Haşr süresi 59/9. Ayet: “ … Onlar, Muhacirlere verilenlerden, dolayı içlerinde bir rahatsızlık duymazlar. Kendileri son derece ihtiyaç içinde olsalar bile onları kendilerine tercih ederler. Kim, nefsinin cimriliğinden, hırsından korunursa; işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.”

Peygamberimiz Hazreti Muhammed sav. Buyuruyor: “ Sizden biriniz, kendi için istediğini, mümin kardeşi içinde istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olamaz.”

Al-i İmran 3/105. Ayet: “ Kendilerine apaçık kanıtlar geldikten sonra; parçalanıp, ayrılığa düşenler, gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır.”

Hadis-i şerif: “ Birbirinize nefret, düşmanlık beslemeyin. Birbirinize haset- çekemezlik- kıskançlık etmeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun.”

Fussılet süresi 41/34. Ayet: “ İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü iyilikle önle. O zaman göreceksin ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sımsıcak bir dost oluvermiş.”

Hadis-i şerif: “ İçinizden biri bir kötülük görürse, onu eliyle düzeltsin. Buna gücü yetmiyorsa; diliyle düzeltsin. Buna da gücü yetmiyorsa; kalbiyle buğzetsin. Bu ise imanın asgari gereğidir.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir. Kötülük ise insanlar, sana fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde kuşku bırakan şeydir.”

Peygamberimiz Hazreti Muhammed sav. Buyuruyor:

“ Güzel söz sadakadır.

Dua müminin silahıdır.

Hayâ imandandır.

Dilini kötü sözden koru.

Hayvanlara eziyet etmeyin.

Bizi aldatan, bizden değildir.

Anne ve babaya itaat ömrü uzatır.

Cennet cömertlerin yurdudur.

Aranızda selamı yaygınlaştırın.

Dilediğini yap! Ettiğini bulursun!

Güzel komşuluk, sahibini cennete sokar.

Cennet annelerin ayakları altındadır.

En hayırlınız, ailesine en iyi davranandır.

İki günü birbirine eşit olan zarardadır.

İşçi ücretini teri kurumadan veriniz.

İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a şükretmez.

Pişmanlık tövbedir.

Namaz dinin direğidir.

Yaşlılara saygılı davranın.

Tebessüm sadakadır.

Sabır imanın yarısıdır.

Temizlik imanın yarısıdır.

Temizlik imandandır.

Oruç tutun, sağlık bulun.

Kişi sevdiğiyle beraberdir.

Kolaylaştırın, zorlaştırmayın.

Üstünlük ancak takva ile olur.

Kanaat bitmeyen bir hazinedir.

Yetimin başını okşa, fakiri doyur.

Hastayı ziyaret edin ve ziyareti kısa tutun.

Sabır, musibetin ilk anındakidir.

Merhamet etmeyene, merhamet edilmez.

Müminlerin en hayırlısı; kanaatkâr olandır.

Allah affedicidir, affedeni sever.”

Müslüman, her niyeti, duygusu, düşüncesi, fikri, eylemi, davranışı, hareketleri, işi ve mesleğinin icrası ile harika, harikulade, şahane, idealdir. Batıla, şirke, küfre düşmez. Yalan söylemez. İftira atmaz. Dedikodu yapmaz. Çalmaz, hırsızlık, yolsuzluk, hortumculuk, sömürücülük yapmaz. Rüşvet alıp- vermez. İnsan kayırmaz. Her işini hakla, hukukla, adaletle, doğrulukla, hakkaniyetle, güzel ahlakla, edeple, hayâ ile yapar. “Kibirlenmez, gururlanmaz. Alçakgönüllüdür. Bozguncu, yıkıcı, fitneci, fesatçı değildir. İşi ile kendi ile onur – şeref duyar.”

