İyi, güzel, doğru, dürüst, yararlı, olumlu, samimi, bilgili, dindar bir Müslüman; âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan, Yüce Allah’ın emirlerine uyar. Yasakladıklarından sakınır. İslâm dinini aynen peygamberimiz gibi yaşar. İyilikleri çoğaltır. Kötülükleri azaltıp; yok eder. Kur’ân ’da emredilen ve emredilmeyen, Allah’ın tüm iyiliklerini, güzelliklerini, yararlıkları, olumlulukları öğrenip, yaşam tarzı edinir.

                İyi bir Müslüman, her şeyden önce iyi niyetli, güzel duygulu, dosdoğru düşünceli, ilim bilgili, dosdoğru ve adil davranışlıdır. Görev, ödev, sorumluluk, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirir. Allah’ın dinine sımsıkı sarılıp, teslimiyet içinde olur. İlmi; akıllı, zekice, vahiy özellikli düşünür ve yaşar. Peygamberi kendine örnek alır. Kur’ân-ı Kerim’i, peygamberimizin yaşadığı şekilde yaşar. Bidat, hurafe, sapıklık, sapkınlık içine düşmez. Sırat-ı müstakım üzere olur ve hidayete erişir. İslam dinini ciddiye alır. Önemser. Benimser, özümser, içselleştirir. Sapkınlara uymaz. Sapkınları doğrudan ve dolaylı, hiçbir şekilde desteklemez. Taraflarında, saflarında, yanlarında olmaz. “Kur’ân’ı kılavuz, peygamberimizi örnek alır.” “İman, İslam, ibadet, güzel ahlak, muamelat olarak, İslam dinini harfiyen yaşar. İyi huylu, İslam ahlaklı, edepli, hayâlı, ilim- irfan sahibi olur.”

                İyi bir Müslüman, zalimlere, müşriklere, kâfirlere, münafıklara, sapıklara, sapkınlara uymaz. Aklını, zekâsını; gerçek ilim ile mutlak ilim ile doğru bilgiyle işletir. Müslüman, insaf, vicdan, merhamet, acıma, şefkat, müşfik sahibidir. Yardım eder, paylaşır, dayanışma içinde olur. Sorunları bireysel, ekip olarak, kurum olarak çözer. Her sorunun bir çözümü, çaresi olduğunu bilir. Umutsuzluğa kapılmaz.

İyi bir Müslüman, Allah’ın tüm emirlerine ve tüm yasaklarına uyar. Devlet, hukuki olarak; yasak, dediklerine de uyar. Haram, günah, suç işlemez. Şüphelilerden de sakınır. Ümidini kesmez. Ümitsizliğe düşmez. Düştüğü yerden kalkar. Gerektiğinde başkalarından yardım alır. Sosyaldir, etkindir, aktiftir, kültürlüdür, bilgilidir, meslek, sanat sahibidir. Akıllıdır. Başkalarının kullandığı mankafa, taş kafa, köle, mankut değildir. El eline bakmaz. Başkasına muhtaç olmaz. Bir ekmek parası için maskara olmaz. Kendini hayata en güzel şekilde hazırlar. Hayatta başarılı olacak şekilde kendini yetiştirir.

Müslüman, hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, edep, hayâ, çalışkanlık, ilim, bilim, irfan etkinliği yaşar. Tembel, uyuşuk, pısırık, hımbıl değildir, olmaz da! “Müslümanların özellikleri, nitelikleri, sıfatları bellidir. Üstün özelliklere, yeteneklere, becerilere sahiptir. Atılımcı, katılımcı, dağları aşıcıdır. Her zorluğun üstesinden, bireysel, ekip olarak, takım olarak gelir, gelmelidir. “Eğer çocukluk, gençlik çağında; ilim, bilim, meslek, sanat öğrenememiş ise hemen girişimde bulunur. Kurslara katılıp, meslek öğrenir. İlim, bilim, meslek, sanat öğrenmenin yaşı olmaz.

Müslüman, duyarlı, hassas, kaliteli, stratejik, verimli, özenli, üstün nitelikli işler yapar. Hiç kimseye zerre kadar zarar- ziyan vermez, vermemelidir. Başkasına zarar, ziyan verenden, mümin ve Müslüman olmaz. Zalim olur. Kâfir, müşrik, münafık, zalim özellikli olur! Bu durumdan sakınıp, korunmak gerekir.

