Khaledonya adlı teknesiyle Anadolu Kavağı’ndan çok sayıda teknenin eşliğinde yola çıkan Rizeli işadamı Kadir Yurtseven, yelkenliyle Karadeniz’in Türkiye, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan kıyılarına ulaşarak dünyada bir ilke imza atacak. Kadir Kaptan, 2 ayda tamamlamayı planladığı 2 bin millik Karadeniz yolculuğunun en zorlu anlarını içeren bir belgesel film de çekecek.

Kadir Kaptan, yolculuğun ardından hazırlayacağı kitapla da yelkencilerin Karadeniz’le buluşmasını sağlayacak.Dünyada çok az sayıda kalan 1972 model 10.80 metre uzunluğundaki Fransız yapımı Fandango teknesiyle yola çıkan Kadir Kaptan, Khaledonya’nın yelkenlerine dolduracağı rüzgarla İstanbul’un ardından Amasya, Sinop, Rize, Hopa, Batum, Sokhimi, Sochi, Tuapse, Novorossiysk, Mariupol, Berdyansk, Sivastapol, Yevpatorriya, Odesa, Constanta, Varna, Burgaz, Kıyıköy’den sonra Türkiye’ye ulaşmayı hedefliyor.


İLK KEZ BİR YELKENLİ ROTASI ÇİZİLECEK

Yaklaşık 2 ayda bitirilmesi planlanan yolculuğun tamamlanmasıyla Karadeniz için ilk kez bir yelkenli rotası çizilecek. Güçlü akıntının fazla olması, zorlu hava koşullarında sığınacak yer eksikliği ve küresel iklim değişikliği süreçlerine bağlı olarak sık sık yaşanan şiddetli fırtınalar nedeniyle bugüne kadar hiçbir yelkenci Karadeniz’i geçmeye cesaret edemedi.

1962 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde doğan Kadir Kaptan, hem Karadeniz’e hem de denizciliğe olan tutkusunun genlerinden geldiğini söylüyor. Karadeniz’in çevre ülkelerinde yaşayanların için “Aslında hepimiz bir gölün etrafındaki insanlarız” diyen Kadir Kaptan, babasından miras aldığı deniz tutkusunu şu sözlerle anlatıyor: “Babam 22 yaşındayken önce bir arkadaşıyla Rize Pazar’dan İstanbul Moda’ya gitmek için kayıkla yola çıkıyor. Yaklaşık 3 ay boyunca iki kürek kullanarak hedeflerine ulaşıyorlar. Şimdi biz de Karadeniz’in kuzeyden güneye doğudan batıya tüm kıyılarına giderek bir ilke imza atmak istiyoruz. Karadeniz’in zorluklarını ve verdiğimiz mücadeleyi insanların görmesi için belgesel bir film de yapacağız.”


"KARADENİZ YELKEN TURİZMİNE AÇILACAK"

Karadeniz yelkenlilerin yeni adresi olacakTüm Ege ve Akdeniz sularında yelkenli seyirleri yapıldığını ve bunlarla ilgili çok sayıda kitap ve basılı yayın bulunduğuna dikkat çeken Kadir Kaptan, “Karadeniz için bir rehber kitap bulunmadığı gibi henüz Karadeniz’de herhangi bir yelkenli rotası çizilmemiştir. Bu nedenlerle Karadeniz’de yeni bir yelken rotası oluşturmak, bölge limanlarının ve yerleşimlerinin durumları üzerine bizden sonra bu rotada seyahat edecek gezi tekneleri için bilgilendirme yapmak bu tercihimizde etkili oldu. Bu vesileyle Karadeniz’in yelken turizmine açılması konusunda iddialıyım” diyor.