"Sinemanın 120 Yıllık Serüveni”, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde sergilendi. Türk Sineması’nın yıldızlarının yer aldığı sergi açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Türk Sineması, kültürümüzü anlatan onlarca, yüzlerce insan yetiştirdi. Biz onlarla gurur duyduk. Çünkü o insanlar aslında bizim aynamızdır” dedi.
Beyoğlu Belediyesi, koleksiyoner Şerif Antepli’nin sinema konularının yer aldığı "Sinemanın 120 Yıllık Serüveni” sergisine ev sahipliği yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın açılışını yaptığı sergiye; Türk Sineması’nın yıldızlarından İzzet Günay, Ediz Hun, Süleyman Turan ve emektar Yeşilçam Yönetmeni Aram Gülyüz gibi ünlü isimler katıldı. Sanatseverler tarafından da büyük ilgi gören sergi, emektar sinemacıları duygulandırdı.
BEYAZ PERDEDEN 120 YILLIK MACERA
Sinema dünyasından her türlü anıların yer aldığı sergide; afişlerden pullara, plaklardan kartpostallara, çizgi romanlardan madalyonlara, oyuncaklardan telefon kartlarına, hatıra paralardan film şeritlerine, sinema ile ilgili hemen her şey bulunuyor. Yüzlerce objeyi izlerken 120 yıllık bir sinema macerasının yaşandığı sergi, yine o maceraların film müzikleri ile adeta tamamlandı.
Onlarca yıllık birikimlerini sergileyen Koleksiyoner Şerif Antepli, çocukluk yaşlarından itibaren sinemaya ilgi duyduğunu belirterek şunları söyledi: “İlkokul yıllarında babamın pullarına bakarak, pulu sevmeye başladım. Pulu severken sinemayı da çok sevdim. 25 sene evvel, üzerinde sinemaya ait fotoğraf ve çizim olan pullar toplamaya başladım. 1995 yılına geldiğimde, dünyada sinemanın 100.yılıydı. Bende topladığım bu pullar ile ilk kişisel sergimi açtım. Bugün de 4. kişisel sergimi açıyorum. Benim bütün gayem toplamış olduğum pulları ve objeleri insanlara sunmak ve paylaşmak. Yapmış olduğum sergilerde insanlara pul ve obje koleksiyonunu sevdirmeye çalışıyorum”
“TÜRK SİNEMASI’NA EMEK VEREN İNSAN BİZİM AYNAMIZDIR”
Sinemanın hem Türkiye’de hem de dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, sinemanın 100’üncü yılında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için mutluluk duyduğunu söyledi.
Sinemanın tarihi hakkında bilgiler veren Demircan, “Sinemanın başlangıcı, Yeşilköy’deki Rusların yaptığı Ayastefanos abidesinin yıkılışıdır. Ruslar 1877 Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra, İstanbul’a kadar geliyorlar. Ruslar, İstanbul’a kadar gelmelerinin zaferleri adına bir atak yapıyorlar. Sonuç olarak Ayastefanos abidesi yıkılıyor ve yıkıldığı günü birisi filime çekiyor. İşte o film, Türk Sineması’nın başlangıcı oluyor” şeklinde konuştu.
“Türk Sineması, kültürümüzü anlatan onlarca, yüzlerce insan yetiştirdi” diyen Başkan Demircan, “Biz onlarla gurur duyduk. Çünkü o insanlar aslında bizim aynamızdır. Bizi anlatıyorlar, biz onlara bakarken ağlıyorduk, gülüyorduk, neşeleniyorduk. Çünkü sinemada beyaz perdede kendimizi görüyorduk. Bunu anma adına nerede hangi sergi varsa tabii ki de başımızın tacıdır” diye konuştu.
ANILAR YENİDEN CANLANDI
Sergiyi gezen birçok sanatçının anılarını ilk gün ki gibi tekrar canlandı. Sergiden çok etkilendiğini söyleyen Ediz Hun, böyle koleksiyonların gelecek nesillere aktarılması gerektiğine vurguladı. “Bizler faniyiz” diyen Ediz Hun, “Bugün varız, yarın olmayacağız. Ama insanlık ebedi. Bunun için başta belediyelerimiz çok önem taşıyor. Bu koleksiyonun belli bir konuda muhafaza edilmesi ve yarınlarda, yarınlardan sonra torunlarımıza, sizin torunlarınıza aktarılacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor” dedi.
’Sinemanın 120 Yıllık Serüveni’ isimli sergi 1-10 Nisan 2015 tarihlerinde Beyoğlu Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açık olacak.