Müslüman, eline, diline, beline, kendine sahip olmalı. Bütün Müslümanları kardeş bilmeli. İnsanları karındaş bilmeli. Müslüman olsun veya olmasın, insan olsun veya hayvan, bitki, doğa olsun; hiçbir varlığa zarar veremez. Kul hakkıdır. İnsan, Allah’ın ve kullarının hakkına dikkat etmeli. Hak yememeli. Hukuk çiğnememeli. Irkçılık, bölgecilik, ayrımcılık, din ayrımı yapmaz. Kim, hangi dinden, inanıştan olursa, olsun; hak ve hukukla muamele eder, etmelidir. Müslümanlık bunu gerektirir.

Müslüman, doğruları, gerçekleri, hakkı, hakikati gizlemez. Saptırma, çarpıtma yapmaz. İyiye, doğruya, gerçeğe destek olur. Kötülüğe, çirkinliğe, yalana, yanlışa köstek olur. İşlerini akılla, doğru bilgiyle, ortak akılla çözer. Dost, arkadaş seçiminde dikkatlidir, bilgilidir, bilinçlidir. Boş, zararlı işlerde bulunmaz. Katil, cani, katliamcı, yıkıcı, olumsuz davranmaz. İşini sağlam, sağlıklı, en iyi, güzel, dosdoğru, özenle yapar.

Müslüman, tok gözlüdür. Aç göz olmaz. Kıskanmaz, çekememezlik yapmaz. Hatada, yalanda, yanlışta ısrar etmez. Müslüman olur, Müslüman yaşar, Müslüman olarak ölür. Cenneti arzular. Cehenneme götürücü iş, eylemlerden sakınır. Allah cc. Dostlarını, peygamber sevdalılarını kendine dost, arkadaş, yoldaş, yandaş edinir. Diğerlerine uzak durur. Şeytanı ve şeytanlaşmışları, azgınlaşmışları dost edinmez. Zira onlardan dost olmaz. İlk fırsatta ısırırlar! Zehir’ini, bulaştırırlar! Zarar verirler. Yarar sağlamazlar. Müslüman öngörüşüyle, bilgisiyle, bilinciyle, ileri görüşüyle olabilecekleri sezer, keşfeder, tahmin eder. Tuzağa, kumpasa, komploya düşmez. Her konuda önlemli, tedbirli, hazırlıklıdır. Geçmişten ders çıkarır. Geleceğe güvenle ilerler. Tarih bilgisi vardır. Geleceği keşfeder.

Müslümanların başlıca iki çeşit, Allah’a ve kullarına karşı görevleri vardır. Bunlar ana başlık olarak şöyledir:

1-      Allah’ın varlığını, birliğini, eşi, benzeri, dengi olmadığını, Esma’ül Hüsna da bildirilen ad ve sıfatları ile tanımak! O’na, bildirdiği ve peygamberimizin yaptığı şekilde; ibadet etmek, dua etmek, şükretmek, hamt etmek, taatta bulunmak, zikretmek, tövbe etmek, haramlardan ve şüphelilerden sakınmak, helal, mubah işler yapmaktır.

2-      Allah’ın yarattığı kullarına; insanlara, hayvanlara, bitkilere, varlığa iyilik etmek, hizmet etmek, yardım etmek, geliştirmek, korumak, gözetmek, beslemek, bakmak, her derdine deva olmaktır.

3-      İbadeti ve iyiliği yaparken, en iyi, en güzel, en temiz şekilde yapmalı. Haramlarla, mekruhlarla, helal olmayan yollarla; ibadet, iyilik olmaz. Allah cc. Böyle bir ibadeti kabul etmez. İyiliği, makbul görmez.

Müslüman, haram, günah, çirkin, kötü, yalan, yanlış, zararlı iş, işlem, eylem ve davranışta bulunmaz; bulunmamalı. Aksi halde yaptığı tüm ibadetler ve iyilikler boşa çıkar! İyilikler ve ibadetlerden gelen sevap silinir. Hem takva, dindar bir mümin Müslüman, haram işlemez, işlememeli. İşledikten sonra, Allah cc. Ve insanlar, hayvanlar nezdinde bir kıymeti, değeri, saygınlığı kalmaz. İtibar görmez. Müslüman, haram, günah, mekruh, israf, müflis olan her şeyden sakınıp, kaçınmalıdır. Haramlarla ilgisi olmamalı. Haramla işi olanın; ibadetleri, iyilikleri boşa çıkar. Bunu da tekrar, tekrar söylüyorum. Bunun içindir ki, ülkemizde ve dünyadaki, Müslümanların işlerinde, yaşantılarında, bireysel, ailecek, toplumsal, millet, ümmet, devlet olarak; hayır, iyilik, güzellik, huzur, mutluluk yoktur.

