Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 7-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘15. Edebiyat Günleri’, ‘Ortadoğu’yu Yazmak’ temasıyla hayata geçiriliyor.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda 7 - 9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘15. Edebiyat Günleri’nin teması ‘Ortadoğu’yu Yazmak’ olarak belirlendi. ‘15. Edebiyat Günleri’nin tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal tesis olarak şehre kazandırılan Mahfel Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın tüm değerleriyle geleceğe taşındığını anlatarak, “Bursa özellikli bir il. Birçok kültüre ev sahipliği yapan Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bursa’da bu listeye girecek daha onlarca değer var. Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel birikimin öne çıkarılması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bursa’nın gerçek anlamda bir ‘kültür başkenti’ olması noktasında hassasiyetimizi çalışmalarımızla gösteriyoruz. Bursa’da tarihi eserleri restore ederek, kültür merkezleri olarak şehrin sosyal hayatına kazandırılması da bunlara en önemli örneklerdendir” diye konuştu.
“TÜRK EDEBİYATI, ZENGİN BİR GELENEĞE SAHİPTİR”
Başkan Altepe, Bursa’nın her alanda olduğu gibi kültür ve sanatta da öncü olduğunu ifade ederek, “Edebiyat, duygu ve düşüncelerimizin estetik bir ifadeyle dile getirilmesi olduğu kadar toplumsal ahlaki yapının inşasında önemli bir yeri vardır. Türk edebiyatı, hem sözlü hem de yazılı anlamda zengin bir geleneğe sahiptir. Orhun Yazıtları, Türk dünyasının toplumsal yaşamı, kültür ve sanatı konusunda çeşitli yönlerden zengin bilgilerle doludur. İslam uygarlığının etkisiyle gelişmeye başlayan Türk Edebiyatı, 1500 yıllık bir birikimle yolculuğunu sürdürüyor” dedi.
Başkan Altepe, Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’nın siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında da merkez durumunda olduğuna işaret ederek, “İstanbul’un başkent oluşundan sonra da bu özelliğini sürdüren Bursa, birçok şair, yazar, din adamı, düşünür ve bilim adamı yetiştirmiştir. Bu şahsiyetler sayesinde Bursa, edebiyat ve sanat alanlarında önemli bir yere sahip olmuş, zengin bir edebi birikime sahip olmuş bir şehirdir. Geleneksel hale gelen ve bu yıl 15.’sini gerçekleştireceğimiz ‘Edebiyat Günleri’ Bursa’nın edebi birikiminin gün yüzüne çıktığı faaliyetlerdendir. Bu program, popüler tüketim kültürünün öne çıktığı günümüz toplumunda ülkemizin edebiyat ve düşünce ortamına taze bir açılım getirmek için yapılıyor” diye konuştu.
“ONUR KONUĞU PROF. DR. NORMAN FİNKELSTEİN”
Bursa’da 7-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan programın ‘Ortadoğu’yu Yazmak’ temasıyla düzenlendiğini anlatan Başkan Altepe, “Prof. Dr. Mustafa Kara’ya ait edebiyat dergilerinden oluşan sergi ile açılan etkinliğimizin onur konuğu Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Norman Finkelstein’dir. Filistin davasını savunan ve kaygısını gönlünde taşıyanların yakından tanıdığı Finkelstein, İsrail’in Filistin’i işgali, Filistin bölgesinin demografik yapısı konularında yazılar kaleme almıştır ve Türkiye’de de ‘misafir akademisyen’ olarak görev alıyor” dedi.
Başkan Altepe, “Edebiyat Günlerine ülkemizin 14 farklı ilinden 53 yazar, akademisyen ve şairimiz katılıyor. Belirlediğimiz ana tema doğrultusunda gerçekleştirilecek oturumlarda, konuşmalar, şiir dinletileri yer alacak, konu hakkında bilgi birikim sahibi olan edebiyatçı ve araştırmacılarımız okurlarla buluşacak. Etkinlik kapsamında Bursa Anadolu Erkek Lisesi, Bursa Anadolu Kız Lisesi, İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle şair ve yazarlarımız buluşturulacak. Yedi oturumdan oluşacak konuşmaların yanında Tophane‘de şiir akşamı düzenlenecek, şairlerimiz şiirlerini okuyacak. Programımız, 9 Mayıs Cumartesi akşamı Türk Halk Müziği sanatçısı Cengiz Özkan’ın konseriyle sona erecek” açıklamasını yaptı.
Programın hazırlığında rol alan usta edebiyatçı Metin Önal Mengüşoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın kültürel devrimine ciddi katkılar sağladığını vurguladı. Şair İhsan Deniz ile Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şube Başkanı Mustafa Baki Efe de, ‘15. Edebiyat Günleri’nin önemine işaret ederek, vatandaşları programlara katılmaya davet etti.