Hak mümin, hakiki samimi bilge dindar Müslüman; binlerce en güzel, iyi, doğru, yararlı, olumlu faziletlere, erdemlere, onura, olgunluğa, medeniyete, ahlâka, edebe, insanlığa, insaniyete sahiptir. Bu güzelim hasletler, sıfatlar, özellikler, nitelikler, vasıflar sadece ve ancak dürüst müminlerde ve gerçek Müslümanlarda bulunmaktadır. Bu sıfatların kaynağı; âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ımızın ve peygamberi, Sevgili Hazreti Muhammed’in öğretisi, eğitimidir. Hazreti Peygamberimiz sav. Önderimiz, liderimiz, örneğimiz, kılavuzumuz, mürşidimizdir. Sadece bu güzelim sıfatlar, İslâm olanlarda ve Hazreti Muhammed as. Ümmeti olanlarda bulunur, bulunmaktadır.

Nasıl ki, âlemlerin Rabbi, halikı olan Yüce Allah’ın sıfatları, yarattığı varlıkların sıfatları ile karşılaştırma, kıyas kabul etmez. Hak mümin ve gerçek Müslümanların sıfatları da; kâfirlerle, müşriklerle, münafıklarla, zalimlerle, putperestlerle kıyaslanamaz. Mümin ve Müslüman’ın hiçbir hasleti, sıfatı ile İslam dışı insansı varlıklara benzemez. Allah cc. Onları “Esfeli Safilin” olarak, ayetlerinde nitelemektedir.

Sevgili önderim, liderim, örnek aldığım, mürşidim, kılavuzum, elçim, nebim, Yüce Allah cc. resulü, Peygamberimiz sas. Buyuruyor:

“Hak mümin hakiki bilge samimi dindar Müslüman; en güzel ahlaka, edebe, hayâya, faziletlere, erdemliğe, olgunluğa, yarayışlıya, insanlığa sahiptir. Yardımseverdir. Cömerttir. Herkesin hak ve hukukuna saygı duyar ve korur. İnsan, hayvan, doğa- tabiat hakkına saygı gösterir. İnsanlarla iyi ilişki, iletişim, diyalog kurar. Merhamet, şefkat, acıma, müşfik sahibidir. Fakirleri, yoksulları, güçsüzler, düşkünleri sever ve korur. Onlarla beraber olur. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, efendidir. Allah cc. Rızası için iyilik, yardım, infak eder. Başkalarının kusur, ayıp ve açıklarını araştırmaz. Kibir, gurur, büyüklenme, böbürlenmeden uzaktır. Dedikodu, ayıp, günah, namussuzluk, iffetsizlik, hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet alma ve verme yapmaz. Haram işlerin ticaretini yapmaz. Herkese iyilik eder. Hayvanların yaşamlarını kolaylaştırır. Hayvanlar, candır. Allah’ın dilsiz kullarıdır. İnsanlara emanettir. Onlarında insanlar üzerine hakları, hukukları vardır.

Müslüman, insanlara zekât, fitre, fidye, sadaka verir. İnsanlara ve özellikle anne ve babaya çok iyi, özenle, dikkatle davranır. Müslüman, iyilik, yardım severdir. Kimseyi incitip, kırmaz. Yalan söylemez. İftira atmaz. Borcunu zamanında öder. Başkalarını zor, güç, dar duruma düşürmez.

Mümin, maddi, manevi anlamda temizdir, tertemizdir. Müslümanlık, temizlik üzerine kurulmuştur. Boy abdesti alır, namaz abdesti alır. Üst baş, ev, çevre olarak çok temizdir. Karaları, toprakları, havayı, suyu, çevreyi kirletmez.

Müslüman, akrabalarını, komşularını, dostlarını ziyaret eder. Hastaları ziyaret eder. Ama her davranışı, İslam ilke ve kurallarına göre yapar.

Mümin, kötü, çirkin, yalan, yanlış söz söylemez, yazmaz. Selami- barışı yayar. Dostluğu, kardeşliği yayar.