Müslüman, iyiliği başa kakmaz. İtip- kakmaz. Gösteriş yapmaz. Kin tutmaz. Nefret etmez. Hiç kimseye haksızlık etmez. Kötülük, kıskançlık- çekemezlik, emanete hainlik yapmaz. Yalan yere tanıklık etmez. Ölçüde, tartıda, işinde, mesleğinde hile yapmaz. Sahtecilik, sahtekârlık yapmaz. Bozguncu, yıkıcı, anarşist, şiddetçi, terörist olmaz. Zina etmez. Zararlı, kötü madde kullanmaz. Kumar, şans oyunları oynamaz. Boş ve zararlı işlerle meşgul olmaz. İnsana, hayvana, bitkiye, çevreye saldırmaz, yaralamaz, öldürmez. “Faiz alıp- vermez. Faiz bir sömürüdür. Tefecilik bir sömürüdür. Parayı kendi lehine işletmemedir.”

Müslüman, zorla din dayatması yapmaz. İslam dinini tebliğ eder, öğretir, tanıtır, eğitimini yapar. İslam dinini, Kur’ân’ı, peygamberimiz gibi aynen yaşar.

 Müslüman, herkesle iyi iletişim, diyalog kurar. İletişim kuramayanlar; anarşi, şiddet, terör, bozukluk, bozgunculuk, yıkıcılık, geçimsizlik, uyumsuzluk gösterir ve yapar. İnsanlarla iyi, yeterli, güzel iletişim kuramayanlar; kavga eder, dövüş eder, dayak atar! Topluma, aileye, kendine zarar verir. Başarılı olamaz. Psikolojisi gittikçe bozulur. Kendi, ailesi, akraba ve çevresi zarar görür. Dengesiz, ölçüsüz, anormal durum alır. Aklını doğru bilgilerle kullanamaz. Başkalarının kullandığı, istismar ettiği; alet, araç- gereç durumuna düşer. Bugün dünyada suç işleme oranı çok fazladır. İnsan haklarına saygılı olmayan ülkeler, bu suçlulara çok kötü davranmakta, her türlü işkenceyi yapmaktadır!

Dün, El Salvador’da mahkûmları televizyonda izledim. El Salvador gibi onlarca ülke mahkûmlara çok kötü muamele etmektedir! Aklını doğru, dürüst işletemeyenler, aklının zorunu çekmektedir!

Aklı, zekâyı; ilimle, bilimle, doğru bilgilerle, irfanla, makul, mantıklı, sağduyulu, iyi, güzel, yerinde kullanmalı. İslam ahlakından şaşmamalı. “İslam dinini de doğru öğrenmeli. İslam dinini yanlış öğretip, sapkın edenler; mankut, anarşist, terörist gibi insanları kullanmaktadır!”

 Dün ve bugün, solcular, komünistler, faşistler, sözde cihatçılar, kapitalistler, liberaller, bozuk din anlayışı olanlar, sapkın felsefe ve zalim ideoloji taraftarları, putçular; alabildiğine kötülükte kullanılmaktadır! Baronlar emretmekte; akılsız, bilgisiz, cahil - cühela, çapulcular; kendine ve başkalarına, korkunç dehşet verici vahşetler yapmaktadır!

Hazreti Mevlana Celâleddîn Rumî (1207- 1273) diyor ki: “ Allah ile olduktan sonra ömürde ölümde hoştur.”

“Muhabbet ve merhamet insanlığın, hiddet ve şehvet de hayvanlığın sıfatlarıdır.”

“Aklın özelliği; bir işin sonunun nereye varacağını görmektir. Akıbeti göremeyen; kör akil ve şehvettir.”

“ Her şeyin değeri ödenen bedel kadardır. Zira bir şeyi ucuza alan, ucuza verir.”

“Bu dünyada neyi çok istersen, senin imtihanın odur.”

“Allah bir zahmet verirse, ona sabret. Ona razı ol! Çünkü dosttan gelen, bela; insani temizler.”

“Ağızdan bir kere çıkan söz, yaydan fırlayan ok gibidir. O, ok gittiği yerden geri dönmez. Seli baştan durdurmak gerekir.”

