"Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa Rize Valisi Kemal Çeber’in eşi Neslihan Ayan Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’in eşi Fatma Metin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, kamu kurum kuruluşları yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, turizm sektör temsilcileri, meslek liseleri öğretmen ve öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda Türk Mutfağı tarifleri, yöresel lezzetler ve şehrimizin coğrafi işaretli ürünleri tanıtılarak katılımcılara ikram edildi.

Meslek liseleri yiyecek içecek bölümü öğrencilerii halk eğitim merkezleri tarafından ilimize özgü lezzetler olan  karalahana sarması, turşu tavalı, hamsili ekmek, pileki taşında mısır ekmeği, lahana çorbası, süt helvası, kabak sütlüsü, Hemşin ketesi gibi pek çok yöresel lezzetin yanı sıra Derepazarı pidesi, Çayeli kurufasülye yemeği, pepeçura, Rize simidi, enişte lokumu, baston ekmek ve Rize çayı gibi coğrafi işaretli ürünlerimiz tanıtılarak katılımcılara ikram edildi.

 “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabında yer alan tariflerden sunumlar yapıldı. ÇAYKUR tarafından hazırlanan alanda çay çeşitleri tanıtılarak ve çay demleme sunumu yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, “ Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde,  Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası” 21-27 Mayıs tarihlerinde ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Rizemizde Rize Valiliğimiz himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz koordinasyonuyla Rize Belediye Başkanlığı, İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Belediyeleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, ÇAYKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezleri işbirliği ve katkılarıyla hazırladığımız programda Türk Mutfağı tarifleri ve yöresel lezzetlerimizi tarifleri ve ikramlarıyla tanıtacağız.” diyerek kurumlar arası işbirliğiyle Türk mutfağı, yöresel lezzetler ve gastronomi alanında çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Türk Mutfağı Haftası Rize Programı, Türk Mutfağı ve Yöresel Lezzetler tanıtım ve ikramların ardından, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Gülnihal Kahraman ve Araştırma Görevlisi Gökhan Onat tarafından “Gastronomi ve Türk Mutfağı” konulu sunumla devam etti. Program sonunda, Gastronomi Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan modern laz böreği katılımcıların beğenisine sunuldu.