Müslüman olmak, sadece namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hac yapmak, kurban etmekle olmuyor. Müslüman olan, bu farz ibadetleri yaparken; haramlardan, günahlardan, veballeri, mekruhları, müflisliği, israfı, kötülüğü, çirkinliği, yalanı, yanlışı, zarar vermeyi, hak- hukuk çiğnemeyi de yapmamalı. Sevgi, şefkat, müşfik, merhametle davranmalıdır. Allah’ın haram kıldıklarını yapmamalı. Yasakladıklarından sakınıp, kaçınmalı. Allah’ın emir ve yasaklarını, peygamberimizin yerine getirdiği gibi yapmalı. Müslümanlık hem Allah’a karşı görevleri eksiksiz yapmaktır. Hem de emir ve yasaklarına harfiyen uymaktır. Müslümanlık, akla geleni, aklın estiği gibi yapmak değildir. Yapılan, ayet ve sünnetlere, ilme, irfana, akla uygun olmalıdır. İslam’ın istedikleri bir bütün olarak yaşanmalıdır. Allah’ın kullarına en ideal, en iyi şekilde davranmalı. Allah’ın dilsiz kullarına- hayvanlara, doğaya zarar vermemektir.

Müslüman, hem Allah’a karşı sorumluluklarını, görevlerini yapar. Hem de kullarına karşı görev ve sorumluluklarını eksiksiz yapar. Birini yapıp, birini yapmamak; kazanım, kazanç olmaz. Yapmadıkları, yaptıklarının sevaplarını, ecirlerini götürür. Belki de sıfırlar. Hatta eksi duruma bile düşürür.

Müslüman, Allah’ı bir ve tek bilir. Eşi, benzeri, ortağı olmadığına inanır. Dinine de eş, ortak, yedek bulmaya çalışmaz. Bulandan mümin ve Müslüman olmaz.

Müslüman, insan öldürmez, yaralamaz, kırıp, dökmez.

Başkasının hak, hukukunu çiğnemez. Zalimlik, zulüm yapmaz. Başkasını aldatmaz, kandırmaz, yanıltmaz.

Müslüman, haksız yere başkasının hakkını yemez. Hukukunu çiğnemez. Bugün buna dikkat edilmediğinden, insanların arası iyi değildir. Küstür, dargındır, kavgalıdır.

Namuslu, iffetli olmak, başkasına iftira atmamak görevdir. Dini görevdir.

Savaştan kaçmak, haramdır. Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık, özgürlük, iffet, din- iman için mal ile can ile nesil ile akıl ile silahla savaşmak farzdır.

Anne ve babaya özellikle eziyet etmemeli. Günlünü almalı. Haksızlık etmemeli.

Sihir, büyü yapmak, alkol içmek, içki içmek, kumar, şans oyunları oynamak, uyuşturucu madde kullanmak haramdır.

Dinimizin değerlerine haksızlık yapmak haramdır. Kâfir, gâvur olmayı oluşturur. Cennet ise sadece takva, muttaki mümin ve Müslümanlar gidecektir.

Zina, fuhuş yapmak, kötü kişilerle arkadaşlık yapmak haramdır.

Hırsızlık, yolsuzluk, hortumculuk, stokçuluk, fahiş mal satma, insanları aldatma, kandırma, zarara uğratma, devlet ve millet malı yeme haramdır. Bir kişinin malını çalma ile devletin- kamunun malını çalma çok farklıdır. Milyonlarca insana imandan, ibadetten verip, cehennemi boylamayı gerektirir. Bugün, dünyada kişiler; hak, hukuk dinlememektedir. Başkalarının hakları üzerinden zengin olmaktadırlar. Bunun içindir ki, milletimiz çok zengin değildir. Devletimiz maddi olarak güçsüzdür. Birileri vatan, millet, devlet için canını verip, şehit olurken, bazıları da bu değerleri yok etmek için çalışmaktadır. Bu iki insan tipi birbirine göre çok farklıdır. Biri mundardır, lanetlidir, şeytandır. Diğeri melekleşmiştir.

Yalan söylemek, yalan yere yemin etmek, yalanlarla doğrunun, gerçeğin üzerini örtmek de büyük haramdır. Doğru ve gerçeği inkâr eden mümin ve Müslüman olmaz. Yalan yere tanıklık etmek de çok büyük haram, günahtır. Bütün bu günahların bir karşılığı vardır. Hiçbir yapılan veya yapılmayan, hiç kimsenin yanında kar olarak kalmaz.

