Vali Ersin Yazıcı, Rizeli sanatkâr Maksut Mercan'ı atölye olarak kullandığı evinde ziyaret etti.
Osmanlı uçakları ve gemileri Rizeli sanatkâr Maksut Mercan tarafından hayranlık uyandıracak derecede maketleştiriliyor.

AYRI BİR ÖYKÜ
Bir şarkıyı yeniden söylemek değil; ona kişiliğini, ruhunu, tarzını katarak, başka, bambaşka, sanki yeni bir şarkı gibi ortaya çıkarmak olduğunu gösteren bir çalışma. Mükemmel bir şekilde tasarlanmış maketleri, insanı kendinden geçirip, bulutların üzerine çıkaracak bir dinginlik içinde seyrederken, Usta Maksut Mercan abartıdan uzak, içten ve doğal bir şekilde onlara eşlik ediyor. Usta'nın yorumuyla ayrı bir güzelliğe bürünen bu eserler, her biri ayrı bir öykü aslında.

YILLAR SÜRÜKLEYİP GÖTÜRDÜ
Boyayla, fırçayla, camla, kurşunla, çamurla, alçıyla, bakırla, pirinç levha, demirle, ahşapla yıllar sürükleyip götürdü. Uzun yıllar çalışmalarını Ankara'daki atölyesinde yürüttükten sonra Rize'ye dönen Maksut Mercan çalışmalarına İslampaşa Mahallesindeki atölyesinde devam ediyor.
Bazen bir camiyi süsledi, bazen modern bir yapıyı, bazen yıllara direnen eski bir yapıyı restore etti. Bunu yaparken de hem sanatçı hem de teknisyen işlevini üstlendi. Şimdi vitray rölyef ve maket çalışıyor. Türkiye'nin 60 ilinde büyüklü küçüklü çalışmalara imza attı. Edirne'deki bir bankadan Van'daki bir misafirhaneye, Antalya'daki bir turistik tesisten, Rize'de Sahil Cami vitraylarına kadar birçok yerde uğraşı var.

BLERİOT
Türkmenistan'da bakır rölyef çalışmaları, Askeriyede komuta katları tasarımları, müzelerde maket çalışmaları tek tek uğraşıp hayata geçirdiği objeler. Bunun yanında ½ ölçeğinde yaptığı Osmanlının ilk uçağı BLERİOT kara havacılık komutanlığı müzesini süslemektedir. Şimdi Osmanlı uçakları ve gemilerinin ölçekli maketleri yapmaya devam ediyor.

BİR KÜLTÜR HEDİYESİ
Maksut Mercan'ın birbirinden değerli eserleri hakkında bilgi alan Vali Yazıcı, "Bu sanat atölyesi çok güzel bir hizmet. Osmanlı Kültür Mirasının yaşatıldığı, Anadolu kültürünün izlerinin bulunduğu ve el emeği ürünler özel bir koleksiyon. Yapılan ürünler çok güzel. Bir yandan denizcilik tarihimizi bilmemiz ve öğrenmemiz açısından son derece önemli bir kültür hediyesi. Bu uğraşlar insanı dinlendirir ve mutlu eder. Sanatkârları biraz ön plana çıkarmamız gerekiyor. Maksut Mercan Bey de böyle birisi. Bu arkadaşımıza destek olmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. 

TARİH VE KÜLTÜRÜ SABIRLA HARMANLADI
Tarih ve kültürü sabırla harmanlayan Maksut Mercan ise, "Özellikle duyarlılığı ile bizleri buraya kadar gelerek onure eden valimize teşekkür ediyorum. Valimizin sanatın ve sanatçının yanında olduğunu görmek beni çok motive etti" dedi.
Ziyarete Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ile Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu da eşlik etti.