Madde bağımlılığı ülkemizde ve büyük dünya ülkelerinde öğrenciler ve gençlerimizi tehdit eden, sağlık ve güvenlik riski oluşturan suçların başında gelmektedir. Yapılan araştırmalar göre madde kullanımı ve bağımlılığında nemli risk grubunun 12 - 24 yas arasındaki gençler oluşturmaktadır. Bu yaş grubundaki kitlenin büyük bir çoğunluğu öğrenci olarak yaygın ve örgün eğitim kurumlarında bulunmaktadır. Madde bağımlılığı ve kullanımı suç türü olarak okul ve çevresinde güvenliği tehdit eden ve çocukların bedensel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden birisidir. Bu konu ile ilgili olarak okul, öğrenci, öğretmen, aile ve kolluk kuvvetleri arasında güçlü bir iletişim ve dayanışma sağlanarak geleceğimizi tehdit eden bu suç olgusuna karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmelidir. Eğitim çalışmaları sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken konu ise öğrencileri ve gençleri maddeye özendirici olmaktan sakınan ve merak etmelerine neden olacak anlatım ve eğitimlerden uzaklaşmak ve bu konuda gereken duyarlılığı göstermektir.

Madde bağımlılığı ve kullanımı ile ilgili olarak uzman kişilerce hazırlanacak programlar doğrultusunda bilgilendirici ve aydınlatıcı olduğu kadar caydırıcı çalışmalara devam edilmesi gerekmektedir. Okul ve kolluk kuvvetleri iletişimi en üst düzeyde sağlanarak okullar ve çevresinde bilgi toplama ve önleme faali yetlerine proaktif bir güvenlik yaklaşımıyla ağırlık verilmelidir.

Madde bağımlılığını ve kullanımını azaltmak için güvenli okul ve güvenli kampüs yaklaşımı çerçevesinde yetkili kurum ve kuruluşlarca stratejik eylem plan ve programları hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır. Okulun yakın çevresi ile bulunduğu bölgedeki suç türleri ve suçlu profilleri incelenerek okul ve öğrenci güvenliği için risk ve tehdit oluşturan faktörlerin tespit edilmesine ve önlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Kaynak: Güvenli Okul