Hırsızlık, gasp, çalmak, dolandırmak, sahtecilik, sahtekârlık, zorla mal olmak, zapt etmek, rüşvet almak haramdır. Bunlar bir gün sorgulanır, hesaplanır, cezası verilir. Dünyanın adaletsizliğinden ve gevşekliğinden, rüşvetten yararlanıp; haksızlık yapmak, çok daha günahtır.

Hayvanlara yapılan her türlü haksızlık, zalimlik, zulüm ağır günahtır. İnsana yapılan günahtan daha büyük günahtır.

Akrabalarla, hısımlarla ilgiyi, alakayı, ziyareti, iyi davranmayı kesmek, büyük günahtır.

Din adına, Allah cc. Adına, peygamberimiz adına yalan uydurmak, büyük günahtır.

Namazları vaktinde kılmamak, farz olan ibadetleri yapmamak çok büyük günahtır. Cennet öyle başıboşların gideceği, gireceği yer değildir.

Zalimlerin, zulmedenlerin, sapıkların, din düşmanlarının yanında olmak zalimliktir, zulümdür, dine uymamaktır. Kimi arkadaş, yandaş, yoldaş edinirsen, onlarla haşrolunur.

Her işte ölçüye, tartıya, dengeye, doğruluğa uymak farzdır.

LGBTİ+ haramdır. Cinsel sapıklık, fikri sapıklıktır. Sapkınlıktır. Azgınlıktır.

Dürüst din sahiplerine, Müslümanlara iftira atmak, çok büyük günahtır. Çok yalan söyleyenlerin, yalanı, iftirayı alışkanlık yapanların pek din ile iman ile ilgisi, ilişkisi yoktur. Dini dert etmezler. Bu tip kişiler kendi nefsi çıkarları için her haltı işlerler.

Zalimlerin, zulmedenlerin- haksızlık yapanların yanında olmak, destek vermek, büyük günahtır.

Başkalarının malına, canına, nesline, namusuna, aklına zarar vermek, büyük haramdır.

Müslümanlar, iyiliği emreder, kötülüğü men eder, yasaklar. Hakça öğütler verir.

Eşler arasında iyi iletişimin, diyaloğun, geçimin olması, farzdır. Kötülükle birbirine davranmaları haramdır.

Müslüman, Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez.

Ölü hayvan eti yemez. Kan içmez. Leş yemez. Besmelesiz kesilen hayvan eti yemez. Domuz eti yemez. Alkol, içki, uyuşturucu madde kullanmaz.

Müslüman, kumar oynamaz. Şans oyunları oynamaz. Başkalarını aldatmaz. Kendine ve başkalarına zarar vermez.

Müslüman, Allah, Kur’ân, peygamber, İslam, din- iman, Müslüman, vatan, millet, devlet düşmanlığı yapmaz. Yapanlar, zaten Müslüman olmamışlardır.

Bilerek yanlış, adaletsiz karar vermez.

Eşkıyalık, teröristlik, anarşistlik, terör yapmaz.

Müslüman, çocuklarına, eşine, anne ve babasına eziyet etmez.

Müslüman, günah işleyene yardımcı olmaz.

Müslüman, kendini ve de başkalarını öldürmez.

Müslüman haram yerlerini örter. Örtülü olur. Başkasının açık haram yerlerinde bakmaz. İslam dinin tesettür anlayışına uygun giyinir. Giyinmenin farz olduğunu bilir ve yapar.

Müslüman başkalarının haklarına saygılı olur. Farz, vacip hak, hukuka uyar. Sahtecilik, dolandırıcılık, stokçuluk, tefecilik, fahiş fiyata mal satma yapmaz.

Müslüman, maddi, manevi anlamda tertemizdir. Her türlü iç ve dış pislikten, kirlikten kendini korur. İç ve dış pisliği ile ibadet olmaz.

Müslüman, idrar ve büyük abdest temizliğini titizlikle, özenle, dikkatle yapar. Boy abdesti alır. Cünüp, cenabet gezmez. Cenabet gezmek haramdır, büyük günahtır. Ayetlerle yasaklanmıştır.

Müslüman, yaptığı yardımı, iyiliği, hizmeti başa kakmaz. Yaptığı hayırları sadece Allah cc. Rızasını kazanmak için yapar.