Bugün, İslam toplumlarıyla, inkârcı toplumlar arasında pek fark kalmamıştır. İslam dinini bırakıp, sapkın felsefi görüş ve ideolojik sapıklık peşinde, nefislerince, şeytanca yaşanılmaktadırlar. Allah’a bile ortak koşulmakta, inkâr edilmekte, din ve peygamberi kabul edilmemektedir. Her türlü haram, günah işleme, serbestçe; özgürlük ve demokrasi adına yapılmaktadır. “Bu sapkın çevre daha çok özgürlük, demokrasi, barış istemektedirler!” Bunlar kendilerinin yaptığı kötülüklerin devamı için istenmektedir. Terör örgütleri de en çok bu üç kavramı ağızlarına sakız yapmaktadır. Adalet istismarı edenlerde vardır. Oysa “gerçek adalet” olsa; bu sapkınlar, azgınlar, katil sürüleri, hak ettiği cezayı alır. Şu anda pek çok kimse; hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, edep, hayâ, milli, manevi değerler çerçevesinde karşılık bulmamaktadır! Dünyanın en çok eksikliğini gördüğü değer; doğruluk, adalet, eşitlik, güzel ahlaktır.

                “ (Müslüman, haram, günah işlemez. İnsan öldürmez. Katil, cani, katliamcı olmaz. Faiz alıp, vermez. Rüşvet, hırsızlık, yolsuzluk, hortumculuk, hak – hukuk çiğneme yapmaz. Haksız yere insan hakkı yemez. Namuslu insanlara iftira atmaz. Savunma, meşru savaştan kaçmaz. Anne ve babaya asi olmaz. Sihir, büyü yapmaz. Dini, değerlere saygısızlık yapmaz. Alkol, içki, uyuşturucu, bağımlılık yapan madde kullanmaz. İnsan ticareti, haram ticareti yapmaz.

Bugün, gıda maddesi satanlar; içki, alkol da satmaktadır. Ya da sigara satmaktadır. Hem de sorsan Müslümandır. “Müslüman dediğin; elinden ve dilinden başkalarının güvende olduğu, insandır. Hiçbir kimseye, varlığa zarar vermeyen kimsedir.” Öyle lafla, sözle, demekle, Müslüman olunmaz. İşin eylem, davranış yönü de olmalıdır.

                Müslüman, haramın hiçbir çeşidi ile ilgilenmez, uğraşmaz, yapmaz, yapmamalıdır. Kötü kişilerle arkadaş olmamalı. Onlarla iletişim, diyalog kurmamalı. Birlik, beraberlik içinde olmamalı. Yalan söylememeli. Hak, hukuk, doğru ve gerçek düşmanlığı yapmamalı. Yalan tanıklık yapmamalı. Allah’ın dinini ve hak, hakiki Müslümanları kötülememeli. Haklarında yalan ve iftira dememeli. Gasp, hırsızlık, soygun, gasp, çalma gibi kötü eylemlerde bulunmamalı.

                Müslüman, barış, sevgi, saygı insanıdır. Hayvanlara zarar vermemeli. Şu anda kış mevsimindeyiz. Bugün, 16.02.2021 günüdür. Dışarıda hava soğuk ve kar yağmaktadır. Ama bazıları ihtiyacı olmadığı halde ava çıkmış! Canını koruma derdine düşmüş, hayvanları ya yaralamakta ya da öldürmeye çalışmaktadır! Öyle aşırı bir avcılık yapılmaktadır ki, bazı hayvanların nesli yok edildi veya birkaç yüz tane kaldı!  Bu hoş bir davranış değildir. Hem av hayvanları veteriner kontrolsüz olan canlardır. Hastalık taşıyabilir. Akıllı olmalı. Cana, mala zarar vermemeli. Malı, canı, nesli, aklı, beyni, kalbi, cananı, iffeti, dini- imanı korumalı.

                Müslüman, önce yapması gereken ibadetleri öğrenmeli. Bunları öğrenirken, yapmaması gereken haram, günah davranışları da öğrenip, kaçınmalı. İbadet yaparken, günahlardan da sakınmalı. “İbadetler, davranışları güzelleştirmeli. Haram, günah, kötü, çirkin, yalan, yanlış iş ve hareketlerden sakınmalı. Anarşi, şiddet, terör, bozgunculuk, fitne, saldırı, azgınlık, taşkınlık, zorla alma, zapt etme gibi suç, günah olan davranışlar yapmamalı.”

