Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, Kırıkkale’deki cami altında bulunan alışveriş merkezinin tahliye kararıyla ilgili, "60 gün içinde söz konusu yerin tahliye edileceği beyan edilmiştir. Tahliye beyanı 2023 yılı kira artışı belli olmadan yapılmış olup tahliye taleplerinin kira artışı ile ilgisi yoktur" açıklaması yapıldı.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Kırıkkale’deki Nur Camii altında bulunan alışveriş merkezinde kiracı olarak bulunan özel bir firma ile yaşadığı kira sorunuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu firmanın kira artışı iddialarıyla ilgili kamuoyunun yanıltıldığı belirtildi. Vakfa ait gayrimenkullerin Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yıllık TÜFE 12 aylık ortalamasına ve kira sözleşmesinde belirtilen maddelere bağlı olarak kirada artış yapıldığı kaydedildi.

Kırıkkale Nur Camii ve Külliyesi bünyesindeki 2 katı otopark olmak üzere 3 katlı alışveriş merkezinin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren AYBİMAŞ Gıda A.Ş. firmasına aylık net 170 bin lira bedelle kiraya verildiği ifade edilen açıklamada, pandemi sebebiyle de 2020 yılının Nisan ve Mayıs aylarına ait 2 aylık kira bedelinin alınmadığını ve Haziran ayı kirasında 6 taksite bölündüğü bildirildi. Kira bedelinin düzenli olarak ödenmemesinden dolayı firmaya tahliye davasının açıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2022 yılında ise söz konusu yerin kirası yüzde 17,09 artış ile 199 bin 53 Türk lirası olarak tespit edilmiştir. Adı geçen kiracımız, kiralarını düzenli olarak ödemediğinden, kira borçları sürekli icra yoluyla tahsil edilmek zorunda kalınmıştır. Bu sırada yine kiraların düzenli ödenmemesinden dolayı 2022 yılında tahliye davası açılmak zorunda kalınmıştır. Halen 2022 yılından dört aylık kira miktarı icra takibindedir. Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi, kiralara yapılacak zam oranına net bir şekilde açıklık getirmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yıllık TÜFE 12 aylık ortalamasına ve kira sözleşmesinde belirtilen maddelere bağlı olarak kirada artış yapılmaktadır. Vakfımıza ait işyeri kiracıları ile düzenlenen kira sözleşmelerinde kira artışları ülke genelindeki enflasyon oranına göre yapılacağı ifade edilmektedir. Bu süreçte, söz konusu yerin 2023 yılı kira bedeli 340 bin lira olarak belirlenmiştir. AYBİMAŞ söz konusu yerdeki alt kiracılarından toplam 457 bin 211 Türk lirası kira almaktadır."

Açıklamada, "AYBİMAŞ tarafından 21 Kasım 2022 tarihinde Vakfımıza verilen dilekçede, 60 gün içinde söz konusu yerin tahliye edileceği beyan edilmiştir. Tahliye beyanı 2023 yılı kira artışı belli olmadan yapılmış olup tahliye taleplerinin kira artışı ile ilgisi yoktur. AYBİMAŞ tarafından basın açıklaması da vakfımız tahliye davasını kazandıktan sonra yapılmıştır. AYBİMAŞ Yönetimi tarafından yapılan açıklamalar gerçekleri yansıtmamaktadır ve kamuoyunu aldatıcı ve yanıltıcı niteliktedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadesi kullanıldı.