Türkiye-Çin Dostluk Vakfı İstanbul şubesinde gerçekleştirilen etkinliğe Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Çaykur Bölge Müdür Yardımcısı Halil Babacan, Türkiye- Çin Dostluk Vakfı Başkanı Hasan Çapan ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye Çin Dostluk Vakfı İstanbul Şube Müdürü Sezgin Dönmez'in açılış konuşması ile başlayan organizasyon, Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei'nin konuşmasıyla devam etti.

Sezgin Dönmez konuşmasında, iki ülke arasındaki derin tarihsel ilişkiye vurgu yaparak kültürel benzerliklerin altını çizdi. Her geçen gün gelişen bağların bu tip etkinliklerle pekiştiğini aktaran Dönmez, Türkiye ve Çin arasında uzun geçmişe dayanan ilişkilerin daha da ileriye götürüleceğinden emin olduğunu kaydetti.

Etkinlikte söz alan Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, çayın her iki ülke için de kültürel bir değer olduğunu anımsatarak Çin'deki çay çeşitliliğine dikkat çekti. Çin'de ve Türkiye'de çay tüketim oranının oldukça yüksek olduğunu kaydeden Cui Wei, kahve tüketimindeki artışın çay tüketimindeki oranı etkilemediğini dile getirdi. İki ülkenin tarihsel bağına değinen Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi'nin ülkeler arasındaki ilişkilere ivme kattığının unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Çaykur Bölge Müdür Yardımcısı Halil Babacan ise konuşmasında, çayın Türkiye ve Çin için ortak kültür mirası olduğunu belirterek, çayın Türkiye ekonomisine olan katkısının çok fazla olduğunu söyledi. Türkiye'deki çay bahçelerinin dünyada üzerine kar düşen nadir bahçelerden olduğunu ve bu nedenle bitki zararlılarına karşı ilaçlamaya gerek kalmadığını bildiren Babacan, çayın sosyalleşme açısından da önem taşıdığını anlattı.

Çin çay kültürü ve Türk çay kültürü video sunumlarının yapıldığı etkinlik, Tiryaki Organizasyon Halk Oyunları ekibinin horon performansı ve Çinli kaligrafi sanatçısının çizimleriyle devam etti.

Her iki ülkenin çaylarının tanıtımlarına da yer verilen organizasyon, Türk-Çin yemeklerinin davetlilere sunumu ile tamamlandı.