TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Metin Bıçakçı, “2019 yılı itibarıyla trafiğe kayıtlı yaklaşık 13 milyon otomobilin yüzde 40 LPG, yüzde 35'i dizel, yüzde 25'i benzin yakıtlılardan oluşuyor. Her zaman dile getirdiğimiz ve çözülünceye kadarda her fırsatta dile getireceğimiz konuyu tekrar ediyoruz. LPG`li araç kullanmak tehlikeli değildir ancak denetimsiz LPG`li araç kullanmak tehlikelidir. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Ülkemizde ki mevcut yasal LPG`li araçların gaz sızdırmazlık kontrolünün araç tadilatını yapan ya da araç yakıt sistemini değiştiren firmaların inisiyatiflerine bırakılmış, denetim ortadan kaldırılmış ve trafikte denetimsiz ve sızdırmazlık kontrolünden geçmeyen araçların tehlike saçmalarının önü açılmıştır. LPG veya CNG montajı yaptıran araç sahipleri araç tadilatını yapan ya da araç yakıt sistemini değiştiren firmadan aldıkları "montaj tespit raporu" ile birlikte Makina Mühendisleri Odası'na gitmeden araçlarının muayenelerini artık yaptırabiliyor.” diye açıkladı.

TMMOB Rize Temsilcisi Bıçakçı, “Denetimden uzak ve kaçak LPG dönüşümlü araçlar yetmiyormuş gibi, bir de kaçak olarak LPG’ye dönüştürülmüş. Ülkemizde, Suriye plakalı araçlara, geçici plaka verilerek SAA, SAB şeklinde tescil plakalı araçlar tehlike saçıyor. Bilindiği gibi, Suriye plakalı binlerce araç kentlerimiz de dolaşmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 04.05.2015 tarihli genelgesinde, Gümrük Yönetmeliğinin 381., 393. ve 394. maddeleri gereğince bu araçlara, giriş ayniyetini değiştirecek hiçbir tadilat veya benzeri işleme tabi tutulmaması gerektiği belirtilmiştir. Yani Bakanlık tarafından kesinlikle bu araçların LPG dönüşümlerine izin verilmemiştir. Bu nedenle Odamız tarafından hiçbir suretle bu araçların LPG dönüşümlerine izin verilmemiş ve kaçak olarak dönüştürülenlerin ruhsatına işletilmesi taleplerine de olumsuz cevap verilmiştir. Suriye`de benzin fiyatlarının ucuz olması nedeni ile dizel otomobil kullanımı yok denecek kadar azdır. İhtiyaç olmaması nedeni ile de Suriye`de, LPG dönüşümü konusunda yasal bir mevzuat bulunmamaktadır. Bu nedenle gelen araçların neredeyse tamamı yakıt olarak benzin kullanmakta iken Ülkemize geldikten sonra, neredeyse tamamı Ülkemizde benzin fiyatlarının yüksek olması nedeni ile araçlarına LPG dönüşümü yaptırdılar veya yaptırmaya devam etmektedir. Bir kısmı yasa dışı yollardan LPG`yi bir şekilde ruhsatına işletebilmekte, işletemeyenler de muayene sırasında sök- tak yaparak muayeneden geçmektedir. Her geçen gün güvenli kent imajından uzaklaşan, insanlarımızın sokağa çıkmaya çekindiği bu günlerde, trafikte de güvenli bir şekilde dolaşmak mümkün olmayacak hale geldi. Trafikte seyrederken acaba, LPG denetiminden geçmeyen hangi araç patlayacak korkusuyla araç kullanmak en stresli ve güvensiz araç sürüşü haline gelmiştir. Medyada sıkça gördüğümüz; trafikte seyrederken Patlayan, yanan araç haberlerini duymadan, daha fazla insanımızı kaybetmeden bu soruna çözüm bulunmasını, Suriye Plakalı araçların LPG`ye dönüşümü yasak ise gerekli trafik denetimlerinin yapılıp yaptırım uygulanması ya da yönetmelikten kaynaklanan eksiklik var ise yönetmelikte bir değişiklik yapılarak bu araçların yasal statüye dönüştürülerek denetimlerinin sağlanması gerekiyor. “Dedi.

LPG’li araçların kapalı otoparklara alımı durdurulmalı

Bıçakçı, “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmasını öngören taslağa “dikkati çeken Yunus Yener, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılan değişiklik taslağında, itfaiye teşkilatından gerekli izinlerin alınması kaydı ile LPG kullanılan araçların kapalı otoparklara alınması öngörülmektedir” dedi. Ülkemizdeki otoparkların genel durumu ve araçların bir kısmının mevcut durumu

Nedeniyle oldukça riskli ve tehlikeli sonuçlar oluşturabileceği aşikardır. Otoparklar ile araçların eksikliklerinin giderilmeden mevcut şartlarda LPG’li araçların kapalı otoparklara alınmaması gerekmektedir. Halkın can ve mal güvenliği ve kamu düzeni açısından yapılması gerekenler açıktır. LPG’li araçların yılda en az bir kez olmak üzere Sızdırmazlık Kontrollerinin akredite kurum ve kuruluşlarca yapılması yeniden sağlanmalıdır. Bu koşul sağlanmadıkça ve otoparklarda gerekli teknik düzenlemeler yapılmadıkça LPG’li araçların kapalı otoparklara alınmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmak istediği düzenlemeden vazgeçilmelidir. LPG tanklarının ve dönüşüm sistemlerinin seviyesinin ECE 67.01 teknik düzenlemesine uygun hale getirilmesi ve mevcut LPG’li araçların kontrolü sağlanmalıdır. LPG’li araçların periyodik bakımlarının yapılmasını sağlayacak bir takip sistemi oluşturulmalıdır. Yetkili ve görevli kılınan kurum ve kuruluşların yapacağı düzenlemelerde halkın can ve mal güvenliği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Yetkilileri uyarıyor ve LPG Dönüşümlü Araçların trafikte “TEKERLEKLİ BOMBA” olarak dolaşmasına izin verilmemesi, Suriye Plakalı araçların LPG`ye dönüşümü yasak ise gerekli trafik denetimlerinin yapılıp yaptırım uygulanması ya da yönetmelikten kaynaklanan eksiklik var ise yönetmelikte bir değişiklik yapılarak bu araçların yasal statüye dönüştürülerek denetimlerinin sağlanması için gerekli adımların atılmasını bekliyor, tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. “Dedi.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI