Sinop’ta yapımı planlanan Kültür Merkezi inşaatı sırasında ortaya çıkan tarihi eser ve mezarlar bulundukları yerde sergilenecek.
Sinop’un merkezde yapımı planlanan Kültür Merkezi inşaatında ortaya çıkan M.Ö. 4. yy kadar uzanan çok sayıda gömülerin yer aldığı Antik Nekropol kalıntıları bulundukları yerde sergilenecek. Kazı alanında incelemelerde bulunan Sinop Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Kaya, bu eserlerin Sinop’a katkısı olması için yerinde sergilenmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Kaya, "Memleketimizde bulunan arkeolojik değerler taşınır kültür varlıkları ve taşınmaz kültür varlıkları olarak adlandırılır. Sinopumuzda taşınır kültür varlıklarının müzemize getirdiğimizde, dikkat ederseniz müze sanki bilgisayarın donuk bir yüzü gibi durmaktadır, müzeler vitrinlerini değiştirmesi zordur, bu izin isteyen, zaman ister. Eserlerde müzeye götürüldüğünde müzelerin de vitrinleri değiştirilemeyeceği için depolarda duracak. Benim önerim bunun yerinde korunması ve sergilenmesi, bunun teknolojisi günümüzde mevcuttur. Bu eserler bugün gördüğümüz hali ile Kültür Merkezinin bünyesinde korunmalı. Yoksa görünen gerçek, kazı alanlarında böyle eserler çıktığında kişinin maddi gücü yoksa orası çukur olarak kalıyor ve sonrasında çöplüğe dönüyor. Bunların yerinde korunması yasak değil, tamamen aksine bundan insanlar sevinç ve başarı duymalı. Bu eserlere sahip çıkmamız lazım, bunlar bizim geleceğimiz" diye konuştu.
Turizm araştırmacısı Kaya konuşmasının sonunda Sinop’un turizmine de dikkat çekerek, "Sinop’un turizmindeki en büyük faktör tarihi eserleridir, yoksa iki ay denize girmekle burada ki turizm tesisleri ayağa kalkamaz" dedi.
Cemalettin Kaya yaptığı açıklamaların ardından kazı alanında çalışanlarına tatlı ikram etti.
Öte yandan edinilen bilgiye göre, Sinop Valiliği’ne burada bulunan tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi için İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün gerekli yazıları yazdığı öğrenildi.