RİZE SENDİKACILIĞININ VE RİZESPOR’UN UNUTULMAZ BAŞKANI

Reşat Uçak ismi gerek Rize sendikacılık ve gerekse Rizespor tarihinde önemli bir yere sahiptir. Rize’de kuruluşunu gerçekleştirdiği Tek Gıda İş Sendikası’nın aralıksız 31 yıl  (1952-1983) başkanlığını yapmıştır. Rizespor ilk kez onun başkanlığında 2. Lige yükselmiştir.

RİZE SENDİKACILIĞININ DUAYENİ

1916 yılında Rize Merkez Hayrat Mahallesi’nde doğdu. Rize Kurtuluş İlkokulu ve Rize Ortaokulu’nun ardından İzmir Sanat Okulu’ndan mezun oldu. 1947 yılında açılan Rize’nin ilk çay Fabrikası’nda ustabaşı olarak çalışmaya başladı. Çalışanlar arasında çok seçilmesi sendikacılık alanında yükselmesine vesile oldu. 13 Nisan 1952 yılında 9 sendikanın bir araya gelerek federasyon oluşturması ile kurulan Tek Gıda İş Sendikası’nı Karadeniz Bölgesinde yapılanmasını üstlendi.  Kurucusu olduğu Karadeniz Çay Merkez Şubesi’nde çay üreticisinin, çay sanayiinde çalışanların sesi oldu. 1952 ile 1983 yılları arasında 31 yıl başkanlık etti. 1983 başkanlığı kendisi gibi Rize Merkez Çay Fabrikası’nın ilk ustabaşılarından Rahmi Rakıcı’ya bıraktı.

RİZESPOR’A KATKISI ÇOK BÜYÜKTÜ

Rizespor’un 1953 yılında kuruluşunda 1968 yılında profesyonelliğe geçişinde hep destek oldu. Sendikasının ve çay üreticilerinin desteğinin sağlanması boyutunda büyük katkıları oldu. 15 Temmuz 1973 tarihinde yapılan kongre ile Rizespor Kulübü başkanlığına seçildi. Rizespor tarihinin ikinci başkanıdır. Yönetim kurulu ve görev dağılımı şu şekilde oluşturulmuştu: Başkan Reşat Uçak, Asbaşkan Şevket Yardımcı, Genel Sekreter ve Basın Sözcüsü İsmail Ömeroğlu, Muhasip Basri Osman Terzi, Lokal Amiri Yaşar Ceylan, Genel Kaptan Metin Akmehmet, Genel Kaptan Yardımcısı Lütfü Saruhan Üyeler: Bahattin Coşkun, Mustafa Zeki Rakıcıoğlu, Metin Akmehmet, Evşan Kotiloğlu, Kemal Özkan, Reşat Tavukçuoğlu, Sadık Karaca, İhsan Aşaroğlu, Batur Morgül. Başkan Reşat Uçak üç kez Rizespor’da üç kez kongre süreci yaşıyordu. Bu süreçte;  Avni Ocak, Hamit Oral, İhsan Aşaroğlu, Fevzi Eminoğlu, İsmail Sevimli, Mustafa Güner, Tuncay Mataracı, Nuri Akbulut, Paşalı Alaman, Mehmet Ali Mataracı, Ali Rıza Taşpınar, Hamit Oral, Cemil Yormaz, Erdoğan Giritlioğlu, İsmail Hakkı Fırtına, Rahmi Rakıcı, Tuncer Ergüven, İrfan Akaslan, Ethem Özdemir, Nejat Ural, Mustafa Zeki Rakıcıoğlu, Paşali Alaman, Ali Velimahmutoğlu isimleri de yönetimine dâhil ediyordu.

VE RİZESPOR ŞAMPİYON

Kulübün şehirle bütünleşmesine katkı sağlamak gayesiyle işletmeciliğini Merhum Metin Sina Kan’ın yaptığı Rizespor’un lokali onun başkanlığı dönemin hizmete girdi.

1973-74 futbol sezonu 3.lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden Rizespor tarihi için çok önemlidir. Rizespor bu sezonda 2. Lige çıkma hakkını elde etmiştir. Şampiyon kadronun kulüp başkanı Reşat Uçak idi. Teknik patronluğa ise Türk futbolunda saha içi pratiğinin yanı sıra teorisyen olarak da ustalığa yürüyen Bülent Eken’i getirmişti. Mehmet Cemil, İlhan, Osman, K.Mehmet ve Tuncay Rize’nin teknik kadrosuna kazandırıldılar. Çorum’dan Cengiz, Giresunspor’dan İsmail’in yanı sıra Çayelispor’dan Hüseyin de transfer edilmiş, genç takımdan Engin de A takım kadrosuna alınarak geniş bir kadro oluşturulmuştu.  Türkiye 2. Liginin yeni takımı olma yolunda. Böylece Karadeniz Bölgesinde esen futbol fırtınası bir kez daha ve Rize’den gelecekti. Rizespor’un bu başarısında kervanı yürütenler Rize halkı, futbolcular ve yönetim kurulu. Bu güçlü ekibin başkanlığını Reşat Uçak yürütüyordu. Asbaşkan Ocak, genel sekreter Hamit Oral ve genel kaptan Kemal Özkan da diğer yönetici arkadaşları gibi başarıda büyük pay sahibi idi. Çorumspor ile birlikte son haftalarda rakiplerinden iyice kopan Rizespor ligi ikinci sırada tamamlayarak ikinci milli lige merhaba diyordu.

RİZESPOR GÜNÜ

Reşat Uçak Başkanlığında ilk kez kuruluş yıldönümü olan 19 Mayıs tarihinde Rizespor Günü olarak kutlanmaya başlanmıştı. Kutlamaların organizasyonu 1973-77 yılları arasında Rize Belediye Başkanlığı da yapan Merhum İsmail Ömeroğlu’na bırakılmıştı. Eski yöneticiler, Eski Teknik Direktörler, Eski Futbolcular ve Rizespor’un evvel zamanında emeği geçen insanlar Rize şehrine davet edilmiş, vefat edenler için anma etkinliği düzenlenmişti.

UNUTMAK OLMAZ

Rize sendikacılık ve spor tarihine büyük katkıları dokunan Reşat Uçak 28 Ocak 1988 Cuma akşamı saat 17.00 de aramızdan ayrılmış, Hayrat Mahallesi’ndeki aile kabristanlığında toprağa verilmişti. Reşat Uçak 5 çocuk babasıdır. Oğlu Namık Kemal Uçak da kendisi gibi Rizespor’a hizmetlerde bulunmuştur. 1989-98 yılları arasında Şadan Tuzcu, Şeref Keçeli, Ahmet Akyıldız, Turgut Yılmaz,  Hamit Oral, İsmail Topçu, Mehmet Hikmet Aslankaya başkanlığındaki Rizespor yönetim kurullarında Amatör Şubeler Sorumlusu, Genel Kaptan ve Futbol Şubesi sorumlusu olarak hizmet vermiştir.

Merhum Reşat Uçak’ı rahmetle anıyorum. Başta Namık Kemal Uçak olmak üzere ailesine sağlık sıhhat ve mutluluk diliyorum.