NİĞDE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) ile bağlı odaların üyeleri, Niğde Belediyesi Mehteran Takımı eşlinde, 12’inci Ahilik haftası etkinlikleri kapsamında İmam Hatip Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü ve Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Vali Yılmaz Şimşek, meydanda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ahi Evran'nın kurduğu Ahilik teşkilatının, birlik, beraberlik, dayanışma ve hoşgörü düsturuyla toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük ettiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bünyesindeki yamak, çırak, kalfa, usta hiyerarşisi içerisinde, kişilerin kendi yetenekleri doğrultusunda liyakat sahibi oluncaya kadar eğitilmesi, esnaflığın yanı sıra iyi ahlaklı ve iyi bir insan olma yolunda gösterilen çaba günümüz esnaf ve sanatkarlarına da rehberlik etmiştir. Bu doğrultuda Ahi Evran'ın 'Ahinin eli, kapısı, sofrası açık olmalı, gözü, beli ve dili kapalı olmalı' sözü de Ahiliğin ve ticari ahlakın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ahilik kültürü, medeniyetimizin önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik, kısaca dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir."

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Ahi Evran esnafımızı eğiten bir üniversite olmuştur. Hem madden hem de manen esnafımızı eğiten bir kültür ve altın değerinde bir rehber olmuştur. Din, dil ve ırk ayrımı yapmadan bütün esnafımızı eğitiminde olan ve bunu karşılayan çok önemli bir kültür. Değil Türkiye’de Dünya da örnek olan bir kültürdür. Bizlerinde bu kültüre sahip çıkmamız gerekmektedir. Bizlerde bu kültürümüze sahip çıkmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz” dedi.

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil; “Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüz olduğunu söyledi.

Ahiliğin Anadolu’da Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulduğuna işaret eden NESOB Başkanı Yeşil ‘Ahilik Başkalarının  esiri olmamak için  Doğruluğu ,Aç kalmamak için  Sanat Öğrenmeyi , her işte aklını kullanmayı, başarılı olabilmek için bilgi sahibi olmayı  İyiliği daima iyilikle karşılamayı , faziletli olmayı , Allah’ı ve insanları sevmeyi  teşvik eden ,Tuzu ,Ekmeği bol ,Sofrası açık  iyi insanlar topluluğudur. Bütün bunları hedafi  meslek sahibi olmuş ,Topluma ve insanlara  hizmet edecek ,düşünce  ve görüşe  sahip insanlar yetiştirmektir ‘dedi

Konuşmaların ardından esnaf odaları, kamyonlarla kortej geçişi yaptı, şet kuşatma merasimi düzenlendi, yılın Ahisine kaftan giydirildi, yılın kalfa ve çırağına da plaket verildi. Ahilik çarşısının açılışı yapıldığı programda, Mehter Takımı'nın gösterisinden sonra vatandaşlara ikramlar yapıldı.