Eskişehir Sanat Derneğinin yıl sonu sergisini, parkinson ve kanser hastalarının eserleri süslüyor.
Sergi; Turgut Özakman Sergi Salonunun en üst katında sergi salonunda açıldı. Serginin ismini "Onkoloji ile tanışanlar" olarak belirlediklerini anlatan parkinson hastası ve sergi organizatörü Meryem Göktepe, sergiye 53 sanatçının katıldığını ve 110’un üstünde eserin sergilendiğini söyledi. Çağın hastalığının kanser olduğuna dikkat çeken Göktepe, "Kansere yakalanan da var yakalanmayan da. Ama yaşadığımız çağda herkes kansere aday. Bunu ortaya koyabilmek için hem yaşanmışları göz önüne alarak hem de yaşanacakları göz önüne alarak, Kanser Vakfına bağışlamak için satışa sunduk eserlerimizi. 110 eserden 10’on üzerinde eseri satışa çıkardık. Yağlı boya, seramik, cam, şiir gibi eserler de sergilenecek" dedi.
"VATANDAŞLARIMIZ HERŞEYİN FARKINA VARMALILAR"
Tüm vatandaşları sergiye beklediklerini anlatan Göktepe, "Hayat hastalıklarla, sağlıkla ve her türlü etkenle bir bütün. Yaşadığımız çağda insanlar ekmek parası bulamazken, sanat nedir diye düşünebilirler. Sanat ruhun gıdasıdır. İnsan karnı açıktığında karnını ekmekle doyuruyorsa, ruhu doyurmak için de sanat gereklidir. Sanat illa çok paralar harcanarak yapılmaz. İnsanın bir çöpü, diğer çöpe yapıştırması bile mesafe aldırabilir. Yeter ki insan istesin. Hiç bir işi küçümsemeyelim. Küçük denilen bir kırıntı bile serçeleri besler" açıklamasında bulundu.
"HALKIMIZ SANATA YABANCI DEĞİL"
Eskişehirlilerin sanata yabancı olmadığını belirten Göktepe, "Herkesin evinde yağlı bir tablo olmasa bile bir küçük çerçeve vardır. Bu da bir sanat eseridir. Benim iki eserim burada sergileniyor. Kanser hastası arkadaşlarımızın kendi yaptıkları tablolar da burada sergileniyor. Hepsinin tablosu kendini anlatıyor. Tablolara baktığımız zaman zaten duygular çok güzel anlaşılıyor. İki tane şairimiz de bize kitaplarını göndererek destek oldu. Bursa Mudanya’dan Dilaver Atılgan arkadaşımız 10 adet kitabını bize bağışladı. Eskişehir sanatçılarından ve gururla söylüyorum benim de öğrencim olan Vildan Çalışkan Kılıçer de şiir kitaplarını gönderdi. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"RESMİ YAPARKEN SURİYELİ ÇOCUKLARDAN ETKİLENDİM"
Kanserle mücadele eden Güler Ünlü ise eserini yaparken Suriyeli çocuklardan etkilendiğini söyledi. Eserine başladığı zaman çocukların yaşadıkları zorlukların gündemde olduğunu ifade eden Ünlü, "Resmimde ailesini kaybetmiş bir çocuğun yüzü var. Tablolarımda siyah beyaz renkler kullanıyorum. Siyah beyaz renklerle daha başarılı olduğumu düşünüyorum. Hemde nostaljik bir havası var. Şu ana kadar 12 tane yağlı boya tablo yaptım. Biz kanser hastası olduğumuz için olaya biraz daha duygusal bakıyoruz. İnsanların da gelerek bizim hayattan vazgeçmediğimizi, hala yaşama sıkı sıkıya bağlı olduğumuzu görsünler istiyoruz. Bizden sonra da hastalığa yakalanacak olanlara da örnek olmak için yapıyoruz. Ben 4 yıldır kanserle savaşıyorum, hiçbir zaman mücadeleyi bırakmadım. Mücadelemi ailemin desteği ile de sürdürüyorum ve inşallah hastalığı da yeneceğim" şeklinde konuştu.
Öte yandan serginin 5 gün açık olacağı öğrenildi.