Müslüman, aklını, zekâsını; ilimle, bilimle, din- iman ile irfan ile işleterek, her işin en doğrusunu, yararlısını, iyisini, güzelini yapar. Yanlış yapması haramdır.

Kur’ân’ı yalanlamak haramdır. Müslümanlıktan çıkarır.

Sihir, büyü yapanları, müneccimleri, kâhinleri onaylamak haramdır.

Başkasına sövmek, küfretmek haramdır.

Allah’tan başkasına ibadet etmek, haramdır. Kula kulluk edilmesi haramdır.

Çocuğu ilimsiz, bilgisiz, kötü, inançsız yetiştirmek, haramdır. Büyük günahtır.

Kötülüğe, çirkinliği, sapkınlığa, sapıklığa çığır açmak, yol açmak, haramdır.

Müslümanları öldürmek, haramdır. Bugün, Allah adına anarşistlik, şiddet, terör yapan sözde radikal dinci İslamcılar vardır. Komünist, ateist PKK’lılar gibi sivil insan katletmektedirler. Bunlara destek evren ülke yönetimleri ve de toplumlar bulunmaktadır. Allah cc. Bunların kötülüğünden bizleri korusun, inşallah. Bizde bilgili, bilinçli olup, bu kötülere, kötülüklere karşı hakça, hukukça mücadele vermeliyiz.

Başkaları ile alay, dalga geçmek, küçük düşürmek, haramdır. İslam dininde 700 kadar haram davranış vardır. Bunları öğrenip, sakınmalıyız.

Hadimleştirmek haramdır.

Nimete, berekete karşı nankörlük etmek, haramdır.

Allah’ın istediği şekilde ibadet etmemek, zikretmemek, tövbe etmemek, iyilik yapmamak, haramdır.

İhtiyaç fazlası gıda biriktirmek, israf etmek, müsrif olmak haramdır.

Başkasının günah ve kusurlarını araştırmak, haramdır.

Cuma namazına özürsüz gitmemek haramdır.

Ay hali kadınlarla ilişki kurmak haramdır.

Başkasının evine gizlice bakmak, gözlemlemek yasaktır, haramdır.

Başkasının evine izinsiz girmek haramdır.

Dedikodu etmek, yalan söylemek, laf taşımak, gizli halleri araştırmak, küfretmek- sövmek haramdır.

İsraf etmek, savurganlık yapmak, haramdır.

Erkeğin kadına, kadının erkeğe benzemesi haramdır.

İşçinin ücretini veya hakkını vermemek haramdır.

Yabancı kadınlarla tenha yerde kalmak yasaktır.

İnsanlara herhangi bir şekilde eziyet verici iş, engel yapmak haramdır. “Yazdığım bu haramlar; ayet veya hadis-i şeriflerle yasaklanmıştır.”

Müslüman bu haramları yapmamalı. Yaparsa, yaptığı ibadetlerin sevabı, ecri, bu günahlarla sıfırlanır. Azalır veya tamamen eksi duruma düşer. Başka bir hususta, bu günahları işleyip, ibadet eden Müslümanın ibadetleri, Allah cc. Katında makbul, hoş görülmez. Bunun içindir ki, cennete gidecek olanlar; takva, muttaki, ittika mümin ve Müslümanlar olacaktır. İslam dini bir bütün halinde yaşanmalı. Müslüman, dini bütün mümin olmalı.

Müslümanları, Allah cc. Kur’ân ve İslam dini ile programlamış. Programı peygamberimiz sav. De öğreterek, eğitmiştir.

Müslüman öncelikle Allah cc. Kur’an, peygamber, bilim bilerek, akıl ve zekâyı bu doğrultuda kullanır.

İlim ve İslam ilimleri öğretimi, eğitimi alır. Bir meslek, sanat, doğru ve yararlı kültür edinir.

Çevreyi, doğayı kirletmez.

Suları, çevreyi, doğayı, havayı, toprağı temiz kullanır. Asla kirletmez. Kirletmek, çok büyük kul hakkıdır.

İnsanlara pek çok çeşidi ile hizmet eder, yardım eder, katkı sunar.

 Meyve ağaçları diker. Ağaç fidanı diker.

Okul, camii, çeşme, yol, medrese, hayır işi sadaka yapar.

Başkalarına yararlı hediye verir.

İyi evlat, insan yetiştirir. Kitap yazar, yayınlar.