“ İnsanın nefsi, donmuş bir ejderha gibidir. Onu ölü zannetmeyin. Eline olanak geçmediği için cansız gibi görünür.”

“Zahmete sabretmek, sevgilinin ayrılığına sabretmekten kolaydır.”

“ Göz iki, kulak iki, ağzımız ise bir tanedir. Çok görüp, çok dinleyip, az konuşmak gerekir.”

“ Heva, hevesle, nefsin isteği ile az dost ol! Çünkü seni, Allah’ın yolundan çıkaran, yolunu şaşırtan onlardır!”

Mehmet Kasap: “ Düşünce dünyamızı, karanlık bir yoldan, aydınlık bir yola çıkaran; doğru bilgileri okuyup, anlamak ve de yaşamakla olur.”

İnsani ilişiklerde olumsuzluk olmaması için iyi, güzel konuşmayı becermeli. Sözcüklerin anlamlarını iyi bilmeyi, iyi davranmayı alışkanlık haline getirmeli. Başkalarına hata, yanlış yapmamalı. Konuşma; düşünerek, anlamlı, olumlu, yapıcı olmalı. Düşünceli, ilmi, anlayışlı, doğru, incitmeyici olmalı. Kişiyi hedef almamalı. Hep olumlu konuşma hedeflenmeli. İnsanın kişiliğini, şahsiyetini hedef almamalı. Hakka, hukuka, onura tecavüz olmamalı. İnancını, değerlerini, çıkarını yermemeli. Aile halkına saldırmamalı. Kolay, anlaşılır tümceler kullanmalı. Çatışma oluşturmamalı. Konuşan dinlenmeli. Anlaşılmaya çalışılmalı. Sabırla dinlemeli. Saygı duyarak dinlenmeli. Çatışmaya, zıtlaşmaya girmemeli. Elde edilen doğru bilgilerle iletişim kurmalı. Saygılı, görgülü, terbiyeli, kibar, nezaketli konuşmalı.

İnsan, başkalarına değer vererek, hak ve hukukunu koruyarak, konuşmalı. Yumuşak konuşmalı. Okşayıcı olmalı. “İletişim becerisi olmayanlar, hayvanlar kadar bile iletişim kuramazlar. Hayvanlar âlemini gözlemleyiniz. Birde toplumları izleyiniz.”

İnsan iyi, güzel, doğru konuşma gücü, becerisi kazanmalı. Okuyarak, kurslara giderek, öğrenerek, kendini geliştirmeli. Açık, net, inandırıcı, etkili konuşmalı ve de yazmalı. Ahenkli, empatili konuşmalı. Görselliğe dikkat etmeli. Göze, akla, ruha hitap etmeli. “İletişim olmadan, başarı olmaz.” Aklı, zekâyı, bilgiyi doğru kullanmalı. Çoklu zekâ ile konuşup, yazmalı. Moral yüksek olmalı. Yalan, günah, haram, kötü söz konuşmamalı ve de yazmamalı. Özgün konuşmalı. İkna edici olmalı.

 İnsan, fizikisel gelişimi yanında ahlakı gelişimini de eşgüdümlü sürdürmeli. Sadece okulda edindiği bilgilerle kalmamalı ve de yetinmemeli. Kütüphanelerden, kitaplıklardan, piyasadan kitaplar edinmeli. Bilgi içerikli pek çok alanda kitap okumalı.

 “Olumlu, olgun insan; iyi bilgi edinmekle ve de bilgiyi yaşamakla olur.” İnsan yaşına göre gelişimini mutlaka sürdürmeli. Olgunluk mutlaka tamamlanmalı. Hayatı boşa geçirmemeli. Hayatını iyi değerlendirmeyenler, yaşantısını zehir etmekte, perişan etmektedir! Adi, kötü, çirkin, yanlış olayların içine girerek; mahvolmaktadır! Yüksek ideallerle ideal yaşamalı. İki dünya kurtuluşunu sağlamalı.