Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "2015 Türkiye-Katar karşılıklı kültür yılı kapsamında yapılacak etkinlikler iki ülkenin kültür miraslarının gelecek kuşaklara aktarılması yönünde çok önemli katkılar sağlayacaktır. 2015 yılı iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri kültürel boyutta da güçlendirmektedir" dedi.
“Katar Çağdaş Sanat Sergisi”, Cermodern Sanat Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ve Katar Ankara Büyükelçisi Salem Bin Mubarak Al Shafi’nin ve sanatçıların katılımıyla açıldı. Konuşmasına programlarının yoğunluğu nedeniyle açılışa katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in selamlarını ileterek başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, “Ankara ve Türkiye’de bir ilk özelliğini taşıyan üç kuşaktan seçkin sanatçıların eserlerini ihtiva eden bu özel sergi vesilesiyle Katarlı kıymetli sanatçıları ülkemizde misafir etmekten duyduğum memnuniyeti ayrıca ifade etmek isterim. Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyetiyle Katar Devleti arasında bir mutabakat çerçevesinde 2015 yılında karşılıklı kültür yılı kutlanması kararlaştırılmıştır” diye konuştu.
Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2015 yılı boyunca her iki ülkede pek çok kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirilecektir. Planlanan etkinlikler arasında büyüleyici olarak tanımlanan Katar’ın inci sergisi, av ve avcılık sergisi, edebiyat ve arkeoloji oturumları, geleneksel Türk el sanatlarının kardeş Katar halkıyla buluşturulması, Türk sinemasına ait ödüllü filmler gösterimi, turizm profesörlerinin ağırlanması, kitap fuarlarına katılım, fotoğraf, resim sergisi, müzik ve dans gösterileri düzenlenmesi gibi ortak tarihimize ve kültürel değerlerimize vurgu yapan önemli etkinlikler yer almaktadır. Av ve avcılıkla ilgili sergi ben gittiğim zaman bitmişti Katar’da. Ben de özellikle şahincilik konusunda çok meraklıyım, takip ediyorum. Burada merakla bekliyoruz onu. Yine ben özellikle Arap atı konusunda bir meraklıyım. Onun için av ve avcılık sergisi çok ilgimi çekiyor. 2015 Türkiye Katar karşılıklı kültür yılı kapsamında yapılacak etkinlikler iki ülkenin kültür miraslarının gelecek kuşaklara aktarılması yönünde çok önemli katkılar sağlayacaktır. 2015 yılı iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri kültürel boyutta da güçlendirmektedir. 2015 yılı ülkelerimizin kültür ve sanat değerlerimizin karşılıklı olarak tanıtılması açısından önemli bir yıl olarak anılacaktır.”
Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salem Bin Mubarak Al Shafi ise, “Kültür faaliyetleri iki ülke halkları arasında ilişkileri geliştirilmesi için çok önemli olduğundan Katar Türkiye kültür yılında amacımız kalıcı kültürel projelerin başlangıcı için platform oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Üç kuşaktan 22 sanatçının 46 eserinin yer aldığı sergi açılışına Yousef Ahmed, Hanadi Al-Darwish gibi uluslararası koleksiyonlarda yer alan sanatçılar da katıldı. Sergi 25 Haziran 2015 tarihine kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.