                Sadece insanlara karşı değil, hayvanlara, bitkilere, dünyaya, evrene, çevreye, doğaya karşıda haram, günah, suç işlememeli. İnsanlarla dost, arkadaş olmaya çalışmalı. Akraba, hısımlarla güzel geçimli olmalı. İbadetleri zamanında, olması, istenilen şekilde, peygamberimiz gibi yapmalı. Her şeyi ölçülü, tartılı, düşünceli, gereken gibi yapmalı. Hile, sahtecilik, sahtekârlık, hiçbir işte yapmamalı. Olgun, iyi insan= iyi Müslüman olmalı.

                İslam dinine, Müslümanlığa, Müslümanlara, dini değerlere, kutsallara hakaret etmemeli. Yalan, iftirada bulunmamalı. İslam’ın,  gerçek ve doğrularının üzerini örtmemeli. Kâfirlik yapmamalı. “İyiliği emretmeli. Kötülükten men etmeli.” İslam ilimlerini ve pozitif ilimleri öğrenip, yaşam tarzı yapmalı. İnsan, İslam dininin yaşanmasıyla, insana önem, değer, kıymet, saygınlık kazandırır. Huzurlu, mutlu, rahat olur. Ferahlık ve refah bulur.

                Allah cc. Yolunda olunuz ve Allah’tan asla ümidinizi kesmeyiniz. Allah’ın, kötü olanlara azabını unutmayınız. Harama düşerek, günah sahibi olmayınız. Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık, özgürlük, millet, ümmet, insanlık, varlık düşmanı olmayınız. Vatan ve milletinizi, canınız bahasına mutlaka sabırla, cesaretle, hazırlıkla azami ölçütlerde koruyunuz. Hak ve hakikati, doğru ve gerçekleri tebliğ ediniz, öğretiniz, söylemekten çekinmeyiniz.

Hak, hukuk olmayan işlerde kesinlikle bulunmayınız. Günah, haram işleyenlere hiçbir şekilde yardım etmeyiniz. Mahremiyetinizi koruyunuz. Mahrem olmayan yerleri açmayınız. Örtününüz. Giyininiz. Tesettüre uyunuz. Çıplak olmayınız. Farz, vacip olanları eksiksiz yerine getiriniz. İntihar etmeyi düşünenleri engelleyiniz. İntihar etmek, haramdır. İnsan katletmek, haramdır. Evcil hayvanlardan; kedi, köpek katletmek, haramdır. Fahiş fiyatla mal, eşya, gıda satmak haramdır.

 Bugün, ülkemizde ve dünyada hayvan ve insan katliamı yapılmaktadır! Cezası da çok değildir. Hayvan katliamı yapmanın cezası; 147 liradır. Yanı bir pantolon parasıdır! Hırsızlık yapanlar, sokaklarda gezmektedir. 236 hırsızlık ve adi olay yapan geçen ay tutuklandı. Böylesi çok olmaktadır! Savcı salmaktadır!

 İnsan linç etmenin cezası 2 yıldan azdır. İki yıldan az ceza alanlar, cezaevine konulmamaktadır. Salınmaktadır. Çünkü cezaevleri dolu olduğu için böyle suçlar cezalandırılmamaktadır!

Fahiş fiyatla mal satmanın cezası azdır. Denetim, kontrol pek olmadığı için, pek ceza alanda yoktur. Devalüasyon olsun, olmasın; mala, eşyaya zam yapma, alışkanlık edinilmiştir! Böyle hukuk, anayasa, yasa, kanun, uygulama olmamalıdır.

Ülkemizde üretenden çok satanlar, aracı olanlar para kazanıyor. Bunun içindir ki, üretimde yüksek kalite, verim, yükselme, çoğalma olmuyor. Bu uygulamaların, İslam dini ile ilgisi, ilişkisi yoktur. İslam böyle yanlış, haram olan uygulamaları yasaklar. Devletimiz daha çok esnafa, Kobilere, sanayicilere, aracılara sahip çıkıyor. Yanı kazıklayandan tarafa sahip çıkıyor. Çünkü yönetimde olanlar, o tarafın insanlarıdır.

Bazı tarım ve hayvan üreticilerine teşvik primi veriliyor. Teşvik primi verileceğine, malını uygun, iyi fiyatta satması sağlanmalıdır.

