Çamlıca Tepesi’ne modern ve görkemli bir yapı olarak inşa edilen camii, 57.500 m²’lik arsa üzerine yapılmakta olan bir eser. Cami olarak yaklaşık 15.000 m2’ lik bir alanı kaplamaktadır.

Aynı anda, 37.500 kişinin ibadet etme imkânına sahip olabileceği bir yapıdır. Dış avlu ve sundurma kısımları, gerekli durumlarda cemaat kapasitesine eklenerek elli bin ve daha fazla sayıda insanımızın ibadet edebilmesine imkân sağlayacaktır.

Eserde bulunan altı minarenin dört tanesinin yüksekliği 107,10 m; diğer iki minare ise avlu kısmında ve 90 metre yüksekliğindedir. Caminin ana kubbesi yerden 70.70 m yüksekte ve 34.00 m çapındadır.

Caminin çevresinde 24.000,00 m² içerisinde yürüyüş yolları, oturma grupları, çocuk oyun parkları, süs havuzları vs. den oluşan peyzaj alanı planlanmıştır. Gelen misafirlerin araç park ihtiyacını karşılaması için de yapının içerisinde dört katlı yaklaşık 3.500 araç kapasiteli otopark bulunacaktır.

Cami içinde hanımların daha rahat ibadet edebilmeleri için özel bir bölüm bulunmaktadır. Engelli vatandaşlarımız da aynı titizlikte düşünülmüştür. Gelen turistlerin ise rehber eşliğinde yapıyı tanımaları sağlanacaktır.

İstanbul’a gelenlerin ve İstanbul’a veda edenlerin selamladığı bu görkemli eserin yapısında ayrıca; Atölyeler, Kütüphane, Galeri, Konferans Salonu, Türk İslam Eserleri Müzesi, Binlerce aracın yer alacağı otopark bulunmaktadır.

Çamlıca tepesi camisinin, Geleneksel Türk İslam Eserleri müzesi, Türk İslam tarihine kaynaklık edebilecek, akademik ve kültürel anlamda yararlanılabilecek Geleneksel Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Camii içinde yaklaşık 10.905 m²’lik bir alana, 6.00 mt yüksekliğe sahip olacak.

Ülkemizin en büyük müzelerinden biri olarak tasarlanan alanda gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanacağı lavabo, kafe ve oturma alanları gibi bölümler de olacak.

Konsept içinde 3 aylık, 6 aylık ve yıllık programlar ile misafir sanatçıların eserleri, ayrıca yurtiçi ve yurtdışı müzelerden getirilen çeşitli eserler de teşhir edilebilecek. Kültürel ve dini geçmişimizi en ayrıntılı şekilde görebileceğimiz, yeni nesillere örnek ve kaynak oluşturacak olan bu müze modern donanımları ile çağı yakından takip edecek. Türk İslam tarihine kaynaklık edebilecek, akademik ve kültürel anlamda yararlanılabilecek Geleneksel Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Camii içinde yaklaşık 11.000 m²’lik bir alana, sahip olacaktır.

Çamlıca camii müzesi, ülkemizin en büyük müzelerinden biri olarak tasarlanmıştır. Konsept içinde süreli programlar ile misafir sanatçıların eserleri, ayrıca yurtiçi ve yurtdışı müzelerden getirilen çeşitli eserler de müzede teşhir edilebilecek. Kültürel ve dini geçmişimizi en ayrıntılı şekilde görebileceğimiz, yeni nesillere örnek ve kaynak oluşturacak olan bu müze modern donanımları ile çağı yakından takip edecek. Projemizin yapım amaçlarından biri de, kişilere ibadet etmelerinin yanında sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilecekleri alanlar oluşturmaktır. Yaklaşık 2750 m²’lik bir alana kurulan kütüphane de bu amaca hizmet etmek için tasarlandı. İhtisas kütüphanesi olarak tasarlanan kütüphanenin hem İstanbul’a hem de dünyaya farklı değerler katacağı düşünülüyor.

Dünyada bilinen kütüphaneler içerisinde saygın bir yerde olmasını arzuladığımız kütüphane projesinde özellikle İslam Eserlerine yönelik bir arşiv oluşturulacak. Akademik yapısı kuvvetli olan kütüphanenin lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin inceleme-araştırma süreçlerinde yararlanabilecekleri pek çok kaynağa sahip olması düşünülmektedir.