Kastamonu Üniversitesi’nde destek almaya hak kazanan proje ile Küre Dağları Milli Parkı ve Çataklı Barajı’nın tanıtımına büyük katkı sağlanacak.

Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ekrem Mutlu’nun “Çatak Barajı Mevcut Su Kaynağının Su Kalitesi ve Su Kirliliği Durumu ile Turizm Faaliyetlerine Kazandırılması” başlıklı projesi ile Kastamonu MYO Öğretim Görevlisi Esma Mutlu’nun “Kastamonu İli Küre Dağları Milli Parkı’nın Yaşam İzlerinin Aktarımı” projesi Kamu Kurumu ve Kuruluşları tarafından desteklenen, Araştırma Projesi çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü tarafından desteklenmeye hak kazandı. Doç. Dr. Mutlu’nun “Çatak Barajı Mevcut Su Kaynağının Su Kalitesi ve Su Kirliliği Durumu ile Turizm Faaliyetlerine Kazandırılması” projesine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Kalyoncu danışman olarak, İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Pınar Bacaksız koordinatör olarak destek verdi.

Proje çerçevesinde, sucul canlılara yaşam ortamı oluşturmaları ve biyolojik çeşitliliği sağlamaları, kıyı şeridi ve erozyon kontrolünü sağlamaları, taşkın kontrolü yapmaları, rüzgar kesme, mikro iklim oluşturmaları, su ve çevre kirliliğini önlemek gibi kriterlerle ekolojik öneme sahip olmaları sebebiyle, Küre ilçesi yakınında yer alan Çataklı Barajı’nın bu alanlar için sağladığı ekolojik öneme dikkat çekmek, Çataklı Barajı’nın su ürünleri yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını belirlemek, milli park yakınında yer alan Çataklı Barajı’nın ekolojik anlamda sahip olduğu önemli kaynak değerlerinin alana getirilecek kullanımlarla kaybolmaması için alınması gereken önlemleri belirlemek, yapılması önerilecek düzenlemelerle alanın turistik açıdan daha çekici bir hale getirilmesi, bu suretle hem gelir hem de istihdam imkanlarının arttırılması yönünde öneriler geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu projede ayrıca doğal ve kültürel kaynakları, mevcut alan kullanımları ortaya koyabilmek amacıyla yıl boyunca inceleme ve gözlemler yapıldı. Öğr. Gör. Mutlu’nun “Kastamonu İli Küre Dağları Milli Parkı’nın Yaşam İzlerinin Aktarımı” projesinde ise öğretim üyesi Doç. Dr. Ekrem Mutlu proje koordinatörü olarak yer alıyor. Proje ile sanatsal ve tarımsal bir boyuta bağlı kalarak, Küre Dağları Milli Parkı’nın kültür, sanat ve turizm alanındaki gelişimine katkıda bulunmak, milli parkın cazibe merkezi haline gelmesi ve Küre Dağları Milli Parkı’nın zenginliğinin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak bir prototip oluşturulması hedeflendi.