İZMİR'in Konak ilçesindeki tarihi Kızlarağası Hanı girişine kurulan Üreten Kadınlar Pazarı'na katılan Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, el yapımı doğal gıda ürünlerini satışa sundu. Gün boyu çarşı ziyaretçilerine satış yapan kadınlar, gelir elde etmenin mutluluğunu yaşadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kızlarağası han yönetimi iş birliği ile gerçekleştirilen ‘Üreten Kadınlar Pazarı’nın bu haftaki kadın derneği Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi oldu. Her çarşamba kurulan pazarda kendi hazırladıkları ürünleri sergileyen kadınlar satış yaparak kazanç elde etti.

2014 yılında kurulan Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin 72 üyeye sahip olduğunu belirten Başkan Hürriyet Yıldız, önce eğitim alan üyelerin yaz boyunca farklı festival ve etkinliklerde yer aldıklarını söyledi. Üye kadınların, hijyen, ahşap, cam, el sanatları, 3 boyutlu resim çalışmaları ve liderlik üzerine eğitim aldığını anlatan Yıldız, "Kooperatifçilikte gönüllülük esastır. Biz üretip kazanmaya odaklandık. Kadınların sosyal hayatın içinde yer alarak evden çıkıp para kazanmalarını hedefliyoruz. Hem keyifli zaman geçirip hem yeniliklerden haberdar olarak çeşitli etkinlik ve festivallere katılıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerde yer alıyoruz" dedi.

Kooperatiflerine üye olan tüm kadınların ilgili oldukları el işleriyle ilgili numune ürün çalışması çıkardıklarını dile getiren Hürriyet Yıldız, dikiş nakış ve benzer ürünlerden en iyi olanların seçildiğini vurguladı. Üyelerin çalışma saatleri ya da parça başı ürüne göre iş bölümü yapılarak pay aldığını ifade eden Başkan Yıldız, şunları söyledi:

"Üyelerimiz gıdada hijyen koşullarına uygun olarak hem kooperatif çatısı altında hem evlerinde üretim yapıyor. Yapım ve sunuş aşamasında hijyen koşullarına özen gösteriyoruz. Kızlarağası Hanı'na ilk kez geldik. Kooperatifimize üye olurken ikametgahı Bornova'da olanları tercih ediyoruz. Üyelerimiz gıdanın dışında nikah şekerleri, konseptlere uygun yakaları işli, pamuklu dantel elbiseler hazırlıyor. Bu yaz bu elbiseler Bodrum, Marmaris, Çeşme sahillerinde çok giyildi. Küçük el çantaları yapıyoruz. Askılı file, altı bez yada tamamı file şeklinde yapılmış çantalar üretip satıyoruz. Sosyal projelerde varız. Bebeklere oyuncak hazırlıyor, yaşlıları huzurevinde ziyaret edip gönüllülük bazında yapılmış ürünleri hediye ediyoruz. Bugün börek, tarçınlı cevizli kurabiye, poğaça, patlıcanlı börek, yaprak sarma, cheese kek, katkısız ev limonatası, sigara böreği, Yakaköy'den topladığımız domates, biber, patlıcan gibi doğal sebzeleri satıyoruz. İlgiden çok memnunuz. Kadınlarımız hem üretiyor hem de emeklerinin karşılığını alıyor."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, ()

FOTOĞRAFLI