Konu hakkında bilgi veren MHP İl Başkanı Serkan Birben; yerel esnaf ve sanatkarların, ülke genelinde ulusal anlamda bir çok şubesi bulunan dev marketlerin ve AVM’lerin her ilde ve neredeyse her mahallede bir şube açmaları dolayısıyla iflas etme noktasına geldiğini görüyoruz.

Rize ve Rize gibi küçük illerin en büyük ekonomik sorunlarından birisi olan ulusal anlamda çalışan yerli ve yabancı sermayeli bu dev zincir market ve AVM’lerin yüksek yüksek rekabet gücü karşısında yerelde hizmet vermeye çalışan esnafların bu rekabete direnecek güçlerinin bulunmamasıdır.

Yerel esnafın bu konuda desteklenmesi ve ayakta kalması için yöre halkının daha fazla yerel esnaftan alışveriş yapması, yerel esnafı tercih etmesinin sağlanması gerekmektedir. Kazancının tamamını merkezlerine transfer eden ile 2-3 kişilik istihdamdan başka katkısı olmayan dev zincir marketlerin karşısında, her kazandığı kuruşu yaşadığı ile harcayan yerel esnafın yaşatılması bir zorunluluk olarak kabul edilmelidir.

Böylece yerel esnaftan yapılan alışverişten elde edilen kazanç ilimiz ekonomisi içinde kalmış olacaktır. Yerel esnaftan yapılan satın alımlarla, yereldeki büyümeye katkı sağlamış olacağız.

Başlattığımız kampanya ile yerel de ticaret yapan esnaf kardeşlerimizin sorunlarına da dikkat çekmeyi hedeflemekteyiz. Bu noktada zincir marketlere bir sınırlama getirilmesini bekliyoruz. Yan yana ve birbiri ardına açılan bu zincir marketler yerel esnafı iflasın eşiğine getirmiştir. Her ürünü satan, halıdan yorgana, dikiş makinasından ayakkabıya kadar uzun yelpazesi olan bu isteklere bir engel yada sınırlama gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılması halinde, yerel esnafın çalışamaz hale geleceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

İllerin ekonomik, toplumsal ve siyasal hayatında önemli bir yere sahip olan esnaflarımızın, yaşanan bu kriz dolayısıyla giderek ağırlaşan birçok sorunla karşı karşıyadır. Küçük esnafın ülke ekonomisine katkısının büyüklüğü düşünüldüğünde yaşanan bu olumsuz etkilerin toplumun geneline yansıyacağı bir gerçektir. Acilen yerelde hizmet veren esnafımızın sorunlarını çözüme kavuşturması gerekmektedir.

Birben;MHP Rize İl Başkanlığı olarak; ilimizin bütün sorunları önceliğimizdir. Bugün önümüzdeki en köklü sorunlardan biri olan yerel esnafın sorunlarına vurgu yapıp saha çalışması yapacağız. Daha sonra toplanan bu verileri bir rapor halinde Genel Merkezimize ileteceğiz. İl genelinde mevcut olan önemli ve geneli ilgilendiren sorunlarla ilgili çalışmalarımız devam edecek.

Seçimden seçime değil her daim insanımızla beraber olan bir yönetim anlayışı ile çalışmaktayız. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi “Önceliğimiz Rize” dedi.

Başkan BİRBEN yerel esnafa sahip çıkmak için 17-04-2018 Salı günü Rize Tuzcuoğlu Memişağa Parkında açacakları “ALIŞVERİŞİNİ YEREL ESNAFTAN YAP, ESNAFINA SAHİP ÇIK “standına Rize halkını davet etti.