Farz ibadetleri eksiksiz, peygamberimiz gibi yapar.

Cemaatle namaza devam eder.

Ramazan orucu tutar.

Hac yapar.

Boy abdesti alır. Boy abdesti almak farzdır. Ayette bildirilmiştir. Boy abdestsiz yaşanılmaz. Hiçbir ibadet yapılmaz.

Selam verir.

Faydalı ilmi, bilimi, sanatı, mesleği, kültürü, hayatta gereken her yararlı bilgiyi öğretir, eğitir, yayar.

İnsanların hayrına insanlara yararlı olur.

Şükreder, hamt eder, zikreder, tövbe eder, ibadet eder, varlıklara iyilik ve hizmet eder.

Kadir Gecesinde ibadet eder.

Arefe günü oruç tutar.

Üç ayları ve mübarek günleri daha özenle geçirir.

Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutar.

Kurban keser.

Helal kazan. Kazanır. İsrafsız harcar.

Allah cc. Yolunda hak için gazi olur, şehit olur.

Kur’ân okur ve de ezberler.

Peygamberimize selâtü selam getirir. Müslümanlar ve insanlar için dua eder.

Genç yaşta ilim öğrenir, ibadet eder. Gencin ibadeti ve ilim öğrenmesi daha faziletlidir.

Helal ve temiz rızık kazanır.

Her yerde her zaman hukuki, adaletli davranır. Adaletli davranmayan zalim olur.

Tenha yerde Allah cc. İçin ağlar. Gözyaşı döker.

Müminlerle dost geçinir. Müminlere ve hiç kimseye zarar vermez. Zarar vermek zalimliktir, haksızlıktır, kul hakkıdır. Cehennemin yoluna girmektir.

Hısım ve akrabalarla dost geçinir.

Yetimlere sahip çıkar. Hak, hukukunu çiğnemez.

Yoksullara, düşkünlere yardım eder.

Komşulara yardım eder.

Yakın arkadaşlara yardım eder.

Misafire- konuğa ikramda bulunur.

Yolda kalmışa yardım eder.

İyiliği emreder. Kötülüğü men eder, yasaklar, engeller.

Müslümanlar, Allah cc. Rızası için birbirini sever. Sevmeyenler ise bugün olduğu gibi aptalca birbirine zulmeder, zalimlik eder, savaşır. Sonrasında hayatları berbat olur. Elin kâfirinin kapısında; polis, asker zulmü görür!

İlmi ile amel eder, davranır, hareket eder.

Malından hayır için infak eder, verir.

Az, öz, dosdoğru konuşur. Verdiği sözü tutar. Boş konuşmaz, zararlı yazmaz, anlatmaz, hareket etmez.

Emaneti ehline, sadık, güvenilir kimseye verir.

İffet ve namusunu korur.

Vücut organlarını haramdan korur.

Eli ile ayağı ile işi ile hiç kimseye zarar vermez.

Din kardeşine her zaman ve her yerde dua eder.

Hayır işlemesine açık ve gizli yapar. Duruma göre kendi en iyisini, doğrusunu yapar.

Müslümanlar, iyilik ve ihsanda bulunmalı. İşlediği günahtan pişman olmalı. Yanı Nasuh tövbesi yapmalı. Fenalıklardan, kötülüklerden, kötülerden sakınmalı. Sabırla zorluklara göğüs germeli. Allah’tan yardım dilemeli. Adaletten ve iyilikten ayrılmamalı. Anne ve babaya, insanlara çok iyi davranmalı. Ailesini her türlü kötülükten korumalı. Kul hakkına tecavüz etmemeli. Güler yüzlü, tatlı dilli, iyi ve yararlı davranışlı olmalı. Düşmandan korkmamalı. Düşmanlara karşı hazırlıklı olmalı. Farz, vacip, sünnet ibadetleri aynen dosdoğru yapmalı. Meşru, helal kazanmalı. Dünya ve ahiret işlerini aynı anda yürütmeli.

