Bilge AVCI/TRABZON,() – TRABZON’da Faroz Balıkçı Barınağı, ressam Muhip Sueltürk’ün koordinesinde, yurt içinden ve yurt dışından 30 sanatçının eserleriyle katılım gösterdiği  ‘Göçebe Tuvaller’ resim sergisi ve sanatçıların tuval üzerinde canlı performanslarının da yer aldığı çalıştaya ev sahipliği yaptı. 

Trabzon’un doğal dokusunu tuvallerine yansıtmak isteyen aralarında yurt dışından da gelen yaklaşık 30 ressamın katıldığı ‘Göçebe Tuvaller’ çalıştayı, Yalı Mahallesi'nde yer alan Faroz Balıkçılar Barınağı’nda düzenlendi. Çalıştaya katılan ressamlar, barınak bölgesine konuşlandırılan şovalyeler üzerindeki tuvallere, canlı performans da sergileyip hayallerini resimledi. Ressamların, tuvallere yansıttığı eserler, çevredeki balıkçıların yanı sıra barınakta gezinen vatandaşlar ve sanat severlerin ilgi odağı oldu. 

GÖÇEBE TUVALLER’İN AMACI KONUŞULDU
Çalıştayla ilgili bilgi veren ressam Muhip Sueltürk, etkinliğe katılan sanatçıların canlı performans gösterdiklerini, boya kültürünü, yaşama farklı gerçeklerle sunduklarını söyledi. Sueltürk, "Boya kültürünü;  yaşama farklı gerekçelerle sunuyoruz. Göçebe Tuvaller’in üzerinde en fazla durduğu şey; hafızadaki çöplenmenin tekrar yenilenmesine bir tanıklıktır. Bu tanıklığı biz boya kültürüne taşıyoruz. Örneğin, Faroz’a gelmekle de burada suyun hafızasını ve toplumsal hafızayı belli bir şekilde kazı yaparak gün yüzüne çıkarıp, 'yarınlara nasıl bırakırız' diye çalışıyoruz. Bu da bir tanıklıktır. Diğer arkadaşlar, Hollanda’dan olsun, yurdun değişik bölgelerinden olsun, gelip yaptıkları bu performans çalışmalarıyla, yarınlara daha iyi çalışmalar bırakacağımızı düşünüyorum" dedi.

SOĞUK HAVAYA RAĞMEN ÇALIŞTILAR
Göçebe Tuvaller Resim Çalıştayı için İstanbul’dan Trabzon’a gelen sanatçı Hayrettin Sönmez de, çalışmalarının tüm yurtta yayılması gerektiğini vurguladı. Sönmez, "Buraya, 'Göçebe Tuvaller Faroz' konulu resim çalışması için geldik. Hava biraz soğuk ama resimlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Göçebe tuvaller, adından da anlaşılacağı gibi yurdun değişik yerlerinde, o şehrin durumuna göre veya genellikle şehrin kendi konularını oluşturan çalışmaların yapıldığı uğraşlardır. Bunu, bütün yurtta mümkün olduğu kadar yaymak gerekir’’ diye konuştu