İslâm dini, Kur’ân ve peygamberler; âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan, var eden, yok edecek olan ve tekrar diriltecek olan; eşsiz, benzersiz, denksiz, ortaksız, sıfatları sınırsız olan tek İlahi varlıktır. Allah cc. Tüm ad ve sıfatları ile sınırsız sıfatlara sahiptir. Allah cc. Kur’ân-ı Kerim’i ve diğer İlahi kitapları seçtiği peygamberlere vahiy yolu ile göndermiştir. Âlemlerin yaratıcısı, İslam dininin koyucusu, Yüce Allah’tır. O, her özelliği, niteliği ile insanlarla mukayese edilemez, kıyaslanamaz, karşılaştırma yapılamaz. Dini olan, İslam dini de böyledir. Seçtiği peygamberlerde böyledir. Bunu anlamak için; iyi niyet, temiz duygu, doğru düşünce, samimiyetle edinilen dosdoğru ilim gerekmektedir.

Nasıl ki, Allah cc. Hazretlerinin ortağı, dengi, benzeri, eşi yoktur. O, hiçbir yaratılan varlıkla kıyaslanamaz. Kur’ân-ı Kerim de, İslam dinide, Hazreti Muhammed’de, diğer peygamberlerimizde, hak mümin, hakiki, samimi, dindar, bilge Müslümanlarda; bu gibi benzersiz, eşsiz, denksiz sıfatlara sahiptir. Hiçbir varlıkla, düşünceyle, görüşle, felsefi ve beşeri düşünceyle, fikirle kıyaslanamaz. Diğer felsefi görüşlerle, ideolojik sapkınlıklarla karşılaştırılamaz. İslam dininin alternatifi yoktur. Hiç bir felsefi ve ideolojik görüş de, İslam dinine alternatif olamaz.

Müslümanlar, herkes için hayır, iyilik, hidayet, rahmet, nimet, bereket ister. Hiç kimse için kötülük istemez. Müslüman, kötü, çirkin, yalan, yanlış, olumsuz konuşmadığı gibi davranışlarda da bulunmaz. Bendeniz, Müslüman’dan söz ediyorum. Ahmet’ten, Mehmet’ten, Ali’den, Veli’den söz etmiyorum. Müslümanın sıfatları dinimizde belirtilmiştir. Mümin ün süresinde, diğer sürelerde, peygamberlerin söz ve yaşayışlarında bellidir. Bidat ehli olanlar, hurafelerle hareket edenler, bunları anlamakta zorluk, güçlük çekmektedir.

Peygamberimiz buyuruyor: “ Herhangi biriniz, kendisi için istediğini, din kardeşi içinde istemedikçe, olgun mümin olamaz.”

Diğer bir hadiste de de: “ Kendin için sevdiğini ( istediğini, arzu ettiğini) başkaları içinde sev( iste, arzu et) ki, olgun- kâmil Müslüman olasın.”

Peygamberimiz, Müslümanı şöyle betimliyor: “ Müslüman, diliyle ve eliyle hiçbir kimseye zarar vermez. Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların ve de insanların emin olduğu- güvende olduğu kimsedir.”

İslam dininin gayesi, amacı, beş özelliği şunlardır:  “İslam dinini, aklı, nesli, bedeni ve malı korumaktır. Bütün peygamberler bu özelliklerin korunmasını, ümmetlerine anlatmış, açıklamışlardır.”

Al-i İmran süresi 102. Ayette: “ Ancak Müslüman olarak can veriniz.”

Peygamberimiz buyuruyor: “ Mümin, başkalarıyla ülfet eder yanı uzlaşır, anlaşır, uyuşur. Kendisiyle de ülfet olunuz. Ülfet etmeyen ve kendisiyle de ülfet edilmeyen kimsede hayır yoktur. 

“ Mümin geçim ehlidir. Arkadaşına rahatlık verir. Münafık ise geçimsizdir. Arkadaşına sıkıntı verir.”

