Konya’da, 8’ncisi düzenlenen Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali, 9 ülkenin katıldığı kortej yürüyüşüyle başladı.
Yürüyüşe, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Dağıstan, Başkurdistan, Azerbaycan, Kosova, Hakasya, Türkmenistan tiyatro topluluklarından oyuncular katıldı.
Konya Devlet Tiyatrosu bahçesinde başlayan yürüyüş, Anıt Alanı’na çelenk konulmasının ardından Konya Valiliğinde sona erdi. Ülkelerinin yöresel kıyafetleriyle yürüyüş yapan tiyatrocuların korteji vatandaşlardan ilgi gördü. Konya Valiliği önünde topluluğu Konya Valisi Muammer Erol karşıladı. Konya Valisi Muammer Erol, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik ve topluluk valilik önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Fotoğraf çekiminin ardından konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, “Türk dünyasıyla beraberiz, çok mutluyuz. Türkçe konuşanlarla bir festival havasında, sanat yaparak Türk dünyasını buluşturmak konusunda nitelikli çabamız var. Sayın valimize de katkılarından dolayı huzurlarınızda bir kez daha Devlet Tiyatroları adına teşekkür ederim” dedi.
Konya Valisi Muammer Erol ise, “Konya’nın kültür dünyasına katkıları, Hz. Mevlana’nın gel çağrısının da bu alana bir yansıması. Türkçe konuşan ülkelerin tiyatro festivalinde güzelliklerin ortaya çıkacağına ve gönüllerin sevgiyi paylaşarak üreteceğine inandığımız ortamların gelişeceğini düşünüyorum. Buna vesile olan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Festival, bu akşam gerçekleştirilecek açılış töreninin ardından Bursa Devlet Tiyatrosu’nun sunacağı ‘Kanlı Nigar’ adlı oyunla sürecek.