Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan ve padişah kaftanlarında kullanıldığı için ’saray kumaşı’ olarak bilinen ’kutnu’nun kullanım alanlarının genişletilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kutnu Kumaş Tanıtım Grubu, kutnunun kullanım alanlarının genişletilmesi için çalışma yürütüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Mutfak Sanatları Müzesi’nde (MUSEM) düzenlenen basın toplantısında, kutnunun modernize edilerek geleceğe taşınabilmesi için yola çıktıklarını söyledi. Gaziantep’in bulunduğu bölgenin dünya medeniyetinin yazıldığı bölge olduğunu ifade eden Şahin, bu kültürel zenginliğin büyük bir emanet ve sorumluluk olduğunu vurguladı.
’KUTNU’ ULUSLARARASI BOYUTTA TANITILACAK
Tarihe sahip çıkmak ve kültürel değerleri gelecek kuşaklara taşımak amacıyla kurulan Kutnu Kumaş Tanıtım Grubu’nun kısa zamanda büyük mesafe aldığını dile getiren Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu büyük bir emanet ve sorumluluk. Biz artık zenginliğin kültürel miras olduğunu biliyoruz. Biz de kültürel belediyecilik alanında ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bu anlamda kutnunun da kültürümüzde önemli bir yeri var. Kutnu kumaşının ortaya çıkması için bu ham maddenin burada üretilmesi lazım. Ustaların el tezgahıyla bu zenginliği buraya katması lazım. Bunların hepsi birleşerek geçmişten geleceğe bunu modernize etmek ve geleceğe taşımak, uluslararası boyutta bunun tanınabilirliğini sağlamak gibi bir hedefle yola çıktık."
Kutnu Kumaş Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu ise kasım ayından itibaren yaptıkları çalışmalar sonucu ilk sergiyi açma aşamasına geldiklerini belirtti. Kumaşın çağdaş modaya nasıl uyarlanacağını araştırdıklarını ifade eden Konukoğlu, bu serginin ilk faaliyetleri olduğuna dikkat çekerek, geçen hafta büyük bir atölye kurduklarını ve bunun önemli bir adım olduğunun altını çizdi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da kutnu tarihine ilişkin bilgiler verdi.