Fitne, bozukluk, bozgunculuk, günah, haram işleme yapmamalı. Hakkı bırakıp, küfrü, batılı, zararlıyı, sapkınlığı savunan kalitesizlerden olmamalı. Allah’ı, İslam dinini bırakıp; başka tanrılar, ilahlar, sapkın inanışlar edinmemeli. İnsanlara, varlıklara zalimlik, zulüm, haksızlık, işkence asla yapmamalı. Büyüklük taslamamalı. Şeytana ve nefsine uymamalı. Savurganlık haramdır, asla yapmamalı. Hiçbir varlığa eza ce cefa yapmamalı. İbadetleri hakkıyla yapmalı. Mideci, nefse düşkünlük yapmamalı. Hiç kimseye kötü niyetle bakmamalı. Zarar- ziyan vermemeli. Alışverişte hile, aldatma, kazıklama, yalan söyleme yapmamalı. Başkalarını alaya almamalı.

Devlet görevlisi, halka yardımcı olmalı. Önce memur işini, görevini iyi öğrenmeli. Sonra dosdoğru yapmalı. İnsanlara zorluk çıkarmamalı. Bugün, İlçe hastanesine gittim. 15.11.2021 günü büyük bir hastanede kalp- damar tıkanıklığından, koroner anju olacağım. 2008 yılının son iş gününde kalbin 5  ( beş) damarından By Pass- köprüleme olmuştum. Ama yine darlarda tıkanma oldu.  Üç kez açtırma için anju oldum. Ama açamadılar.  Şimdi de de 4. Kez anju olacağım. Damarlarım tıkandığı için hastalık, zorluk çekiyorum. Bunun için benden Kovid- 19 virüs testi istediler. Hastanede 3 ayrı birime ikişer kez gidip, geldim. Bir tanesi de İzmit’e gitmen gerekir, diyor. Oysa 10 gün kadar önce yine orada Korona virüs testi yaptırmıştım. Baktım, anlamıyorlar. Bir tanıdık yardımcıya gittim. Dördüncü farklı bir birime gönderdiler. Orada test yaptırdım. Test basit bir olay! Ağız mukozasından ve burun içinden süprüntü alıp, laboratuvarda çözümleme yapıyorlar. İşi ya bileceksin. Bilmiyorsan, bilmediğin işi yapmayacaksın. O işten para kazanmayacaksın. İnsanlara zorluk, güçlük çıkarmayacaksın.

Kalp damarlarımın dışında iki bacağım ve boyun şah damarlarımda tıkalıdır. 30 ay kadar önce sağ şah damarıma stent taktırmıştım. Ama tıkanmalar genetik olarak devam ediyor. İlaç kullanmama rağmen tıkanma devam ediyor.

Kalp damarlarımın 3 kez anju ile açılmama nedeni; köprüleme sonunda olan tıkanıklığa ulaşamamalarından oluyormuş. Eğer açılmazsa, ikinci kez By Pass olman gerekir, dediler.

07 Kasım 1990 yılından beri kalp ve damar hastasıyım. O günden beri 12 farklı hastaneye gittim. Tam donanımlı hastanelere, uzman profesörlere gidiyorum. Verilen 10 farklı, çeşit ilacı kullanıyorum. Hiç biri hastalık tedavi edici- iyileştirici değildir. Böbreklerimi %50’den fazla bir oranda bozdular. Ürem ve kıraatin maddesi yükseldi. Eczanede 9 binden fazla satılan ilaçları devlet karşılıyor. Ama hiç biride böbrek iyileştirici ilaç değildir. Böbrek yetmezliğinin henüz hiçbir tane bile ilacı yokmuş. Kendi derdimden söz ederek, yazı bütünlüğünü bozdum. Kusuruma bakmayınız. Ama sizlere bu konuda da bilgi vermiş oldum, diye lütfen kabul ediniz.

İslam âlimleri, Kur’ân ve sünnetten 700 kadar haram çıkarmışlar. Farz olanları belirlemişler. Âlim Birgivi Hazretleri bu farzlardan, 32 ve 54 farzı sistematik hale getirmiş. Müslüman olarak bu 32 ve 54 farzı öğrenip, yaşantımıza uygulamalıyız.

