Rize’de ilk kez hayata geçirilen uygulama ile Kalkandere ilçesi Ormanlı İlk ve Orta Okulunda öğrenciler sınıflarda terliklerle dolaşıyor.  İkinci eğitim öğretim yılının başlaması ile uygulamaya konulan ‘Ayakkabısız Okul Projesi’  ile okuldaki tüm zeminler laminantla kaplandı. Öğrenciler okul girişinde ayakkabılarını çıkararak terlik ve temiz ayakkabı ile sınıflara giriyor. Okulda ev ortamının yakalanması hemde  hijyenin sağlanması için başlatılan proje öğrencilerin beğenisini topladı. Rize Valisi Kemal Çeber’de okulu gezerek öğrencilerin projeden duyduğu memnunuyeti öğrenmeye çalıştı. Okul girişinde ayakkabılarını çıkaran Vali Çeber, Kalkandere Kaymakamı Sercan Yılmaz, Belediye Başkanı Kenan Yıldırım ve diğer davetliler terlik giyerek sınıflarda dolaştı.

“HIZLA YAYGINLAŞMASI LAZIM “

Rize Valisi Kemal Çeber” Rize'de ilk, Türkiye'de birkaç örneği olan ayakkabısız okul uygulaması Kalkandere’de başladı. Okula girişten itibaren herkes ayakkabılarını çıkartıyor, terliğini, patiğini veya temiz ayakkabısını giyiyor ve okulda dışarıda kullanılan ayakkabılar kullanılmıyor. Bunu yapmak için okulda önce bir altyapı hazırlığı yapıldı. Zeminler ahşapla kaplandı. Yaptığım ziyarette gördüm ki bütün öğrenciler memnun, öğretmen ve idareciler memnun uygulamadan. En çok dile getirilen memnuniyet ise hijyen konusunda. Dışarıda kullanılan ayakkabıların okul içerisinde kullanılmamasından dolayı çok ciddi bir temizlik sağlandığını ifade ediyorlar. Bir öğrencimiz ‘bu şekilde daha çok ev gibi hissediyorum, samimiyetimiz çok arttı’ diye söyledi. Yani bir binanın yuvaya dönüşmesi anlamında da faydası olduğunu gördük. Avrupa ve Amerika'da uygulamalarını gördüğümüz bir çalışma aslında bu. Kesinlikle yaygınlaştırmamız gereken hatta hızla yaygınlaştırmamız gereken bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ÖĞRENCİLER UYGULAMADAN ÇOK MEMNUN”

Okul Müdürü Tuğçe Bağın ayakkabısız okul projesinden bahsettiklerinde öğrencilerin heyecanlandığını belirterek “Bizim hedefimiz öncelikle hijyenik bir ortam sağlamaktı, bunu sağladığımız düşünüyorum. Artık çocuklar dışarıda gezdiği ya da okul içerisinde tuvalete girdiği ayakkabılarla sınıf ortamında bulunmayacaklar. Kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bu uygulamayı öğrencilere söylediğimizde çok mutlu oldular. Hızlı bir uyum süreci de yaşandı. Herkes halinden memnun” açıklamasında bulundu.

ÖĞRENCİLER OKULUN YENİ HALİNİ SEVDİ

  1. 8. sınıf öğrencisi İclal Yener” İlk duyduğumuzda da çok sevinmiştik, kendimizi evdeymiş gibi hissediyoruz. Güzel bir ortam oluştu. Bazı arkadaşlarım okulda temiz ayakkabı kullanıyor ama ben daha çok ev ortamı olsun diye terlik tercih ediyorum” derken Hüsna Turaboğlu “Okulumuzda artık farklı bir hava var. Daha güzel ve temiz oldu açıklamasında bulundu.