Denizli’nin Buldan ilçesinde kazı çalışmalarının devam ettiği Tripolis antik kenti yakınlarında, bin 900 yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu.
Bir vatandaş tarafından tesadüfen bulunan antik mezar görenleri şaşırttı. Günümüzden bin 900 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve içerisinde iki insana ait iskelet bulunan mezarın, günümüze ışık tutacak veriler barındırdığı kaydedildi.
Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, beraberinde İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mürşit Kuyumcu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz’la birlikte Tripolis Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Vali Kocatepe, Tripolis Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman tarafından karşılandı. Kocatepe’ye bulunan eser hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bahadır Duman, özel bir şirkete ait kum ocağında yapılan kazı sırasında antik mezarın üst kapağının kepçeye takıldığını ve buradaki yetkililerin duyarlı davranarak kendilerine konuyu ilettiklerini söyledi.
Hemen bölgeye giderek antik mezarı gün ışığına çıkardıklarını söyleyen Doç. Dr. Duman, "Lahit teknesinin 2 kısa kenarı ve 1 uzun kenarı üzerinde kabartma figürler yer almaktadır. İki kısa cephesinin bir yüzünde Psykhe ve Eros betimlenirken diğer kısa yüzde ise Ganymedes ve Kharon betimlenmiştir. Figürlü olan uzun yüzde ise sırasıyla Hermes, Narkissos, Heroik pozda mezar sahibi, Herakles ve Thanatos yüksek kabartma şeklinde betimlenmiştir. Diğer uzun kenarı ise kaba yonulu bırakılmış olup herhangi bir figür bulunmamaktadır. 60 santimetre yüksekliğindeki figürler burgu yivli sütunlar arasında kemer içerisinde betimlenmiştir" dedi.
Lahit üzerindeki betimlemeler göz önüne alındığında, antik mezarın MS. 2-3. yüzyıllara ait olabileceğini düşündüklerini söyleyen Doç. Dr. Bahadır Duman, mezarın içerisinde iki insana ait iskelet bulunduğunu açıkladı. İskeletlerin iyi korunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Duman, mezarın ve kemiklerin, geçmişle ilgili önemli bir kaynak olacağını belirtti. İskeletlerin bir erkek ile bir kadına ait olduğunu söyleyen Doç. Dr. Duman, bu kişilerin bir çift olduklarını tahmin ettiklerini belirtti.
Vali Şükrü Kocatepe ise Denizli’nin geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, kültürel olarak önemli değerlerin kente ayrı bir zenginlik kattığını söyledi. Şehrin her köşesinin ayrı bir tarihi geçmişe sahip olduğunu söyleyen Vali Şükrü Kocatepe, Hierapolis ve Laodikya antik kentlerinin yanı sıra Tripolis antik kentinin de önemli bir kültür merkezi olduğunu söyledi. Bulunan eserin önemine değinen Vali Kocatepe, eserin geçmişle ilgili önemli bilgileri bilim dünyasına sunacağına inandığını sözlerine ekledi.