İyi Müslüman; âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ın emirlerini yerine getiren ve yasakladıklarından sakınan olmalı. Muhakkak güzel ahlaklı, edepli, haya sahibi, barışçı olmalı. Maddi, manevi anlamda temiz olmalı. Üst baş, ev, işyeri, sokak, cadde, kenti ve dünyası ile tertemiz olmalı. Sağlığına dikkat etmeli. Müslüman, infak eden, yardım eden, hizmet eden, diğerkâm olan, helalinden çalışan ve beslenen olmalı. Ahlaklı, faziletli, olmalı. Âlim, arif olmalı. Ölüme hazırlanmalı.

                Peygamberimiz buyuruyor: “ İmanı yüksek olanınız, ahlakı güzel olanınızdır.”

                İmam-ı Azam Ebu Hanife buyuruyor: “ İslam; Allah’ın emirlerine teslim olmak ve boyun eğmek, barışçı olmaktır.” .

                Müslüman; ilimle, İslam ile rehber olmalı. Mürşit olmalı.

Rehber; “ yol gösteren, kılavuz anlamına gelmektedir. Bir bireye, bir topluluğa, insanlığa iyi ile kötüyü görmesinde ve doğru yolu bulmasında yardımcı olan, Allah’ın hoşnutluğunu almaya çalışan, ilim ve İslam sunan kişidir. Bu anlamda kullanılan bir de “mürşit” sözcüğü vardır.

Bir insan; ilim, Kur’ân, peygamber, mürşidi kâmil olmadan, hak yolu, gerçek yolu bulamaz. Bulduğunu sanır. İslam âlimlerinden; İmam-ı Rabbani, İmam-ı Gazalı, Seyyit Abdülkadir Geylanı, Dört Mezhep imamları, hadis âlimleri, sahabe-i kiram gibi ilim, irfan sahiplerini, mürşit, rehber edinmeden; hak yolu, doğru yolu bulmak zordur. Karanlıkta, sapkınlıkta doğru yola erişilemez. İlmi, Kur’ân ve sünneti, bu gibi değerli âlimlerin öğretisi ile öğrenmeli. İslam olmadan, ilim öğrenilmez. İlim olmadan, İslam öğrenilmez.

İmam-ı Azam diyor ki; “ Müslüman, iyi geçimli insan olmalı. Herkesle iyi geçinmeye çalışmalı. Dost kazanmaya çalışmalı. Düşman kazanmamalı. Kötü söz söylememeli. İnsanları güzel, iyi idare etmeli. İnsanlara hak ettiği değeri vermeli. İlim, izzet sahibi olanlara iyi davranmalı. Yaşlılara saygı, gençlere şefkat, çocuklara sevgi göstermeli. Hakk’a yakın olmalı. Halka yakınlaşmalı. Hayırlı insanlardan dost, arkadaş edinmeli. Günahkâr insanları idare et ama arkadaşlarını hayırlı insanlardan seç. Kimseyi kırma, incitme. Kimseyi hor- hakir görme. Gevşeklik gösterme. Sırrını kimseye açma. Bayağı insanlardan arkadaş edinme. Cahil kimselere yakın olma. Kimden zarar, kimden yarar göreceğini iyi bil. Zorluk karşısında sabır ve dayanıklılık göster.

Güzel ahlaklı, geniş kalplı olmaya çalış. Üst, baş, giyeceklerde temiz ve düzenli ol. Güzel kokular kullan. Zamanını en iyi şekilde değerlendir. Her an yükselmeye çalış. Bir günün diğerine eşit olmasın. Eğitim konusunda yumuşak kalplı ol. İnsanları hatalarından dolayı uyarırken, kırma. Namazlarında dikkatli ve özen gösteren ol. İbadetlerini huşu içinde yap. Helal kazan. İkramda bulun. Cömert ol. Savurgan olma. Halka iyilik yap.

Herkesin hakkını, hukukunu gözet. Seni ziyaret etmeyeni, ziyaret et. Sana iyilik yapana da, kötülük yapana da iyilik yap. Bağışlayıcı ol. İyiliği emret, kötülüğü men et. Sana zararı dokunacak, insanlardan uzak dur. Hastalanan arkadaşlarını ziyaret et. İnsanların hal hatırını sor.  İlim meclislerinde bulunanlarla, hemhal ol. Hoşgörülü ol. Sana nasıl davranılmasını istiyorsan, başkalarına öyle davran. İnsanları ilgi ve iltifattan yoksun bırakma. Kur’ân, sünnet, ilim, ahlak esaslı davran. Kendi sorumluluk ve görevlerini unutma.”