Hükümetimiz, hükümetlerimiz 100 yıldır tüketiciyi, üreticiyi koruyan yasalar çıkaramadı! Hayvanları koruyan yasalar çıkaramadı! Ben, bileli beri, bu işlerin adı edilir. Kendi ortaya çıkmaz. Tarım ürünlerini, üreten 50 kuruşa satar! Pazarda 10 lira, markette 15 liraya satılır. Tarımdan halk para kazanamamaktadır. Ben, tarım yapıyorum. Yevmiyemiz çıkmamaktadır. Bu böyle olmaz, olmamalı. Üretmek için kazanmak gerekir.

Müslüman, her şeyi öncesinden düşünür ve önlemlerini bireysel, ekip olarak, kurumsal olarak alır, almalıdır. Müslüman bilgindir, bilgedir, ortak akıl kullanandır, görevini eksiksiz yapandır. Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık için mücadele edendir. Haine, alçağa, kahpeye, düşmana geçit vermeyendir. Her türlü kötülüğü, çirkinliği, yalanı, yanlışı, fitneyi, bozgunculuğu, şiddeti, yıkıcılığı, bölücülüğü önleyendir. Hiçbir kötü, fena işe, uygulamaya geçit vermez. Nimete şükreder, hamt eder; nankörlük etmez. Müslüman, önce kendini, aile halkını düzeltir, iyileştirir. Sonra akraba, komşu, millet, insanlığı iyileştirmeye; azimle, gayretle çalışır. İyilik etmede ayrımcılık yapmaz.

Ülkemizde 2 milyon ticaret yapan esnaf vardır. Çoğu şükretmez. Yasalara uymaz. Uygun fiyatta mal, eşya satmaz. Büyük çoğunluğu fahiş fiyata mal, eşya satmaktadır. Ülkemizde 2020 yılında enflasyon %14 olmuş. Hemen her mala, eşyaya en az %50 zam yapılmış. Dolar 8,4 liraydı. Bugün 7 liranın altına düşmüş. Altın %30’den fazla değer kaybetmiş. Ama hiçbir malın, eşyanın fiyatı düşmemiş. Kısacası alışmışlar, zam yapmaya! Dolar, avro, altın ne olursa olsun; zam yapmaya devam etmektedirler. Bir liraya aldıkları malı bile; 15 – 20 liraya satmaktadırlar.

Ben, 2019- 2020 yılında kilosu 50 kuruştan armut sattım. Bizim İlçe pazarında 5 lira, markette 10 liradan satılıyordu. Hem de seçilmiş, kaliteli armut sattım. Yevmiyemiz, masrafımız çıkmadı. Satsuma cinsi mandalinayı ise kâr marjı- payı düşük olduğu için satamadık! Hale gönderemedik. Pazarcıya veremedik! Bir ton mandalına, 2020 yılında dalında kaldı! Öyle ticaret, tüccar, esnaflık olmaz, olmamalı. Devlet, bu işleri yoluna koymalı. İnsanlar helal, harama dikkat etmeli.

Sebze ve meyvede soğuk zincir, taşımacılıkta ve satışta oluşturulamadığı için; üretilen 50- 55 milyon tarım ürünün, üçte biri israf olmakta, telef olmaktadır. Her şeyde bir yanlış, eksiklik vardır. Bunlar acilen düzeltilmelidir. Bu Müslümanlığa uygun değildir.

Ülkemizde, köpek katliamı yapılmaktadır! Bunun başlıca sebebi; belediyelerdir. Belediyeler, hayvanlarda; köpek ve kedilerde kısırlaştırma yapmamaktadır. Özel doğa parklarında beslememektedir. Sokaklara, kırsal alanlara bırakmaktadır! Burada çoğalan köpekler, yabanileşmektedir! Aç kalmaktadır. İnsanlardan iyilik görmediklerinden, insan düşmanlığı yapmaktadırlar. İnsanlara saldırmaktadırlar! İnsanlar onları aşıp, istedikleri yere gidememektedirler. İstanbul BŞ. Belediyesi, köpekleri toplayıp, Gebze kırsalına bırakmaktadır! Bunlar, Yılgı atları gibi, yaban köpekleri gibi olurlar. İnsana ve diğer canlılara zarar verirler. Kedilerde çok artmaktadır. Diğer canlılardan, 80 çeşit canlıyı yok etmektedirler! Devlet, belediyeler, kurumlar; sorunlara çözüm bulmalı. Problemlere çare bulmalı. İyiliği insanlar, hayvanlar, canlılar, Allah cc. İçin en iyi şekilde yapmalı. İnsanlıktan çıkmamalı. Bugün ve yarın her sorunun sebebi, nedeni araştırmalı. Sorunun temeline inilmeli. Sorunun çözümü için millet aklı, uzman aklı, devlet aklı ve eylemi kullanılmalı.