Her insan; ilim, bilim, doğru bilgi, sanat, meslek, akıl, zekâ, sağlam irade sahibi olmalı. Ödev, görev, sorumluluk, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmeli. Aklını, zekâsını; bilim, İslam ve doğru bilgilerle işletmeli. Milli, manevi, ilmi, dini bilgilerle hareket etmeli. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, edep, güzel ahlak, hayâ, cesaret sahibi olmalı. Allah’ın emir ve yasaklarına harfiyen uymalı. İyilikleri çoğaltarak artırmalı ve de yaymalı. Kötülükleri azaltarak, eksiltmeli ve yasaklamalı. İşe eğitim- öğretim ile başlayıp, hukuk ile devam etmeli.

Herkes kendi görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalı. Örneğin:

Karı ve koca, birbirlerine olan görev ve sorumluluklarını öğrenip, eksiksiz yerine getirmeli. Öyle özgürlük, serbestlik, serserilik adına haydutluk yapmamalı.

Anne ve baba, çocuklarına karşı görevlerinin bilincinde olup, iyi insan yetiştirmeyi amaçlamalı. Çocuklarına baskı, şiddet uygulayan, diktatör olmamalı. Öğretici, eğitici, iyi yetiştirici olmalı.

Çocuklar, anne ve babalarına, kardeşlerine karşı sevgi, saygı dolu yetiştirilmeli.

Kardeşler birbirine sevgi, saygı duymalı. Birbirini candan sevip, yardımcı olmalı.

Akraba ve komşulara karşı sevgi, saygı içinde olmalı. Kırıcı, incitici, eşkıya tipi hareket etmemeli. Olgun insan, iyi Müslüman gibi davranmalı.

İslam dinini ve ilmi değerleri benimsemeli. İçselleştirmeli, özümsemeli. İslam dini değerlerine, ilmin değer ve verilerine uygun davranmalı. İdeolojik sapkınlıkta, felsefi bozuklukta davranmamalı. Bozuk inanç ve ideolojik sapkınlıklar; insanı, insanlıktan çıkarır. Dünya bu haydutluğu, yamyamlığı, eşkıyalığı, terörü, terörizmi, saldırganlığı, vahşeti en acı şekilde yaşamaktadır ve de bu acılar altında dünyadan göçmektedir.

İnsan ahlakı görevlerini de öğrenip, yaşam tarzı yapmalı.

Allah’a, peygamberine, insanlara, hayvanlara, doğaya karşı görevlerini öğrenip, yaşam biçimi yapmalı. İnsanlıklı, insancıl, insaniyetli olmalı. Vahşi hayvan gibi davranmamalı. Hayvani davranış sergilememeli. Nefsine, şeytana ve şeytanlaşmışlara uymamalı.

İnsan, kendine karşı da görev ve sorumluluklarını öğrenip, yerine getirmeli. Sorumsuzluk yapmamalı. Bencil, hodkâm, sadist, narsist, egoist, şiddetçi, terörist olmamalı. Bunlar, akıl sahiplerinin ve zekâsını iyi işletenlerin sıfatları değildir. Hayvani, vahşi hayvanı davranışlardır. Hatta daha aşağılık hareketlerdir.

İnsan aile halkına sahip çıkmalı. Sorumsuz davranmamalı. Eşine sahip çıkmalı. Çocuklarına, anne ve babasına sahip çıkmalı. Kardeşlerine sahip çıkmalı. İster kadın olsun, ister erkek olsun; sahiplenmeli.

Kadın ve aile içinde olan olumsuz davranış sahiplerini televizyonlarda izliyoruz. Ne akıl ne zekâ ne de olgunluk var. Acınacak durumdadırlar. Serseri akılsız mayın gibi davranıyorlar.

İnsan, milli, manevi, ilmi, dini değerlere sahip olmalı. Değerlerimize düşmanlık edenlerin; kölesi, esiri- tutsağı, mankudu, kullandığı eşyası, maddesi olmamalı. Vatanımıza, milletimize, devletimize, bayrağımıza karşı düşmanlık eden; alçak, kahpe, kalleş, hain olmamalı. Bugün bu tipte olanlar, ülkemizde çok etkindir. Hepsinin de dünyası kararmıştır!

Olgun insan, güzel mümin dediğin, tüm hak, hakikat değerlerimize sahip çıkmalı.

İnsanlara, hayvanlara, bitkilere, çevreye, doğaya karşı görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalı. Derin düşünceli olmalı. Hiçbir varlığa, değere zarar vermemeli.

Olgun, iyi, yararlı insan dediğin;

İlim sahibi olmalı.

Olumlu düşünceler taşımalı.

Selamlaşmalı.

Gülümsemeli.

Yeni fikirler- düşünceler üretmeli.

Paylaşmalı.

 Sevgi, saygı duymalı.

İşini, görevini en iyi yapan olmalı. Özenle, dikkatle görevini yapmalı. Stratejik planla, en kaliteli, verimli, yararlı üretim yapmalı.

Gelişime açık olmalı.

 Değişime açık olmalı.

İnovasyon yapmalı.

 Algoritma yapmalı.

Zorluk karşısında pes etmemeli.

Sıkı, disiplinli, programlı çalışmalı.

İşine odaklanmalı.

 Aynı anda iki iş yapmamalı.

Kendine güvenmeli.

Doğru, dürüst, düzgün olmalı.

Ekip arkadaşlarına güvenmeli, itimat etmeli. Kahpelik asla yapmamalı.

İslam dini, insan onuruna, yararına, güzelliğine, iyiliğine, yaratılış gayesine hizmet eder. İdeolojik sapkınlıklar gibi insan değerlerine aykırı, zıt davranmaz.

İslam dini 5 değerin özellikle korunmasını emreder. İslam dininin korunmasını emreder. Zira İslam dininin olmadığı yerde insanlık güzelliği, iyiliği, yararı, değeri, önemi, onuru olmaz, kalmaz. İslam dini karşısında olan ideolojiler, felsefi ve ideolojik görüşler, insan onuruna, iffetine, yaratılış gayesine hizmet etmez. İnsanın değerini, önemini, onurunu, iffetini, paçavraya çevirir. Rezil rüsva, perişan eder. Vahşet içinde bırakır! Dehşet içinde yok eder!

İslam dini, nefsi denetim ve kontrol altına almasını emreder. Islah edilmesini, nefse, şeytana, şeytanlaşmışlara uyulmamasını emreder. Batıla, küfre düşülmemesi için yüzlerce kez uyarır.

İslam dini, aklı, zekâyı, sağlığı korumayı emreder. Aklı sapık, sapkın düşüncelerle bozmamayı ister. Yalancılara, iftiracılara, batıla, küfre uyulmamasını emreder. Aklı işletmeyi, derinden dosdoğru düşünmeyi, olumlu, yararlı işler yapmayı emreder.

İslam dini, nesli, çocukları, evlatlarımızı korumayı emreder. Zalimlerin, fitneci, fesatçı, nifakçıların eline düşürülmemesi için gerekli bilgiyi, iradeyi vermeyi emreder.

İslam dini, malı, mülkü, serveti helalinden kazanıp; korumayı, dürüstçe kullanmayı emreder. Oysa kapitalizm, liberalizm, sosyalizm, komünizm, faşizm gibi sapık ideolojiler bu 5 değeri yok etmeyi amaçlar, hedefler.

Her konuda ve her alanda, dosdoğru, dürüst, adaletli, dengeli, ölçülü olmalı. Aksi halde güzel bir düzen, nizam, intizam kurulmaz.