KAYSERİ, () - KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Açıklanan  işsizlik rakamlarının hakkından konuşan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, gençlerin hizmet sektöründe çalışmasını sanayi sektöründen eleman sıkıntısına neden olduğunu söyledi.

KAYSO Meclis  salonunda yapılan toplantıya  Abidin Özkaya'nın başkanlık  yaptı.. KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Afrin’de Kuzey Irak’ta ve Güney Doğu’da mücadele eden güvenlik güçlerinin arkasında olduklarını ve Türkiye’nin bu haklı mücadelesini desteklediklerini belirterek, operasyonlarda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şifalar diledi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ulusal güvenliği korumak amacıyla devlet tarafından başlatılan ve kararlılıkla sürdürülen Afrin harekatının meşru olduğunu ve sonuna kadar desteklediklerini belirterek, “Ülkemizin birliğini, bütünlüğünü ve huzurunu bozma niyetinde olanların her zaman karşısında olduk, olamaya da devam edeceğiz. Sanayiciler olarak birlik ve beraberlik içerisinde ülkemiz ve milletimizin geleceği için daha büyük bir azimle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile bir kez daha tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Allah, Mehmetçiğimizi korusun, Ordumuzu muzaffer kılsın” dedi. İşsizlik rakamlarının yüzde 10,3 olarak açıklandığını ve rakamların son 1,5 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, bu rakamların yeterli olmadığını, yüzde 9’lara yada 8,5’lara çekmek için mücadele vereceklerini belirterek, “Bir çok sanayicimiz eleman ararken yüzde 10,3 işsizlikten bahsediyoruz. Gençlerin hizmet sektöründe çalışmak istemesi sanayi sektöründe eleman sıkıntısına yol açıyor. Genç arkadaşlarımızın ne beklentide olduğunu çözebilmiş değiliz. Özellikle mesleki eğitimde mutlak suretle köklü bir değişiklik yapmak gerekiyor. Bu sorunu önümüzdeki dönemlerde çözmek durumundayız. Hem hükümetimizin hem işadamları olarak bizlerin bu konuda ciddi gayret etmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar yatırım teşvik belgesine gerek olmadan KDV istisnası yapılacağını açıklayan Başkan Büyüksimitci, 31 Aralık 2019 tarihine kadar alınan yeni makine ve techizata hızlı amortisman uygulanabileceğini belirterek, bundan sonraki teşvik ve desteklerde Ar-Ge- yeni ürün, yenilikçi ürün, teknolojik ürün gibi terimleri çok fazla duyacaklarını, çünkü devletin sanayiyi dönüştürmeye çalıştığını söyledi.

Başkan Büyüksimitci, devreden KDV’lerin geri iadesi ile ilgilide bir çalışma yapıldığını, reel sektörün 120 milyar TL civarında devletten KDV alacağı olduğunu, bu paranın reel sektöre dönmesinin işletmeleri finansman açısından rahatlatacağını belirterek, bu işin 2018 yılı içerisinde çözülmesini beklediklerini belirtti.

Nefes kredisinin 2018 yılında da devam edeceğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, geçen yıl 100 bin TL olan kredinin bu yıl 150 bin TL olacağını ve aylık 1.09 oranında dört bankadan alınabileceğini belirterek, bu kredilerinde işletmelere canlılık katacağını söyledi.