Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Aşk ve Gladyatörlerin kenti Stratonikeia antik kentinde Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan metal ve seramik eserler kazı alanında oluşturulan laboratuvarda mikroskoplarla yapılan temizlik ve konservasyon sonucu ömrü uzatılıyor.
Dünyanın en büyük mermer antik kenti olmasının yanı sıra, içinde Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini barındıran ender antik kentlerden birisi durumundaki Stratonikeia antik kentinde kazılarda ortaya çıkan eserler ince ve titiz bir çalışma sonrası temizlik sonrası daha fazla yıpranması önlenerek ömrü uzatılıyor.
Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilal Söğüt, kazılarda çıkan metal ve seramik eserlerin bakımları yapılarak ömrünün uzatıldığını açıkladı. Söğüt, “Kazı esnasında bulduğumuz eserlerin hepsinin gerekli olan bakımlarını, konservasyonlarını yaparak depoya teslim ediyoruz. Buradaki arkadaşlarımız seramik ve metal eserlerin temizliğini, konservasyonunu ve gerektiğinde restorasyonunu yapıyor. Her birimin başında mutlaka sorumlu bir arkadaşımız var. Burada Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Onarım Bölümünden öğretim görevlisi Fatma Şenol başkanlığında bu arkadaşlarımız çalışıyor. Stratonikeia antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tüm metal ve seramik eserlerin tamamı yani 3 bin yıllık tarihi süreç içindeki tüm eserlerin bakımını yaparak o eserlerin ömrünü uzatıyoruz. Bu eserlerin bakım çalışmaları yapıldıktan sonra müzeye teslim ediyoruz” dedi.