Mümin, ilim sahibidir. İlimle davranır. İhlas – samimiyet sahibidir. Barış, sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik, dostluk, güler yüz, tatlı dil sahibidir. Harama bakmaz, haram işitmez, haram konuşmaz, yazmaz.  Beden organlarını, bölümlerini, haram ve günahlardan korur. Kimseyle kavga, dövüş, itişme, kakışma yapamaz. Elinden ve dilinden kimse zarar görmez. Herkes elinden ve dilinden güvende olur. Her hali ile Allah cc. Ve Resulüne bağlıdır.”

Yüce Allah cc. Al-i İmran Suresi 31. Ayete; “peygamberimize uyulmasını emrediyor. Ona uyarsanız, sizleri bağışlarım ve merhamet ederim,” buyuruyor.

Yine Nisa Suresi 80. Ayette; “kim Resule itaat ederse, bana itaat etmiş olur,” buyuruyor.

Yine Nisa Suresi 69. Ayette; “Peygambere uyanlar; kendilerine nimet verilenler, peygamberler, Sıddıklar, şehitler, salih- iyi kimselerle beraberdir,” buyuruyor.

Sevgili, müjdeci Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Bir kul, beni; kendisinden, ailesinden, malından, bütün insanlardan, daha sevgili kabul etmedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz.

“Kim, ben öldükten sonra, öldürülen bir sünnetimi diriltirse, beni sevmiş olur.”

“ Ümmetimin fesada- bozgunculuğa uğradığı zaman, kim sünnetime sımsıkı sarılırsa, ona 100 şehit sevabı verilir.”

Benim sünnetimi yaşayanların; kalbinde muhabbet olur. Rızkı geniş olur. Dinde itibar- saygınlık sahibi olur.

Kıyamet günü, peygamberimize en yakın olan kişi; ahlakı en güzel olandır.

“Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim, görevlendirildim.

Peygamberimizin ahlakı; Kur’an ahlakıydı.

Peygamberimiz gösterişten hoşlanmazdı.

Peygamberimiz, kendini fakirlerden ayırt etmezdi. Kendi varlığını fakirlere verirdi.

Peygamberimiz, kendi şahsı için asla öfkelenmezdi.

Kötülüğe karşı kötülük yapmaz; bağışlar ve görmezden gelirdi.

Her işinde doğru, dürüst ve orta yolluydu.

Konuşana döner ve onu dinlerdi.

Haktan ödün vermez, hakkı aşmazdı.

Daima güler yüzlü, tatlı dilli, güzel huylu, hoşgörülü, kötü söz konuşmayandı.

Fazla şaka yapmazdı.

Hüzünlü ve düşünceliydi.

Söz getirenlerin, sözünü katiyen dinlemezdi.

Sebze yemeklerini, salatalığı, taze hurmayı yer;  güzel kokuyu, çiçekleri, gülleri severdi.

Yararı olmayan işler yapmazdı.

Tok karnına uyumazdı.

Çocukları sever, onlarla oynar, şaka yapardı.

Çocuklar hastalandığında ziyaretlerine giderdi.

Kahkaha ile gülmezdi, tebessüm ederdi.

Besmele ile oturur, yer, içer, kalkardı. Her güzel işinde besmele söylerdi. Besmele Kur’an’ın anahtarıdır. Her süre onunla başlar. Kur’ân ’da en çok besmele ayeti vardır.

Çocuklara selam verir, onları sever, hediye verir, şaka yapar, hal - hatırlarını sorardı. Camiye geldiklerinde onlarla ilgilenirdi. Vakit namaz kılınırken, çocuklar mescit çevresinde oynarlardı.

Çirkin olan insan isimlerini- adlarını değiştirirdi.

Her işi düzenli, nizamlı, intizamlı, tertipli, iyi, güzel, yararlı olacak şekilde yapardı.

Düğünleri sade yapın, israf etmeyin, derdi.

Yalanı hiç sevmezdi.

En çok yeşil rengi severdi.

Gusülden sonra abdest alırdı.

Cuma namazına boy abdestli giderdi.

