Büyüklerimiz ne güzel söylemişler, Tarih bir milletin en önemli hafızasıdır. Benimde dünyaya geldiğim yer olan İyidere (Aspet) ilçemiz, her zaman geçmiş tarihiyle, dünü ve bugünüyle gurur duyulacak Rize’mizin önemli ilçelerindendir.

İyidere ilçemiz, geçmişte ve bugünde ülkemizin her zaman gururlanacağı, milli, yerli ve güçlü manevi duruşuyla, tarihe mal olmuş önemli şahsiyetler yetiştirmiştir. Bundan böylede yetiştirmeye devam etmektedir.

Bu köşe yazımda sizlere hayatı yazdığım, İyidere’li Kurra Hafız Akrepoğlu Osman efendi, diğer bir adıyla Kur’an-ı kerim bülbülü olarak tanınan rahmetli Hafız Osman efendi, bugün çok şükür hayatta olan, evimizin bereketi ve huzuru muhtereme annem Seher Mete Kavalcı’nın (94) öz dayısıydı.

Hafız Osman Efendi, 1893 yılında İyidere’nin Taşhane (Salandoz) köyünde doğdu. Akrep oğlu ailesindendir. Babasının teşviki ile başladığı hafızlığını henüz 12 yaşında olduğu sırada Rize’de Hamid Efendi’den tamamladı. Daha sonra gittiği İstanbul’da Ziştolu’lu Mustafa Ragıp Efendi’nin yanında Kur’an-ı Kerim’i çeşitli şekillerde okuma ilmi olan aşere eğitimini ‘’Taha’’ suresine kadar öğrendi. Daha sonra Kur’an-ı Kerim’in kalan kısmının aşere derslerini Emin Efendi’den tamamladı. Aşere eğitimini tamamlayan Osman Efendi Süleymaniye Medresesi müderrislerinden İnebolulu hafız Akif Efendi’nin yanında ‘’Fatiha’’ dan başlayarak ‘’ÂL-i İmran’’ suresinin 180. ayetine kadar Tayyibe ilmi tahsil etti. Son olarak Tayyibe’nin kalan kısmını da Fatih Medresesi dersiamlarından Serezli Hacı Ahmet Şükrü Efendi’den tamamladı. Osman Efendinin ilk vazifesi Sultan Mustafa Camii 8. müezzinliğidir. Daha sonra bu caminin 4. imamlığı, Adapazarı Gurabi- Tozlu Camii Kur’an öğretmenliği ve İstanbul’da Beyazıt Camii 1. imamlıklarında bulunmuştur. Kurra Hafız olan Akrep oğlu Osman Efendi, soyadı kanunuyla Taşkent soyadını almıştır.

Hayatı boyunca elinde Kur-an-ı kerimi hiç düşürmeyen rahmetli anneannem Emine hanımefendinin kardeşi olan, İyidere’nin yetiştirmiş olduğu önemli âlim Kurra Hafız Akrepoğlu Osman efendinin makamı cennet olsun. Ne mutlu ona ki geride kendisinin yetiştirmiş olduğu yüzlerce hafız talebesi bulunmaktadır.

-