Müslüman; haramdan, günahtan, israftan, mekruhtan, müflis olmaktan, şüphelilerden sakınıp; sevap almak için fiillerde- eylem, davranış, hareketlerde bulunur. İyi, doğru, güzel ibadetler, taatlerin hepsi Allah cc. İçindir. Allah cc. İçin yapılmayan, hiçbir amel ve ibadette hayır ve sevap yoktur. Ameller, iyi niyetle, samimiyetle, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılır. Böyle yapılırsa; sevap, ecir alınır. Her amelin sevap dereceleri farklıdır. Allah cc. İçin yapılan amellerin bir kısmına 10 sevap, bir kısmına 70 sevap, bir kısmına 700 sevap ve daha fazlası verilir. Allah cc. Ve son peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa sav. Böyle buyuruyor.

Sevap, ecri çok olan amellerin- eylemlerin bazıları şunlardır: “ Allah cc. İçin ilim, bilim, meslek, sanat, doğru kültür, bilgi öğrenmek, çok sevaptır. Kur’ân; “okumak” anlamına geliyor. Kur’ân’ın ilk inen ayeti de; “Oku!” olmuştur. “Bilenlerle, bilmeyenler bir olmadığını, Allah cc. Zümer süresi 9. Ayette buyuruyor.” Kur’ân’ın %25 kadarı ilim, bilim, sanat, meslek, kültür, öğrenmek, bilmek, araştırmak ve türevlerinden oluşmaktadır. 

İlim öğrenmek, ırmak ve akarsudan yararlandırmak, kuyu kazıp, su çıkarmak, meyve, yemiş ağaçları, sebze yetiştirmek, mescit yapmak, Kur’ân, ilim kitap ve materyallerini hediye vermek, iyi evlat, nesil- kuşak yetiştirmek, çok sevaptır. İnsanların, hayvanların, bitkilerin hayrına, yararlanacağı işleri yapmak çok sevaptır.

Müslüman, öncelikle Allah’ı Esma’ül Hüsna’dan öğrenip, kabul etmesi, namaz kılması, cami ve cemaate devam etmesi, imamlık, önderlik yapması, insanların kendinden memnun olması, ezan okuması, İslam dini ve ilmi eserleri yayması çok sevaptır. Doğru, dürüst, yararlı işlerde hakkaniyetle çalışması, görevini en güzel şekilde yapması; farz, sünnet, nafile- ek ibadet yapması çok sevaptır.

Vakit namaz kılmak, Cuma namazı kılmak, bayram namazı kılmak, Ramazan orucu tutmak, zekât vermek, hac ve umre yapmak, iyilik ve hizmet etmek çok sevaptır. Kurban kesmek, insanlara hizmet etmek, infak da bulunmak, hayır, iyilik işleri yapmak, çok sevaptır. Boy abdesti ve namaz abdesti almak farzdır. Azada, çoğa da şükretmek, hamt etmek, dua etmek, çok sevaptır.

Müslüman, peygamberimiz ve seçkin sahabe gibi İslam dinini yaşamalıdır. İlim, bilim, meslek, sanat, doğru kültür ile hayatını güzelleştirmelidir. Allah’a karşı olan farz ibadetleri eksiksiz, zamanında, samimiyetle, eksiksiz, bilinçle, özümseyerek yapmalı. Önemli, değerli günlerde ibadeti daha çok yapmalı. İnsanlara iyilik, hizmet, infak, ikramda bulunmalı. Hediye, armağan vermeli. Kurban kesmeli. Kurban etinden; konuklara, komşulara, ihtiyaç sahiplerine vermeli. İbadetleri helal kazançla, israf etmeden, görsünler diye olmadan; yapmalı. Allah cc. Yolunda samimiyetle, bilgiyle, ekip halinde, büyük bir azim, gayret, mücadeleyle çalışmalı. Yan gelip yatmamalı. Tatil diye de, yan gelip yatmamalı. Müslüman keyif, zevk, eğlence, boşa zaman öldürme insanı değildir.

Müslüman, haram, günah iş yapmaz. Harama, günaha bulaşmaz. Haramları alışkanlık etmez. Helal kazanç kazanır. Zaten haramdan kazanç değil felaket, fecaat olur. Kendimizi, yarınlarımızı harap ve berbat eder. Nesli kötü eder. Genleri, DNA’yı bozar, mahveder. Her türlü haram ve günahtan uzak durmalı. Allah cc. Yolunda olmalı. Başka sapkın yol ve yöntem aramamalı. Allah cc. Yolundan başka her yol, söz; sapıklık, sapkınlık, bozuk, çürük, batıl, küfür, yararsızdır. Kur’ân, hadis, sünnet, İslam ilimleri öğrenmeli. Müslümanlığı bilgiyle, bilinçle, samimiyetle yaşamalı. Kur’ân hükmü ile hukukuyla yaşamalı. Sapkınların gösterdiği yolları def etmeli.