Kimseyi çekiştirmez, dedikodu yapmaz, söz taşımaz, yalan söylemezdi.

Güzel ahlak, Allah’tan razı- hoşnut olmak demektir.

Güzel ahlak, haramdan kaçıp, helali aramak demektir.

Misafirlerinize- konuklarınıza ikramda bulununuz.

Güzel ahlak, eziyetleri sineye çekmek demektir.

İnsanlara olduğu gibi hayvanlara da çok merhametliydi.

Mubah hayvanların bazı iç organlarının yenilmesini hoş görmezdi.

Kendi işini kendi yapardı.

Kendi keçilerini kendi sağardı. Peygamberimiz hayvan ticareti yapardı.

Kavunu, taze hurma ile yerdi.

Kabak tatlısı ve mercimek çorbasını severdi.

Tabaklanmış koyun postunda namaz kılmayı severdi.

Başkalarına iyi zanda- sanıda bulunurdu.

Dargın olana giderdi.

Verdiği sözleri tutardı.

Müslüman kin tutmaz, kötü zanda bulunmaz, düşmanlık etmez, öfkelenmez.

Müslüman, özür diler, paylaşır, cömerttir, akrabalarını ziyaret eder.

Müslüman, başkalarının kusurlarını affeder.

Toplum içinde fısıldayarak konuşmaz.

Toplumda yüksek sesle konuşmaz.

Yetimlere yardım ve merhamet eder.

Tanıdık, tanımadık, herkese selam verirdi.

Güzel ahlak, cennet amellerindendir- davranışlarındandır.

Cennete daha çok güzel amel ve takva işle girilecektir.

Güzel ahlak gibi şeref- onur yoktur.

Dargın olana gitmek, vermeyene vermek, söveni affetmek, güzel ahlaktandır.

Müslüman, hiçbir kimseye- varlığa zarar vermez. Sabırla davranır, cömerttir. Şefkat, merhamet, sevgi, saygı gösterir. İnsanların ihtiyaçlarını giderir. İyilik yapar. Emanete ihanet- hainlik etmez. Eziyete sabreder. İkram eder, hediye verir. Bunlar peygamberimizin güzel olan sünnetlerindendir.

Lütfen! Lütfen! Lütfen! Âlemlerin Rabbi, halikı olan Yüce Allah’tan yüz çevirmeyiniz.

Lütfen! Allah’ın Yüce Kitabı, sözleri- kelamı olan, Kur’ân’ı Kerim’den yüz çevirmeyiniz. Mutlaka ama muhakkak her gün Kur’ân’ı aslından ve mealinden anlayarak, okuyunuz.

Peygamberimizi öğrenmek için, peygamberimizin hayatını okuyunuz. Kur’an, hadis, sünnet ile ilgili kaynak eserler okuyunuz. İslam akaidi, itikadı, inancı ile ilgili kaynak eserler okuyunuz. İslam ilmihali okuyunuz. Ama bilgi ile bilinçle okuma, anlama, yaşama yapınız. Ülkemizde, elin kâfir putperest gâvurunun mankutlarının yazdığı pek çok eser vardır. Sapkın İslam fırkalarının, cemaatlerinin, tarikatlarının, mezheplerinin; yalan, yanlış, batıl, küfür, bidat, hurafe yazdığı binlere yazıları, sözleri, filmleri, etkinlikleri vardır.

İslam dinini bilmeyen kişiler; İslam, Müslüman düşmanlığı yapmaktadır. Yine İsveç’te Kur’ân üzerine haç çizip, demirlere zincirle bağlayan bir kişi ve seyredicileri vardı. Müslümanlar, Allahü Ekber diyerek, protesto edince; polis, Kur’ân’ı alıp, bir imama teslim etti.

Devletimiz ve İslam ülkeleri, uydu yayınlarıyla, tüm dünyaya, İslam dinini anlatmalı, öğretmeli. Elin kâfiri bunu kendi lehine yapmaktadır. Bizdekilerde, tüm dünya bizim sapık sapkın rezil dizi filmlerini izliyor, diye övünerek, söylüyorlar. Çok yazık!