Elif VARAN-Özgür KUMANOVALI/İSTANBUL, () – 19 Mayıs’ın 100. yılına özel Yaşar Aksoy’un arşivinden hazırlanan ‘Hasan Tahsin’den Atatürk’e başlıklı sergi, Kırmızı Kedi Yayınevi, Cumhuriyet Gazetesi ve Kadıköy Belediyesi iş birliği ile Caddebostan Kültür Merkezi’nde açıldı. Sergi, 29 Mayıs Çarşamba gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Yaşar Aksoy’un arşivinden hazırlanan ‘Hasan Tahsin’den Atatürk’e’ başlıklı sergisinin açılışı öncesi Mehmet Ali Güller moderatörlüğünde ‘100. Yılda 19 Mayıs’ başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde Prof. Dr. Sina Akşin, Prof. Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Zafer Toprak, Sinan Meydan 19 Mayıs ruhunun Türkiye tarihindeki önemini anlattı.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın açılış konuşması ve plaket takdiminin ardından başlayan panelde, Prof. Dr. Zafer Toprak 19 Mayıs 1919’a götüren süreci ve sonrasını sosyo-ekonomik açıdan irdelerken, o dönemde para bastıkça hissedilen enflasyon etkisinin toplumu nasıl çökerttiğinin de altını çizerek Atatürk’ün hangi koşullarda milli mücadeleyi başlattığını vurguladı.

“NİCE YÜZYILLAR KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

19 Mayıs’ın 100. yılı olması nedeniyle özel bir etkinlik yaptıklarını söyleyen Mehmet Ali Güller, “Türkiye’nin en önemli tarihçileri ile 19 Mayıs’ın 100. yılında bize kattığı anlam açısından bir değerlendirmesini almak tarihçilerin gözüyle 19 Mayıs’ın önemine insanlarla birlikte Kadıköy’de değerlendirmek için böyle bir etkinlik kararı aldık. Yüzyılı bitirdik yeni bir yüzyıla giriyoruz 19 Mayıs’ta biz bugünü tabi Türkiye’de 1936’dan beri Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı yönüyle ayrı ayrı kutluyoruz ve nice yüzyıllar kutlamaya da devam edeceğiz. Bizim için 19 Mayıs Türk milleti ne zaman zora düşerse yeniden azimle mücadele etme kararlılığını ilan edebildiği, gerekirse düşmanın karşısına bir avuç insan olarak da çıkıp bir kıvılcımı çakıp arkasından tek bir milleti birleştirerek mücadele edebilme seferberliğini simgeliyor” diye konuştu.

“HASAN TAHSİN’İ FOTOĞRAFLARLA ÖĞRENMİŞ OLACAĞIZ”

Sergi Hasan Tahsin’den Mustafa Kemal’e 100’üncü yıl sergisi benim 50 yıldır topladığı fotoğraflardan oluşan bir sergi olduğunu belirten Yaşar Aksoy,  “15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden kuvvetlere ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’in hayatını anlattığı ‘Yürekler Selanik’ isimli kitabımda arşivimden resimler koydum, bu resimler daha sonra bu sergiyi oluşturdu. Mustafa Kemal’i anarken Mustafa Kemal devrimine hizmet etmiş kişileri ve hayatı bilinmeyen Hasan Tahsin’i de fotoğraflarla öğrenmiş olacağız. Sergide 300 fotoğraf var” diye konuştu.

Panelin ardından yazarlar, okurları için kitaplarını imzaladılar.