İbadetleri, peygamberimizin yaptığı, ifa ettiği gibi yapmalı. Kendi heva, heves, kurgularımızla ibadet; ibadet olmaz. Oyun, eğlence, boş zaman öldürme, olur ki; bunun Allah cc. Katında hiçbir değeri olmaz. Dinin sahibi Allah’tır. Dini onun istediği, peygamberimizin gösterdiği, öğrettiği, eğittiği şekilde yapmalı. Aksi halde yaptıklarımızdan hiçbir sevap, ecir alamayız. Zarar- ziyan edenlerden oluruz.

Allah’a olan görev, ödev, yükümlülük, sorumluklarımızı, ibadet, tövbe, zikir, dualarımız bilip, yerine getirmeliyiz. Dosdoğru, dürüst, adaletli, hakkaniyetli, güzel ahlaklı, edepli, hayâ sahibi, iffet sahibi, izzet sahibi olmalıyız. Yalan, iftira, zahmet vermeden sakınmalıyız.

Müslüman, kötülük, çirkinlik, yalan, iftira, haram, günah yapmaz, yapmamalı. Yapandan da, iyi bir mümin ve Müslüman olmaz; bilinmeli. Allah cc. Ve insanlar; haram, günah işleyen, Müslümana, ibadetleri eksiksiz yapsa da, değer vermez, unutmamalı. Müslüman dediğimiz; İslam dinini bir bütün olarak yaşamalı. İslam dininin vazgeçilmez değerleri vardır. Bunlar olmazsa, olmazlardandır. Farz ibadetler, peygamberimizin yaptığı, eda ettiği gibi yapılmalı. Kur’ân ve peygamber ahlakıyla harfiyen yaşamalı.

Müslüman, genç yaşta ibadete başlamalı. Her gün kendini geliştirerek, olgunlaşmalı. Çocukluk, gençlik çağı; öğrenme çağıdır. Bu çağı çok iyi değerlendirmeli.

Müslüman, Allah cc. İçin diğer Müslümanları sever. Allah için sever, Allah cc. Buğzeder. Allah cc. Sevgisiyle, sevinç gözyaşları akıtır. Doğru ve dürüst şekilde yaşamının her anını sürdürür. Gaflete düşmez. Hainlik, adilik, hainlik, kalleşlik, kahpelik, münafıklık, gâvurluk yapmaz. Olumsuz, yalan, yanlış hiçbir işe bulaşmaz.

Müslüman, müminleri dost, kardeş edinir. Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık, insanlık, İslam, bütünlük düşmanlarını dost edinmez.  Katilleri, katliamcıları, canileri, bozguncuları, fitnecileri, yıkıcıları, yalancıları dost edinmez.

Müslüman, hısım, akraba, komşu, arkadaş, ümmet, millet, yetimleri korur, gözetir, yardım eder. İnsanlığın, varlığın hayrına güzel işler yapar. Yardımları yakından, uzağa doğru yapar. Müslüman, zorda, güç durumda kalan herkese yardım eder. Sadece mümin olması da gerekmez. Müslüman, herkesin kurtuluşuna çalışır. Öyle ırkçılık, dincilik yapmaz. Evrenseldir.

Müslüman, iyiliği emreder. Kötülükleri men eder, yasaklar, engeller. İlmi ile amel eder. Ama ilim dediğimiz; gerçek ilim, bilim, din- iman olmalıdır. Sapık felsefi görüşler, bozuk ve sapkın ideolojiler; ilim, bilim değil; saçmalıktır. Hiç biri insanlığa yarar getirmemiştir. Aksine bozmuş, insanlıktan çıkarmıştır!

Müslüman, vakit namaz kılar, zekât verir, oruç tutar, hac yapar. Malından, servetinden zekât, sadaka verir. Her ibadeti, peygamberimizin yaptığı, Allah’ın emrettiği şekilde yapar. Dosdoğru konuşur, yazar, yaşar. Söz verdiğinde, sözünde durur. Emanete hainlik etmez. İffet ve namusunu korur. Harama hiçbir şekilde bulaşmaz. Başkalarına zarar- ziyan, eza, cefa vermez. Başkalarının arkasından konuşmaz. Allah cc. Aşkı için gözünden yaş akıtır. Allah cc. Ve peygamberimiz böyle bir mümin ve Müslüman olmamız istiyor.