Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Fırçanın Sırdaki İzi” adlı seramik sempozyumu, Odunpazarı Turistik El Sanatları Merkezi’nde başladı.
Sanatın farklı alanlarından birçok sanatçının katıldığı ve bu yıl ilki düzenlenen 3 gün sürecek sempozyuma Eskişehir’liler yoğun ilgi gösterdi. Yapılan açıklamaya göre; Eskişehir’i, Türkiye’nin marka kentlerinden birisi haline getiren Büyükşehir Belediyesi, bu yolda yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Önümüzdeki yıllarda Eskişehir’e kazandırılması planlanan “Seramik Müzesi” için sanatın farklı alanlarından birçok sanatçı, Odunpazarı Turistik El Sanatları Merkezi’nde buluştu. Bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilecek olan “Fırçanın Sırdaki İzi Sempozyumu’nun açılış etkinliğine Eskişehir’liler de yoğun ilgi gösterdi.
Sempozyumun açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Adar, 3 bin yıllık köklü tarihi kültürü, gelişmiş sanayisi ve 2 devlet üniversitesi ile Eskişehir’in, Cumhuriyet tarihimizden bu yana Türkiye’nin çağdaş ve dinamik kentleri arasında yer aldığını ve ülkemizde eğitim ve sanayi kenti olarak anıldığını belirtirken, 1999 yılından itibaren Yılmaz Büyükerşen’in Belediye Başkanı olarak şehre kazandırdığı sayısız projelerle Eskişehir’in ülkemizin en yaşanılır şehirler arasında en üst sıralarda yer aldığını belirtti.
“Sayın Yılmaz Büyükerşen’in kurucu rektörlüğünü yaptığı Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği büyük projelere, Belediye Başkanı olarak da devam etmesi Eskişehir’in için çok büyük bir avantaj olmuştur” diyen Adar sözlerine şöyle devam etti.
“Belediye Başkanımız Prof. Dr. Sayın Yılmaz Büyükerşen’in bundan 26 yıl önce davetini kırmayarak Eskişehir’e gelen ve Anadolu Üniversitesi’nde seramik sanatına büyük katkılar yapan ve bu sempozyumun gerçekleşmesinde büyük emeği olan Zehra Çobalı’ya ayrıca teşekkür etmemi istedi.”
Sempozyumun açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Zehra Çobanlı; “Eskişehir’in seramikle ve seramik sanatıyla tanışması bundan 30 yıl önce Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucusu Yılmaz Büyükerşen’le olmuştur. Ne güzeldir ki 30 yıl sonra sayın Büyükerşen, bu sefer Belediye Başkanı olarak geleneksel kültürümüzün en eski sanat kollarından biri olan seramik sanatına destekleri devam etmektedir. Sayın Büyükerşen, üniversite rektörlüğü döneminden bu yana Eskişehir’in dünyanın en zengin seramik hammaddesi kaynaklarına sahip şehirlerden birisi olduğunu sürekli belirtmiştir. Seramik sanatı Anadolu da çok köklü bir geçmişi olmasına rağmen son yıllarda hak ettiği değeri görmemiştir. Kurulacak seramik müzesi ile başta Eskişehirliler ve tüm Türkiye çağdaş bir müzeye daha kavuşacaklar” dedi.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ve Seramik Sanatı Eğitimi ve Değişimi Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen sempozyumdaki eserler 13 Haziran’dan itibaren Büyükşehir Belediyesi Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde Eskişehirlilerin beğenisine sunulacak.