Muş’ta etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan 368 köy yolunun 293’ü ulaşıma açıldı.
Muş’ta etkili kar yağışı hayatı adeta felç etti. 5 gündür aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 368 köy yolunun 293’ü ulaşıma açıldı. Merkeze bağlı Ağaçlık köy yolunda başlatılan karla mücadele çalışmasına katılan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, etkili kar yağışının devam etmesi, tipi ve fırtına nedeniyle yer yer kar kalınlığının 4 metreye kadar ulaştığını söyledi. Şehir merkezinde kar kalınlığının 1,5 metreye ulaştığını ve çok zor şartlar altında karla mücadele ettiklerini ifade eden Yentür, “İl Özel İdaresi olarak 5 gündür etkili olan kar nedeniyle Muş’taki 368 köyümüzde sürdürüyoruz. 368 köyümüzün dün gece itibariyle 270 tanesini açmıştık. Bugün birkaç tanesi fırtına nedeniyle kapanmış bulunmakta. Tekrar çalışmalarımız kesintisiz devam etmektedir. Kar ovaya 1,5 metre kalınlığında yağarken, yüksek yerlerde yer yer 4 metreye kadar yükselmiştir. Yol ulaşım hizmetlerini 24 saat kesintisiz vermekteyiz. Şu an Ağaçlık köyümüzün yukarı mezrasındayız. Burada 1,5, yer yer 2 metre kalınlığında kar bulunuyor. Bütün ekiplerimiz kesintisiz bir şekilde çalışıyorlar. 43 ekip, 100 personelimizle birlikte karla mücadelemiz devam ediyor. Kar zorlu bir iş ama en ücrada ki vatandaşa hizmet götürme görev ve sorumluluğumuz olduğu için biz bu hizmeti kesintisiz 24 saat yapmak zorundayız” dedi.
Kar kalınlığından dolayı iş makinelerinin saatlerce çalıştığını ve kesintisiz hizmet vermek zorunda kaldıklarını kaydeden Yentür, “Fırtına ve tipi yüksek yerlerde ciddi manada karı biriktirerek 3, 4 metre kalınlığına getirdi. Tabi bu da iş makinelerimizin saatlerce çalışmasını beraberinde getiriyor. Personelimizle bu hizmeti vermek zorundayız. Çalışmalarımıza grup köy yollarından başladık. Karın yağdığı dönemlerde acil hastalar dışında çokta çalışma taraftarı değiliz. Kamu idaresinin kaynaklarını da etkin kullanmak zorundayız. Ancak acil olan, hasta olanlara mecburen müdahale etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Çok sayıda asılsız ihbar aldıklarını vurgulayan Yentür, “Muş ilinde diyaliz hastası olan, köylerde yaşayan bütün vatandaşlarımızın bu hizmetlerini vermek zorundayız. Karla mücadelede çok sayıda asılsız ihbarlar alıyoruz ve çok zorluklar yaşamaktayız. Sağlık hizmetlerimizle beraber, sağlık ekiplerimizle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Telefonda talepler çok fazla, bizlerde bunları muhtarlarımızdan teyit ederek köy yollarını açmakla görevli olan arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Her grup köyünün başında bir ekibimiz vardır. Bu ekipler arazinin koşullarını çok iyi bilmektedirler. Hangi yerlerde ne tür sıkıntılar olduğunu iyi bilmektedirler. Personellerimiz bu konuda deneyimlidir. Ancak eksi 30’lara inen havada arazide kalan araçlarımızın çalışmaları da sabahleyin geç saatlerde oluyor, bu da bizim için bir dezavantaj ama çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. Muş nüfusunun yüzde 63’ü kırsalda yaşıyor. 413 bin nüfusun yaklaşık 250 bini kırsalda yaşadığı için bu vatandaşlarımıza hizmet götürme zorluğunu da yaşamaktayız” şeklinde konuştu.