“Mümin, koku satan kimse gibidir. Yanında otursan, için açılır. Onunla gezen veya ortak iş yapan faydasını görür.

“ Mümin, arıya benzer. Konduğu dalı kırmaz. Ona zarar vermez. Toplayıp, bıraktığı eseri de güzeldir.”

“ Müminin yanına giren, güzel bir bahçeye girmiş gibi ferahlık duyar.”

Allah cc. Emirlerini, Kur’ân- ı Kerim’den ve peygamberimizden öğrenip, doğru bilgi ile yaşam tarzı etmeliyiz. Bidat, hurafe, sapık düşünce, sapkın fikir, görüş edinmemeliyiz. İmanın ve İslam dinin yitirilmesi; dünya ve ahiret hayatımız için çok büyük felaket, fecaat, dehşet, korkunç durum olur.

Allah cc. Ey İman edenler ve de Ey İnsanlar, diyerek; Kur’ân ’da mutlak doğruları, gerçekleri bizlere anlatmaktadır. Bunları öğrenip, bilmeliyiz. Okuyarak, öğrenmeliyiz. Bilip, dosdoğru yaşamalıyız.

Bendeniz de sizlere, Allah cc. Ve peygamberi gibi seslenmek istiyorum. Allah’ı, dinini, peygamberlerini bırakıp; zalimlerin, kâfirlerin, müşriklerin, münafıkların, zarar- ziyan verenlerin, anarşistlerin, şiddetçilerin, teröristlerin, katillerin, katliamcıların, asilerin, inkârcıların, insanlık düşmanlarının peşlerine lütfen takılmayınız. Allah cc. Ve peygamberinin yolundan kesinlikle ayrılmayınız. Doğru bilgi, ilim, bilim, din ediniz ve de yaşam tarzı yapınız.Kibire, gurura kapılmayınız. Alçak gönüllü, ağırbaşlı olunuz. Allah cc. Nahl süresi 23. Ayette buyuruyor: “ Allah, kibirli olanları elbette sevmez.”

Lütfen, cömert olunuz. Hatta cömertliğin üstün derecesi olan isar olunuz. Fakire, fukaraya, kimsesize, yolcuya, zor duruma düşene infak ediniz, iyilik ediniz, hizmet ediniz, sahip çıkınız. Bir lira için öldürülen insanlar, ülkemizde ve diğer ülkelerde çok olmaktadır! 7 lira tutan döner ücretini, 5 lira almayan kadın öldürüldü! Bir kontur telefon parasına ek para isteyene, yardım etmediği için ülkemizin en zengin iş adamı öldürüldü! Büyük bir ayakkabı mağazası sahibi, ayakları yırtık ayakkabı içinde üşüyen kişiye, bir çift ayakkabı vermediği için, dükkânı yakıldı! Varlıklı olan, diğer insanların verdiği paralarla zengin olmuştur. Hatta sömürmüş, çalmış, hak, hukuk çiğnemiştir! Cömert olmalı. İsar sahibi olmalı. Sadaka, fitre, zekât, fidye vermeli. Müslüman diğerkâm insandır. Diğerkâm olmalıdır. Peygamberimiz; fakir, kazancı olmayan insan değildi. Ama fakir gibi yaşardı. Elindeki parayı, serveti, yoksul, ihtiyaç sahiplerine verirdi. Ülkemizde ruh sağlığı bozuk, madden ve ruhen zor durumda olanlar vardır. Sahip çıkmalıyız. Onlar hasta, yoksul, zaruret içinde perişan iken bizler konfor, lüks, şatafat içinde yaşamamalıyız. Kapitalistler, liberaller bütün bunları düşünemediğinden, toplum içinde düşmanlıklar oluşmaktadır. Her şeyi en ince şekilde düşünebilmeli, düşünmeli. Gereğini de hemen yapmalı.