Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen ’buzağı teşvik’ yarışması ilginç görüntülere sahne oldu.
Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali kapsamında hayvancılığı teşvik etmek, kültür ırkı hayvancılığı geliştirmek amacıyla Hisarcık Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen buzağı teşvik yarışmasına 19 üretici katıldı.
Jüri üyeliklerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Coşkun Güler,
Hisarcık Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Karakurt, Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Engin Aktaş’ın yaptığı buzağı teşvik yarışmasında ahırlar için barınak durumu, teknik özellikler, iç ve dış temizlik, hayvan sayısı, buzağıların ana karakterleri ile karşılaştırılması, hayvan sahibinin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilişkileri, desteklemelerden yararlanıp yararlanmadığı konularında 30 üzerinden işletme puanı verdi. Jüri daha sonra 0-8 aylık buzağılarda dış görünüş, yaşa göre gelişimi, sağlıklı görünüm, ırkının özelliklerini taşıyıp taşımadığı ve tırnak bakımı kriterlerini dikkate alarak 18 buzağıya 70 üzerinden puan verdi.
Buzağı teşvik yarışmasında bir konuşma yapan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, bu yıl 28’incisi düzenlenen Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali’nin hem üreticilerin teşviki, hem de tanıtımı açısından önemine dikkat çekti. Yılmaz, "28 yıldan beri devam eden, geleneksel hale gelmiş bölgenin bir takım aktiviteleri bir araya getiren, buna fırsat veren ve kendi geleneklerimizin yaşatılmasına vesile olan güzel bir program. Etkinlik bu yıl milli piyango çekiliş programıyla da farklı bir konsept kazandı. Üreticilerimizi teşvik etmek açısından önemli bir organizasyon." diye konuştu.
Buzağı Teşvik Yarışması sonunda İsmail Şahan’a ait Simental cinsi 1 aylık buzağı birinci olurken, Halit Fidan’a ait Simental cinsi 1 aylık dişi buzağı ikinci, Mehmet Kurnaz’a ait Simental cinsi 2 aylık buzağı üçüncü oldu.
Yarışmada dereceye giren buzağı sahiplerine ödüllerini, Vali Şerif Yılmaz, İl Jandarma Alay komutanı Albay Mustafa Uğur, Hisarcık Kaymakamı Davut Bayraktar ve Belediye Başkanı Fatih Çalışkan tarafından verildi.
Yarışmada ilk üç dereceye giren buzağı sahiplerine Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığınca 1’er çeyrek altın, Kütahya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Üst Birliği ve Hisarcık Ziraat Odasınca 1’er çeyrek altın, Ayrıca yarışmaya katılan buzağı sahiplerine belediye tarafından 1 çuval yem, ilk 6’ya giren buzağı sahiplerine ise Korkmaz Tarım tarafından bölgede ilk defa imal edilen arpa ezmesi verildi. Ayrıca dereceye giren buzağılara Var-Vet Veterinerlik tarafından 1 yıl boyunca ücretsiz muayene hizmeti verilecek.
Yarışmada Hisarcık Halk Oyunları ekibi de folklor gösteri sundu.(MA-EFE)