Dünyacı ünlü müzisyen Burhan Öçal, Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen dedesi İsmail Efendi ve tüm şehitleri, zaferin 100. yılında bestelediği çok özel bir eserle anıyor.
Saba makamında okunan sabah ezanıyla başlayan bestede, davul ve zurnaya evrensel altyapıyı oluşturan melodiler ve batı müziği dörtlüsü de eşlik ediyor. Saba makamındaki sabah ezanı, Çanakkale yöresinin çok eski bir geleneği olan, yeni evli çiftleri ilk sabah ezanında saba makamında çalınan davul-zurnayla uyandırma geleneğine dayanıyor. Şimdilerde unutulmuş olan bu gelenek, sadece yörenin yaşlıları tarafından biliniyor. Beste, ‘Düğüne gider gibi ölüme gittiler’ mesajına dayanıyor. Umutsuzluktan uzak bir hüznün hakim olduğu müziğin girişi savaşan askerlerin coşkusunu, ritmi ise şehit düşmek üzere olan bir askerin kalp atışlarını sembolize ediliyor.
Çanakkale Savaşı’nda şehit olan dedesi İsmail Efendi için yaptığı beste hakkında bilgi veren Burhan Öçal, “Bu besteyi yaparken sıra dışı bir azmin, insanlık mücadelesinin hikayesini yansıtmaya çalıştım. Çanakkale’de can veren tüm dedelerimizi, ecdadımızı düşündüm. Fakat bununla birlikte karşı cephede savaşan ve artık bu memlekette uyuyan diğer ruhları da unutmadım. Bu yüzden besteyi yaparken tasavvuf musikisinin ögelerini kullandım. Davul ve zurnaya evrensel altyapıyı oluşturan melodiler ve batı müziği dörtlüsü de eşlik etti. Bu büyük destana saygı duruşu niteliğindeki eseri, başta Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen dedeme, tüm şehitlerimize ve orada can veren tüm insanlığa adıyor ve ithaf ediyorum” dedi.
Müzisyen Öçal’ın duygu yüklü eseri, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Ahmet Esenkaya tarafından kaleme alınan ve ön sözleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılan ’Sıhhiye 1915’ isimli kitaptan yola çıkılarak hazırlanan belgeselin de müziği olacak.
Sıhhiye 1915 adlı kitabın Genel Yayın Yönetmeni ve hazırlanan belgesel filminin yapımcısı Mehmet Mücahid Demir, “Sıhhiye 1915, Çanakkale cephemizdeki genel durumun ve savaşın yanı sıra çeşitli anılar, portreler, farklı kaynaklardan derlenmiş istatistik veriler ve ilk kez ortaya çıkarılan fotoğrafların yer aldığı bir eser. Çanakkale ile ilgili yeni ve çok yönlü çalışmaların önünü açabilmesi açısından da önemli bir kaynak niteliğini taşımakta. Dolayısıyla böylesine değerli bir eseri unutulmaz kılmak adına belgesel filmiyle destekledik” dedi.