Adana’da, 3. Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında yarın kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek.
Yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen karnaval, yarın 17.30’da Sular mevkiinden başlayıp Merkez Park’ta sona erecek kortej yürüyüşüyle resmi olacak başlayacak. Karnaval kortejinde rengarenk kostümleriyle özel etkinlik grupları gösterilerini yaparak yürürken, karnaval için Adana’ya gelen çok sayıdaki ünlü sanatçı da halkı selamlayacak. Kortej yürüyüşü ile başlayan karnaval coşkusu Merkez Park’ta Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Keremcem, Zeynep Casalini ve Gülden Mutlu konseri ile doruğa ulaşacak.
Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Portakal Çiçeği Karnavalı’nın dünü ve bugününe ilişkin sürecine dair basın toplantısı Adana Valisi Mustafa Büyük, Adanalı Gazeteci Yazar Ayşe Arman, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ve karnaval fikrinin öncüsü Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un katılımıyla gerçekleştirildi.
"KARNAVALIN SAHİBİ ADANALI"
Önceki senelere göre 2-3 kat daha fazla katılım beklediklerini anlatan Ali Haydar Bozkurt, karnavalın giderek bahar şenliğine, hıdrellez kutlamasına dönüştüğünü kaydetti. Türkiye ve dünyanın her yerinden yüz binlerce kişinin katıldığı ve o gün siyasetin konuşulmadığı bir karnaval yaşadıklarını söyleyen Bozkurt, “Karnavalın gerçek sahibi her zaman dile getirdiğim gibi Adana halkının kendisidir. Bugün geldiğimiz noktada, inanan veya inanmayan herkese ‘olabiliyormuş’ dedirttikleri için Adana halkı yürekten teşekkürü hak ediyor. Kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, herkesin bir ve tek, omuz omuza, kardeşçe ve yan yana yürüdüğü, sokaklarında birlikte şarkılar söyleyip dans ettiği, halaylar çekip çiftetelli oynadığı gerçek bir bahar şenliği yaşıyoruz” diye konuştu.
Karnavalla alakalı 2.5 yılda yazılı ve görsel medyada yayınlanan haber adedinin bin 462, reklam eşdeğerinin ise 30 milyon TL olduğunu belirten Bozkurt, ücretsiz yapılan bu tanıtımların Adana’ya büyük katkı sağladığını söyledi.
"HERKES ŞEHRİNE GERİ DÖNSÜN"
Ayşe Arman ise karnavalın Adanalılar için bir gurur olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Karnavalın tüm ülkeye yayılmasını dileyen Arman, “Herkes şehrine geri dönsün istiyorum. Nisan’da, bu güzel aylarda keyifli olalım ve sokaklara taşalım. Zor şeyler yaşanan bir Türkiye’deyiz. Bunları da kalbimizde hissediyoruz. Bunları her gün okuyoruz, biliyoruz ama bir taraftan da hayat devam ediyor. Karnavalımıza hep birlikte sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
3. Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında bu yıl 190’a yakın aktivite gerçekleştirilecek. Bu etkinlikler arasında dans, müzik, halkoyunları, şiir, dinleti, tiyatro oyunları, resim ve fotoğraf sergileri, anma günleri ve çok sayıda konser yer alacak. 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen karnavallarda toplam aktivite sayısı 126 olmuştu. Portakal Çiçeği Karnavalı, 50 binden fazla kişinin katılımının beklendiği 4 Nisan’daki kortej yürüyüşü ve ardından Merkez Park’taki gongun çalınmasının ardından verilecek konserler ile resmi olarak başlayacak.
Karnavalda ayrıca ABD’li Creole Blues müzisyenleri olan Cedric Watson ve Bijou Creole grubu da performanslarını sergileyecek. Karnavalın bir başka konserinde ise 5 Nisan tarihinde Bengü sahne alarak karnaval coşkusunu üst düzeyde tutacak.
’ADANALI OLACAK ÇOCUK’ SERGİSİ
Karnaval etkinlikleri arasında ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un Adanalı ünlüleri büyüdükleri sokaklarda ve doğdukları evde çektiği fotoğraflardan oluşan “Adanalı Olacak Çocuk” sergisi, 5-20 Nisan tarihleri arasında Kazancılar’da görülebilecek. Ünlü ressam Ertuğrul Ateş de 4 Nisan’da canlı performans ile karnaval coşkusunu tuvale yansıtacak. Karnavalda Adana’nın yetiştirdiği ve geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Yaşar Kemal de unutulmadı. Yaşar Kemal’i anma töreni, Yaşar Kemal Sahnesi’nde 4 Nisan saat 15.00’da gerçekleştirilecek. Ayşegül Dinçkök’ün, Endonezya’nın Batı Papua bölgesindeki Raja Ampat ve güney Sulawesi bölgesinde çektiği sualtı fotoğraflarından oluşan ikinci sergisi ‘Derin Tutku Air’ 4 Nisan Cumartesi günü Adana Hilton Otel’de sanatseverlerle buluşacak.
ÖDÜLLÜ FOTOĞRAF YARIŞMASI
Portakal Çiçeği Karnavalı’nda bir de ödüllü fotoğraf yarışması düzenleniyor. Çekilen karnaval temalı fotoğrafları ve kişisel bilgileri [email protected] adresine e-mail yoluyla gönderebilmek mümkün. Yarışmada birinci, 2 bin 500 TL, ikinci bin TL, üçüncü ise 500 TL’lk para ödülü kazanacak. Ayrıca ilk 10 dereceye girenler karnaval şapkası ile ödüllendirilirken jüri özel ödülünü alan fotoğraf 2016 yılının Nisan ayında düzenlenecek 4. Portakal Çiçeği Karnavalı’nın afiş fotoğrafı olarak kullanılacak.
Karnaval için özellikle Adana dışından gelen ziyaretçilere yönelik bir mobil uygulama da hazırlandı. Ücretsiz mobil uygulama ile ‘Adana’da Gezilecek Yerler’ başlığı altında yeme içme mekanları, tarihi yerler ve oteller ile ilgili bilgilere ulaşmak artık çok kolay olacak. Apple Store ve Google Play üzerinden “Nisan’da Adana’da” uygulamasını birkaç saniye içerisinde mobil cihazlara indirmek mümkün.
KARNAVALA YILDIZ YAĞACAK
2015 Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’na çok sayıda sanatçı ile birlikte iş ve cemiyet hayatından da birçok ünlü isim katılacak. Karnaval için Adana’ya gelenler arasında Açelya Akkoyun, Ahmet Olgun Sünear, Alper Kul, Altan Gördüm, Aras Bulut İynemli, Arif Keskiner, Ayşegül Dinçkök, Barış Kılıç, Caner Cindoruk, Cankat Aydos, Cavit Çetin Güner, Çiğdem Kayalı, Demir Karahan, Derya Baykal, Ece Vahapoğlu, Emre Karayel, Erdal Cindoruk, Ertuğrul Ateş, Ezgi Özbay, Faruk Tınaz, Ferit Aktuğ, Fırat Altunmeşe, Gökay Kalaycıoğlu, Günseli Kato, Hatice Aslan, Hümeyra Erdoğan, Levent Özdilek, Levent Veziroğlu, Levent Soyubelli, Mehmet Turgut, Menderes Samancılar, Murat Hasari, Nebil Özgentürk, Nilüfer Bıyıklı, Rıza Akın, Seda Güven, Sinem Öztürk, Sitare Akbaş, Suat Aydoğan, Tolga Ortancıl, Turgut Kazan, Yetkin Dikinciler ve Ümit Karan gibi isimler de bulunuyor.