Müslüman, aklını doğru işletir, zekâsını iyi kullanırsa, ilim, irfan, bilim, din- iman sahibi olursa; çok harika, harikulade, şahane, mükemmel, etkin, yetkin, donanımlı olur. Allah’ın ilmi ile hareket eder. Helal kazanır, yer, içer. Abdestli olur. Namaz abdestli, boy abdestli yaşar. Beş vakit namazını, farz, vacip, sünnet namazları kılar. Kanaatkârdır. Soysuz haramiler gibi devlet, millet malına göz koymaz. Allah’a güvenir. Nimetlere şükreder, hamt eder. İhlas- samimiyet ile imanı, dini yaşar. Şeytanı ve şeytanlaşmışları düşman bilir. Ölüme, ahirete hazırlık yapar. Her işini Allah cc. Rızası için yapar. İyiliği emreder. Kötülüğü engeller. Dedikodu, söz taşıma, gizli halleri araştırma, üzerinde görev olmayana işlerle ilgilenme yapmaz. Anne ve baba, akraba, komşu, arkadaşlara iyilik yapar. İncitmez. Emanete ihanet- hainlik yapmaz. İslam dini merkezli yaşar. Haram ve günahlardan sakınır. Allah’ın sevgisini yitirmekten korkar. Evrene, yaratılmışlara ibret gözü ile bakar. Vücut organlarını ve bölümlerini Allah cc. İçin kullanır. Tefekkür eder, önlemli, tedbirli davranır.

Müslüman, her halde, durumda dosdoğru, dürüst olur. Kimseyle alay etmez, küçümsemez. Refah, felah içinde tertemiz yaşar. Sadaka verir. Yardım eder, iyilik eder. İnfak eder, allah2tan ümit kesmez. Nefsine uymaz. Sapıklığa, sapkınlığa düşmez. Harcamayı öncelik sırasına göre israfsız yapar. Malı, mülkü zayi etmez, savurmaz. Adaletli, hakkaniyetli davranır. Kalbi, beyni günahlara bulaştırmaz. Kibirlenmez. İlim öğrenimi, meslek öğrenimi yapar. Zalim, zulmeden olmaz. Zina yapmaz. Yalan yere yemin etmez. Yalan söylemez. Yapılan iyiliği başa kakmaz.

Müslüman, imanın ve İslam’ın şartlarını detaylı şekilde bilir, bilmeli ve yaşamalı. Öyle boş paslı teneke olmamalı. Boş paslı teneke gibi ötmemeli. Allah’ın varlığına, birliğine, eşi ve de benzeri olmadığına bilgi ile inanır. Allah’ın meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, öldükten sonra dirilmeye inanır. Hayır ve kötülüğü Allah’ın yarattığına inanır. Ama bunlar konusunda detaylı bilgiye sahip olur. Onlarca kitap okur.

Müslüman, Tevhit ve Şahadet kelimelerinin ne anlama geldiğini çeviri- tercüme şeklinde değil de, açılımlı şekilde bilir. Bu iki tümceyi aslı, esası, açılımı ile bilmeyen milyarı aşan Müslüman küfür içindedir.

Müslüman, mutlaka ama muhakkak farz, vacip, sünnet namazları kılmalı.

Ramazan orucu tutmalı.

Uygun koşullar varsa hacca gitmeli. Hac yapamıyorsa, umre yapmalı.

Zekâtı asla vermemezlik yapmamalı.

Öyle boş laflarla, sözlerle hak mümin hakiki takva Müslüman olunamayacağı bilinmeli. Cennet öyle boş verenlerin cennete gideceği yer değildir. Her şeyin, her yerin bir değeri vardır. Bu dünya ve ahiret içinde böyledir.

İnsan, aklını, zekâsını; İslam dini, ilim, bilim, doğru bilgi, doğru kültür, sanat, meslek, ortak doğru bilgi ile en iyi şekilde yararlı olarak kullanmalı. En iyi, güzel, doğru, dürüst, yararlı, düzgün insan olma çabasını büyük bir azim, gayretle sürdürmeli. Hak, hukuk, doğruluk, hakkaniyet, adalet, güzel İslam ahlakı, edep, hayâ, hakkıyla çalışmaktan ve yükselmekten ayrılmamalı. Allah’a karşı görev ve sorumluluklarını hakkıyla yaparken, yarattıklarına da iyiliği, hizmeti, infakı tam yapmalı. Her varlığı esirgeyerek korumalı, kollamalı. Hayvanlara da sahip çıkmalı. Eğiteceği, öğrenim gördüreceği, yetiştireceği kadar çocuk yapmalı. Bugün 2 milyar insan aç, hayvanlar aç, bitkiler yok olmaktadır. İklim değişikliğine neden olmamalı. Kafası çalışan insan olmalı. Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık düşmanlığı yapmamalı. Olgun, yetkin, etkin insan olmak için var gücümüzle çalışmalıyız.