Rize'nin tanınmış nüktedan ve hoş sohbet kişiliğe sahip merhum büyüklerimiz vardır. Onlar bizim değerlerimizdir. Unutmak olmaz. Kalaç Esat bunların en önde gelenlerindendir. Onu bir nebze hatırlatmak ve rahmetle anmak gayesiyle nüktelerinden birkaç örneği paylaşmak istedim.

KIRK SENE SEN BENUM BOBAM OL

Kalaç Esat adıyla anılan bir Rizeli hemşerimiz İstanbul’a gidecektir, O zamanlarda vapurdan başka vasıta da yoktur. Vapurda sekiz on günde İstanbul’u gitmektedir. Kalaç Esat vapura biner, yalnız bileti yoktur. Üstelikte birinci mevkiye çıkıp oturur. Vapurda bilet kontrolü başlar Gemiciler birinci mevkide de kontrol yaparken Kalaç Esat’a bilet sorarlar; “Ben Sefer Reisin babasıyım” cevabını alınca hemen yanından ayrılırlar? Sefer Reis; geminin 2. Kaptanı Güneysu’lu iri yarı babayiğit bir denizcidir.

Gemiciler Sefer Reis’e; “Reis madem baban gemide idi niye bize söylemedin” deyince reis hışımla fırlar ve “Kimdir o Sefer’in babasıyım” diyen diye başlar aramaya. Birinciye çıkar bakar ki. Kalaç Esat orda krallar gibi yolculuk ediyor. Etrafa neşe saçıyor. Gider yanına “Ula ne zaman babam oldun? der. Bunu üzerine Kalaç Esat “Ula çaktırma Sefer; vapurdan inene kadar baban olayımda ondan sonra kırk sene sen benim babam ol” der.

YENGENUZ RAHMETLİ OLDİ

Kalaç Esat evinin önüne çıkar başlar sela okumaya (Rize’de ölüm olayı vukua geldiğinde hemen sela okunur) Köylü hemen toplu halde eve gelmeye başlar ve sorarlar

- Hayır ola kim vefat etti?

- Yengemiz rahmetli oldi sizlere ömür, diyerek üzüntüsünü belirtip ilave etmiş çaylıklarda çok fena geçti. Toplayacak kimse yok. Cenazeye başlasak çay karta kaçacak. Hazır geldunuz habu çayı beş dakikada halledelim der. Tüm köylü bir anda çaylığa dalar ve çayı toplayıp evin önüne yığarlar.

Birde bakarlar ki yenge ayakta onları karşılaşıp ikramda bulunuyor. Şaşırıp kalmışlar. Birbirilerine bakıyorlar. Kalaç Esat dönmüş millete “Evde kalduk ikimuz. Bu çayı da ebedi toplayamazduk onun için size bu oyunu oynayıp işi bitirdik” der.

Fotoğraf ve desteği için Günümüzün Kalaç Esat’ı Hakan Demircan’a teşekkürler