisliği, yanlışı, zalimliği yapar, yapmaktadırlar! Bu kişiler; bencil, egoist, hodkâm, sadist, çıkarcı olur. Bu kişiler ve gruplar ister ülkemizde ister dünyada olsun, çok zarar vericidirler! Milletimizi, devletimizi, ülkemizi, vatanımızı, dinimizi, imanımızı, ahlakımızı mahvetmektedirler! Bunlar milli, manevi, ahlakı, dini, insani, evrensel, ilmi değerlerin düşmanıdırlar. Tüm dünyada şer odakların mankutları, köleleri, esirleri olarak, hareket etmektedirler. Bu adilerin, kahpelerin, katillerin, vahşilerin, alçakların, lanetliklerin dostu olmamalı. Dolaylı ve dolaysız hiçbir şekilde destek olmamalı. Her zaman iyiliği emredip, kötülükleri men etmeli. İyiliği, hayrı, hakkı, hakikati, hukuku yaygınlaştırıp, uygulamalı.

Ahlaksızlar daha çok İslam dışı, kötü davrananlardır. Ahlaksızlarda iyilik değeri, hakka, hakikate uyma pek görülmez. Sizler peygamberlerle, velilerle; zalimleri bir karşılaştınız. Neyin, nasıl olduğunu; akıl, zekâ, kalp ile işlediğinde anlayacaksınız.

“Müslüman, doğru ve gerçeklerle işlevini, işlemlerini, muamelesini yapar. Yalan söylemez. Doğru söyler ve yapar. Varlıklara iyilik yapar. İnsanlara, konuğa ikram eder. İnsafla, vicdanla, Allah cc. Emrine uygun davranır. Akli, dini, malı, canı, nesli, kalbi korur.”

“Güzel ahlak, bireyde, ailede, toplumda, devlette bulursa, faziletler ortaya çıkar. Beğenilen güzel eylemler yapar. Dindar insan, ahlaklı, faziletli olgun insandır. Zalimler ise ahlaksızdır. İslam ahlakının asıl ve esas kaynağı; Kur’ân’dır. En iyi uygulayanı; peygamberimizdir. İslam ahlaklı olan; hasen, hidayet, sıdk, amel-i Salih ve ihsan sahibidir. İlim ve amel güzel olursa, ahirette rahat edilir. Dünyada da rahat, huzurlu, kolay yaşanılır. Merhametli, iyi davranan, müminler, harika ve harikulade insanlardır.

“Müslüman, akıllı, zeki, güzel ahlaklı, çabuk anlayan ve kavrayan, kolay öğrenen, iyi düşünen, olgun, cesur, yüksek gayretli, sebat eden, yumuşak huylu, ölçülü, dengeli, yürekli, dayanıklı, yılmayan, alçak gönüllü, onurlu, hayâ sahibi, edep sahibi, uyumlu, geçimli, acıyan olur. Sabırlıdır. Dirençlidir. Yılmaz, bıkmaz, usanmaz. Ümitsizliğe kapılmaz. Belalara karşı sabırlıdır. Vakarlıdır. Fedakârdır. Cömerttir. Keremdir. Davasına bağlıdır. Uzlaşır, anlaşır, kaynaşır. Vefalıdır. Şefkatli, müşfik, vefalıdır. Herkese karşı dürüsttür. Tevekkül eder. İbadetleri emredildiği gibi yapar. Binlerce fazilet değerinin sahibi ve gerçekleştiricisidir. Böylede olmalıdır.

Kur’ân’ın yaklaşık %10’u iyi, güzel, üstün ahlak ile ilgili ayetlerdir. Yanı 60 kadar güzel ahlak ile ilgili ayet vardır.

Müslüman, ideal boyutta en güzel, iyi ahlaklı olmalıdır. İslam dini bunu gerektiriyor. Müslüman, dinine sımsıkı bağlı, uzlaşıcı, vefalı, şefkat ve merhametli, dost, akraba, komşu, akrabalarıyla ilgilenen, itidalli olan, doğru, dürüst, hak ibadetli, erdemli olur. Adil, adaletli, huzurlu, mutlu, akıllı, kanaat eden, gösteriş etmeyen olur. Kibirsiz olur. Asla adaletten ayrılmaz. Cesaretli olur. Alçak gönüllü, namuslu, iffetli, hikmetli, ahreti kazanmak için gayret eden olur. Maddi zenginliği olur. Sefil, sefalet içinde perişan olmaz. Safahat, zevk, keyif derdine düşmez.

Müslüman, en güzel, yüksek, iyi ahlak sahibi olmalıdır. Dinin gereği, müminin sıfatı böyledir. Sapıklık, sapkınlık, israf, zalimlik, kabalık, öküzlük yapmaz. Güzel ahlaklı olmayan, iki dünyasını yitirmiştir, kaybetmiştir! Bunların dünya için huzur, mutluluğu olmaz. Ahreti de kaybetmiştir! Kötü, çirkin ahlaklının huzuru olmaz. Akıl erdirmez. Akletmez. Aşırılık veya gerilik içinde rezil olur. Aşağılık duruma düşer. Rezalet içine düşer. İnsanlıktan yoksun olur. Cehalet, zulüm, iffetsizlik, korkaklık, aşağılığın cezasını iki âlemde çeker. Oysa hikmetli, bilgili, adil, doğru, dürüst, güzel ahlaklı, çalışkan, iffetli, cesaretli olsa idi; iki âlemde huzurlu, mutlu olurdu.