Müslüman; sevgi, saygı, hoşgörü, iman, ibadet, yardım, dayanışma, paylaşma, ibadet, dua, tövbe, infak içinde olmalı. Sevgi, şefkat, saygı göstermeli. Peygamberimizi, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bayram Veli, Ahmet Yesevi, Hacı Bektaşi Veli, Eyüp Sultan, İslam âlimleri ve evliyalarını kendimize örnek al. Gidip de katil, katliamcı, soykırımcı, barbar, vahşi, saldırgan sapkın sapıkları önder edinme. Aklımızı, zekâmızı ilimle, irfanla, din imanla çalıştırmalı, kullanmalıyız.

Kâfirleri, münafıkları, müşrikleri, ateistleri, fitnecileri,, bozguncuları, yıkıcıları, sapık sapkınları, anarşistleri, şiddetçileri, teröristleri rehber, mürşit edinmemeliyiz. Kilise, havra, Batı, batıl kişilere aldanmamalıyız. Müslüman algısını değiştirmeye çalışan içimizdeki fitneci, fesatçı, nifakçı, bozgunculara karşı bilgili, bilinçli, aldanmayan olmalıyız. Müslüman gibi görünüp, bizleri içten vuran Fetullah Gülen- Fetö, Adnan Oktar, M. Abduh, Fazlurrahman, Reşit Rıza, Musa Carullah, Caner Taslaman, Mustafa Öztürk, Yaşar Nuri Öztürk, Mehmet Okuyan, Haydar Baş, Ebu Zeyd, Muhammet Tunci, Cemalettin Afgani ve yüzlercesi gibi olmamalıyız.

Allah cc. Mealen buyuruyor: “ Kur’an ve peygamber yolundan ayrılmayınız. Allah cc. Katında din sadece İslam’dır. İslam’dan başka din asla kabul edilmeyecektir.”

İlk ve son din sadece İslam dinidir. Hazreti Muhammet sav. Peygamberimizin tebliğ ettiği İslam dinini kabul edenler; Müslüman’dır. Etmeyenler de kâfirdir.

Müslüman; Şii- Şia, Vehhabi, Selefi, Misyoner, oryantalist, diyalogcu gibi sapkınlıkta olamaz. Bugün, Kur’ân, hadis, tefsir, peygamber eleştirisi yapan doktoralı sözde İlahiyatçılar vardır. Bu sapık sapkınlardan uzak kalmalı. Evrimi, reenkarnasyonu- ruh göçünü İslam’ı sayanlar vardır. Namaz vakitlerini üçe indirenler vardır. Diyanette imam olarak 40 yıl görev yapıp, sonra bu namaz vakitleri doğru değil diyen, sapıklardan uzak kalmalı. Ben, “deistim,” diyen, sözde Müslümanları kınamalı. Komünistten, faşistten, kapitalistten, ırkçıdan, İslam ve Müslüman düşmanından mümin olmaz. Darbe ile binlerce insanı yaralayan, yüzlercesini öldüren, sapkın sapık Batı mankutlarında uzak kalmalı.

Müslüman, Allah cc. İçin; hakça, hukukça mücadele verir. Düşmanla karşılaşmak istemez. Saldırmaz. Bela ve musibetlerden uzak kalmayı tercih eder. Fakat saldırgan düşmanla karşılaştığı zaman sabırla atağa kalkar. Pes etmez. Teslim olmaz. Barbar, vahşi, saldırgan, namussuz düşmanın iflahını keser, yok eder.

Müslüman; hak, hukuk, adalet, doğruluk, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâ, cihat sahibidir. Vatanını, milletini, devletini, bayrağını, bağımsızlığını, özgürlüğünü sever ve korumak için hakça, hukukça sürekli mücadele verir. Barış, esenlik, iffet, namus, mal, can, nesil, akıl korumak için saygın yaşar. İlmi, dini, insani, evrensel değerlere sımsıkı bağlıdır. Değer yargıları içinde onurlu hayat sürer. Değer yargılarına saldıranı etkisiz kılar.