Kurnazlık yapan, günahkâr, saldırgan, ahmak, şehvetli, korkak, sapkın kişilerin perişanlığı kaçınılmazdır. Bu ahmaklar, dengeli, ölçülü davranmazlar. Öfkenin, tembelliğin, kıskançlığın cezasını çekerler. İslam ahlakını yaşamamanın bedeli çok ağır olur, olmaktadır! Kontrolsüz öfkenin bedeli çok ağırdır. Cehaletin bedeli ödenmeyecek kadar çoktur. Saldırganlık, hayvani, yaban hayvani bir özelliktir. Sevgi, saygı, hoşgörü, adalet, dürüstlük, merhamet, saadet, ibadet ile olgunca davranmalı. Öfkeye, hınca, kızgınlığa, intikama, gurura, ahmaklığa, kurnazlığa, gösterişe düşmemeli. Aklı, hak din İslam merkezli işlevsel hale getirmeli.

Erkek veya hanım olsun; eşini iyi seçmeli. Bugün bunu yapamayanlara yaşantıları, hayatları zehir olmaktadır. Çocukları ortada kalmaktadır. Onur kaybı yaşamaktadır. Evlilik, aile, İslam ahlaklı yapılmalı. Anne ve baba düşüncesi ve oluru alınmalı. Nefsi, zevki, keyfi, şeytanı evlilik, boşanma ve afet ile sonuçlanır! Ülkemizde arsız anne ve baba adaylarının olumsuzlukları yüzünden, evlilik sayısı düşmektedir. Evlenmeler, 650 binden 550 bine düşerken, boşanmalar, 2018 yılı için 142 bini geçti. Her yıl 150 bin kadar çocuk ortada kalmaktadır. Bu çocuklar daha çok suç işlemektedir. Boşanmalardan doğan, 2018 yılı için 481 kadın öldürüldü!

TÜİK resmi verilerine baktım. Boşanma nedenleri arasında kadınlar daha çok suç işlemektedir. Erkeğin ise öldürmesi; aptallık, saldırganlık, vahşilik, iki dünyasını harap ve perişan etmektedir. Ailede İslam ahlakı olsa, bu olumsuzlukların hiç biri olmaz. Gül gibi bir geçim, uyum, anlayış, birlik, beraberlik, huzur, mutluluk olur. Eş seçimi doğru yapılmalı. İşi olan, İslam ahlaklı olan, çalışkan, dürüst, anlayışlı kişiler ile evlenmeli. Hayâ, edep, güzel ahlak aranmalı. İslam’da evlilik nasıl olmalı, konusunda araştırma, inceleme, okuma, öğrenme yapmalı. Takva kişilerle evlilik yapmalı. Allah cc. Sevgisi, haram işleme korkusu olanlar, tercih edilmeli. Yüzme havuzundan, plajdan, meyhaneden, gazinodan, gece kulübünden, diskotekten, sokaktan, sosyal medyadan eş seçmemeli.

Evlilikte karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, paylaşma, anlaşma, uzlaşma, uyuşma, namus, iffet, sorumluluk bilinci, sadakat, vefa, samimiyet, iyi niyet, anlayış esas aranması gereken davranış olmalı. Herkes sorumluluklarını bilip, yerine getirmeli. Sorumsuzluk asla olmamalı. İsraf ve gereksiz, gösteriş için harcama asla yapılmamalı.

Evlenen karşıt çiftler, birbirine güzel muamelede bulunmalı. Estetik olmalı. Maddi ihtiyaçlar karşılanmalı. Maneviyat, din- iman yaşayışı olmalı. Eğitimli, çalışkan olmalı. Çocuklar İslam terbiyesi, öğretisi ile yetiştirilmeli. Kişisel, ailesel, toplumsal, devletsel ahlakın olduğu yerde ve mutluluğu yaşama daha kolay olur.

“Lütfen! Evlilik konusunda internetten ayet, hadis okuyunuz. İslam ahlakı okuyup, yaşam tarzı edininiz. Evlenme kurslarına katılınız. Evliliğe, İslam ahlakı, bilgi, güzel anlayış ile hazırlanınız. İslam dinine uygun, tek eşli evlilik yapınız.  Aksi halde olumsuz durum sizleri de yakalar! Mahveder, perişan eder, iki âlem hayatını zindan eder! Aklı, zekâyı, ilmi, dini güzel işlevsel hale getirerek, hayatınıza yön veriniz. Sapıklardan ve sapkınlardan olmamak için cehaletten kaçınınız.